ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:499/576)

Jagodzianki 147

Lubię opisy starych dziewiętnastowiecznych rodów. Lubię czytać co jedli, co pili, jak spędzali czas. Czy robili powidła śliwkowe? Czy w ich spiżarni były drewniane półki i

Posadzone i zjedzone
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1109

Concha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich(...)odstaw do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodaj mleko w proszku, jajka, mleko z cukrem i solą, oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiaj ręcznie lub w mikserze doputy, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności od wielkości jajek możesz musiec dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 123

Nie ma to jak sprawdzona i skuteczna metoda losowania składników chlebowych "na ślepca " :)   Jaki tu chleb dziś upiec? Pszenny? Żytni? Pełnoziarnisty? Na zakwasie czy drożdżach

Grunt to przepis!
Focaccia z suszonymi pomidorami 116

Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu

Kuchcik gotuje
Ciasteczka na smalcu 144

Skończyłam przeziębienie, które przykuło mnie do łóżka. Gdy w końcu niechętnie poddałam się głosowi rozsądku, który podpowiadał mi, że chorobę trzeba wygrzać, rzeczywiście szybko wróciłam do

Posadzone i zjedzone
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 154

Jeszcze mi się zdaje, że między palcami prześlizguje się ostatnia wstążka fiołkowego zapachu, a to już nie fiołki, tylko bez pachnie wszędzie dokoła. Układam go w

KUCHARNIA
Nocne bułeczki 144

Na ten przepis natykałam się co rusz na różnych blogach i serwisach kulinarnych. Większość osób go chwaliła, a chyba nikt jakoś bardzo go nie skrytykował. Dlatego

Ratunku obiad
Muffinrollsy o smaku pizzy - optymalny wybór na piknik 170

Pizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną 184

Nad szarpaną wieprzowiną zastanawiałam się długo... nie tyle czy będzie smaczna, ale czy mnie rachunek za prąd nie przywali, jak mi tyle godzin będzie piekarnik non

Kuchnia w czekoladzie
Racuchy budyniowe, z jabłkami... I o dobrych chęciach. 143

  Bo to jest tak: człowiek jakoś się trzyma, czekolady nie tyka, w sklepie tylko na warzywa spoglada, a potem lokalne, najlokalniejsze, tuż pod nosem i

Lejdi of the house
Pączki 118

Zostałam postawiona, a poniekąd sama własnoręcznie też się postawiłam, przed trudnym zadaniem nauczenia małego, ufnego zwierzątka podstaw życia w jednym mieszkaniu. Szczeniak to niesamowicie fajna sprawa

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bajgle 162

Bajgle to jedno z najpopularniejszych rodzai pieczywa w Stanach Zjednoczonych. A smakołyk ten pochodzi z Polski. A dokładnie z Krakowa. Pierwsze wzmianki a temat bajgli sięgają

Jacob Tastes
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 229

kuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy(...)zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami  - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę i z radością zaznaczam na niej kolejne miejsca, do których powędruje coś dobrego

KUCHARNIA
Chaczapuri "3 sery" z miętą 161

Kilka dni spędziłam bez dzieci. W obcym łóżku, bo musiałam się na chwil kilka pohospitalizować. Z tabletką na sen, żeby za dużo nie myśleć. I spałam

bistro mama
Pączki z adwokatem 137

„Gdy uderzył wielki dzwon, Objął w świecie pączek tron. Król przez wszystkich ukochany, Piękny, pulchny i rumiany, W brzuszku wprawdzie miał on

To co kocham

Proponowane wyszukiwania