ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:132/937)

Sezamowa beza na kruchym z niespodzianką 95

Pyszne ciasto, bo ma w sobie wszystko co lubią największe obżarciuchy, czyli kruche ciasto pełne masła. Słodziuchną i chrupiącą bezę oraz owocową, dżemową przekładkę.  Składniki: 250 g mąki pszennej 3 jajka 120 g masła łyżka kwaśnej śmietany 12-18% 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka ziaren sezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i  żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko mąką. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem

Karczma Honorietty
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 183

takiej potrzeby, że proporcje są idalne, to jednak wydaję mi się, że z 800g sera będzie się prezentował okazalej. Piekłam w ciemnej formie o wym.27,5x22,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 220g mąki orkiszowej typ700  (u mnie w tym 20g dunst orkiszowy) - 40g ksylitolu lub cukru - 2 żółtka - 90g zimnego masła - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy(...)łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Z mąki, zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu, ksylitolu z wanilią i żółtek zagnieść kruche ciasto. Ja wysługuję się hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik na kruchym cieście 168

Imieninowe ciasto do pracy, szybkie, proste i tanie, to zdecydowanie jabłecznik na kruchym cieście. Nic więcej nie trzeba dodawać, zawsze wychodzi, każdemu smakuje i nie kosztuje zbyt dużo w pełnym tego słowa znaczeniu, czasu jak i pieniędzy na składniki. Składniki: 60 dag (3 szklanki) mąki 35 dag (1,5 szklanki) cukru 5 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku(...)łyżka kakao 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 30 minut). Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: 2/3 ciasta rozwałkować lub kawałkami sklejając wyłożyć nim blachę, 1/3 podzielić

Z notatnika
Mini tarty z kurkami 142

Świetnie smakują na ciepło, jak również na zimno. Mi bardzo posmakowały podane z keczupem. Z podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany jajko szczypta soli Farsz kurkowy: 200 g kurek cebula 2 łyżki oleju łyżka masła 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)olej, przesmażyć cebulkę. Dodać kurki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać. Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut

Smakołyki Asi
CIASTO MAKOWO KOKOSOWE 152

bloga Słodko Słodka . Wyszło bardzo dobre, nie za suche, aromatyczne po prostu pyszne. Nie ukrywam, że jest przy nim trochę pracy, ale naprawdę warto się natrudzić. Polecam :) CIASTO  KRUCHE : 60 dag mąki 30 dag masła 20 dag cukru pudru 6 żółtek  3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao CIASTO KOKOSOWE : 6 białek(...)zmielonego maku (kupiłam w Lidlu) 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 25 g rodzynek i orzechów 10 dag cukru 4 łyżki miodu olejek migdałowy DODATKOWO : słoik powidła śliwkowego WYKONANIE : CIASTO KRUCHE : Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy puder oraz masło. Siekamy, dodajemy żółtka, śmietanę i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części.  Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blachę

Pani na deser
Tarta z mirabelkami i bezą 175

Smaczna tarta z mirabelkami i bezą.Mirabelki po upieczeniu są lekko kwaskowe i doskonale się komponują ze słodką bezą. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka  9 łyżek cukru pudru Dodatkowo: ok. 500 gram mirabelek  Sposób przygotowania: Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę

Bajeczna Kuchnia
Sernik z bezą i brzoskwiniami 122

wcale nie jest. To już ostatni z tych moich serowych wypieków, bo ser się skończył ;) ale jeść mamy co, nie tylko do kawy ;) chętnych zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl(...)schładzamy w lodówce. W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka, miksujemy z cukrem, serem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni

Kolorowy Przepisownik
Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne 146

wyczarowałam takie oto danie :)  Gwarantuję że nic nie parzy, a pokrzywa to wdzięczne zioło, przekonajcie się ! Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 15 dag masła 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 kg zielonych szparagów 2 garście młodych pokrzyw Masa jajeczna: 3 jajka(...)kawałki, tak samo siekamy pokrzywę. Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp

Wanilia i Kardamon
Pani Walewska 199

Pyszne ciasto kruche z powidłami śliwkowymi, bezą i bakaliami przełożone lekkim kremem budyniowym. Ciasto ładnie się prezentuje, znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto kruche: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 6 żółtek 200 gram masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo(...)cukru waniliowego 250 gram masła Kilka kropel aromatu migdałowego Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.   Ciasto smarujemy połową powideł

Bajeczna Kuchnia
JAK ZROBIĆ KRUCHE CIASTO NA BABECZKI 142

Zawsze dobrze mieć pod ręką przygotowane miseczki z ciasta kruchego na przepyszne babeczki.Nadziewamy je na słodko lub pikantnie.Ja gdy robię jakieś ciasto kruche to przy okazji robię go więcej ,piekę je na złoty kolor,studzę i do woreczka ,czekam wtedy na wenę lub gości, aby móc ich takimi smakowitościami ugościć:-) . 25 dag.mąki 15 dag.masła 10 dag.cukru pudru

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Styropian z borówką 200

akurat w lodówce miałam jogurt grecki więc go użyłam. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli pół szklanki cukru pudru 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowo-kokosowa 5 białek szczypta soli(...)szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka) 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g 150g wiórków kokosowych oraz  200 g borówek Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać, dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części- jedna większa

Monia miesza i gotuje
Orkiszowa tarta z rabarbarem 134

Ciasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie

Mango Papaja
Jabłkowy przekładaniec :) 151

Kolejna wersja jabłecznika, ale tym razem nie co tłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki(...)stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej (lub 2 paczuszki cukru waniliowego) - 1 czubata łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez pół godziny w zamrażalniku, a następnie wykładamy nim obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek

Zdrowie na języku :P
Wielkanocne mini koszyczki 149

składniki na ciasto kruche: 130 g mąki pszennej 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do mąki wkładamy masło i siekamy nożem, dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto na gładką masę, odstawiamy(...)cukrem pudrem, dodajemy ser biały oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy z masą serową. Ciasto kruche wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki. Z ciasta formujemy również ruloniki, z których

Domowy Smak Jedzenia