Pyszne ciasto, bo ma w sobie wszystko co lubią największe obżarciuchy, czyli kruche ciasto pełne masła. Słodziuchną i chrupiącą bezę oraz owocową, dżemową przekładkę. Składniki: 250 g mąki pszennej 3 jajka 120 g masła łyżka kwaśnej śmietany 12-18% 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka ziaren sezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko mąką. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem
Karczma Honoriettytakiej potrzeby, że proporcje są idalne, to jednak wydaję mi się, że z 800g sera będzie się prezentował okazalej. Piekłam w ciemnej formie o wym.27,5x22,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 220g mąki orkiszowej typ700 (u mnie w tym 20g dunst orkiszowy) - 40g ksylitolu lub cukru - 2 żółtka - 90g zimnego masła - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy(...)łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Z mąki, zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu, ksylitolu z wanilią i żółtek zagnieść kruche ciasto. Ja wysługuję się hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę
Smaczne ZdroweImieninowe ciasto do pracy, szybkie, proste i tanie, to zdecydowanie jabłecznik na kruchym cieście. Nic więcej nie trzeba dodawać, zawsze wychodzi, każdemu smakuje i nie kosztuje zbyt dużo w pełnym tego słowa znaczeniu, czasu jak i pieniędzy na składniki. Składniki: 60 dag (3 szklanki) mąki 35 dag (1,5 szklanki) cukru 5 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku(...)łyżka kakao 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 30 minut). Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: 2/3 ciasta rozwałkować lub kawałkami sklejając wyłożyć nim blachę, 1/3 podzielić
Z notatnikaŚwietnie smakują na ciepło, jak również na zimno. Mi bardzo posmakowały podane z keczupem. Z podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany jajko szczypta soli Farsz kurkowy: 200 g kurek cebula 2 łyżki oleju łyżka masła 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)olej, przesmażyć cebulkę. Dodać kurki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać. Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut
Smakołyki Asibloga Słodko Słodka . Wyszło bardzo dobre, nie za suche, aromatyczne po prostu pyszne. Nie ukrywam, że jest przy nim trochę pracy, ale naprawdę warto się natrudzić. Polecam :) CIASTO KRUCHE : 60 dag mąki 30 dag masła 20 dag cukru pudru 6 żółtek 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao CIASTO KOKOSOWE : 6 białek(...)zmielonego maku (kupiłam w Lidlu) 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 25 g rodzynek i orzechów 10 dag cukru 4 łyżki miodu olejek migdałowy DODATKOWO : słoik powidła śliwkowego WYKONANIE : CIASTO KRUCHE : Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy puder oraz masło. Siekamy, dodajemy żółtka, śmietanę i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blachę
Pani na deserSmaczna tarta z mirabelkami i bezą.Mirabelki po upieczeniu są lekko kwaskowe i doskonale się komponują ze słodką bezą. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka 9 łyżek cukru pudru Dodatkowo: ok. 500 gram mirabelek Sposób przygotowania: Ciasto kruche zagniatamy z podanych składników .Formujemy w kulę
Bajeczna Kuchniawcale nie jest. To już ostatni z tych moich serowych wypieków, bo ser się skończył ;) ale jeść mamy co, nie tylko do kawy ;) chętnych zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl(...)schładzamy w lodówce. W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka, miksujemy z cukrem, serem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni
Kolorowy Przepisownikwyczarowałam takie oto danie :) Gwarantuję że nic nie parzy, a pokrzywa to wdzięczne zioło, przekonajcie się ! Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 15 dag masła 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 kg zielonych szparagów 2 garście młodych pokrzyw Masa jajeczna: 3 jajka(...)kawałki, tak samo siekamy pokrzywę. Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp
Wanilia i KardamonPyszne ciasto kruche z powidłami śliwkowymi, bezą i bakaliami przełożone lekkim kremem budyniowym. Ciasto ładnie się prezentuje, znika ze stołu w mgnieniu oka. Składniki: Ciasto kruche: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 6 żółtek 200 gram masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo(...)cukru waniliowego 250 gram masła Kilka kropel aromatu migdałowego Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy połową powideł
Bajeczna KuchniaZawsze dobrze mieć pod ręką przygotowane miseczki z ciasta kruchego na przepyszne babeczki.Nadziewamy je na słodko lub pikantnie.Ja gdy robię jakieś ciasto kruche to przy okazji robię go więcej ,piekę je na złoty kolor,studzę i do woreczka ,czekam wtedy na wenę lub gości, aby móc ich takimi smakowitościami ugościć:-) . 25 dag.mąki 15 dag.masła 10 dag.cukru pudru
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiakurat w lodówce miałam jogurt grecki więc go użyłam. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli pół szklanki cukru pudru 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowo-kokosowa 5 białek szczypta soli(...)szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego (2,5 dużego kubka) 2 opakowania budyniu śmietankowego po 40 g 150g wiórków kokosowych oraz 200 g borówek Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Wymieszać, dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części- jedna większa
Monia miesza i gotujeCiasto kruche: 300 gram mąki orkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie
Mango PapajaKolejna wersja jabłecznika, ale tym razem nie co tłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki(...)stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej (lub 2 paczuszki cukru waniliowego) - 1 czubata łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez pół godziny w zamrażalniku, a następnie wykładamy nim obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek
Zdrowie na języku :Pskładniki na ciasto kruche: 130 g mąki pszennej 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do mąki wkładamy masło i siekamy nożem, dodajemy śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i zagniatamy ciasto na gładką masę, odstawiamy(...)cukrem pudrem, dodajemy ser biały oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej na gładką masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki drewnianej łączymy z masą serową. Ciasto kruche wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki. Z ciasta formujemy również ruloniki, z których
Domowy Smak Jedzenia