ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:487/576)

Bułeczki maślane (z nutką advokata) 129

Bułeczki maślane to doskonały pomysł na śniadanie! Takie domowej roboty są nieporównywalnie zdrowsze od tych, jakie możemy dostać w sklepach - z długą listą dziwnych składników... Kiedyś

Kolorowy Przepisownik
Racuchy z jabłkami 187

Lubię budzić się ze świadomością, że cały dzień mam dla siebie. Mogę się wtedy do woli zastanawiać co zrobić, żeby spędzić go owocnie i wieczorem móc

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 163

     Pamiętam, że jak byłam dzieckiem chodziliśmy z babcią po świeże pieczywo do małej, niepozornej piekarni, w której półki uginały się od świeżego, pachnącego

Rozpustne gotowanie
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 214

Chleb z gara (a raczej naczynia żaroodpornego)??? - Jak nie można, skoro można!!! Bardzo miło mnie zaskoczyła Kulinarna Maniusia , kiedy to poleciła mój Najprostszy chleb z garnka

Grunt to przepis!
Jagodzianki od serca 158

  “ Pamiętam teraz słowa babci, która mówiła, że miłość jest wtedy, kiedy chcesz z kimś przeżywać wszystkie cztery pory roku. Kiedy chcesz z kimś uciekać przed

Wrzosowa Polana
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 195

Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania – dania z resztek. Czerstwe pieczywo, boczek, cebulka i szpinak, jajka i mleko, ser i pieczarki. Całość – w zależności od tego gdzie wbijecie widelec – smakuje jak quiche, pizza, omlet i francuski tost. Nie tylko(...)złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował.   Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki

Karo in the Kitchen
Bułeczki owsiano-żytnie w Lipcowej Piekarni 201

Zdrowe i pożywne pieczywko śniadaniowe :) Po dłuższej nieobecności, z chęcią powróciłam do kolektywnego wypiekania pieczywa w ramach Piekarni Amber .  W jej lipcowej edycji mierzyliśmy się

Grunt to przepis!
Misiowe bułeczki ze śliwką 182

Smakowite jesienne bułeczki ze śliwką i gruszką. Szybko się robią, a zje nawet niejadek. Można je zrobić też z czekoladą lub dowolnym innym nadzieniem. Bardzo polecam

CoolinarniePL
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 216

Domowe pieczywo posmarowane paprykarzem - zderzenie wspomnień z nowoczesną wersją tego specjału Przepis na dzisiejszy chleb, okraszę niewielką garścią kulinarnych wspomnień z minionej epoki PRL-u. Czym

Grunt to przepis!
Turek czy żulik? 120

W województwie łódzkim w piekarniach lub na stanowiskach z pieczywem spotkać można lekko słodki chleb turecki nawiązujący nazwą i składnikami do wypieków z Piekarni Tureckiej prowadzonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb potrójnie czosnkowy 281

O całowaniu z Panem Mężem, po skonsumowaniu kromki tego chleba, można zapomnieć! Taki w czosnek bogaty :) Od dawna mnie kusiło by wypróbować przepis na Chleb czosnkowy

Grunt to przepis!
Bułeczki kajzerkowe 93

Od jakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to

Kolorowy Przepisownik
Racuchy drożdżowe z borówkami 181

Przychodzi lato, upały, to nie mam ochoty na jedzenie żadnych mięs, ziemniaków itp. Królują wtedy u mnie racuchy, naleśniki, sałatki i inne takie, które mogę podać

Kuchnia w czekoladzie
Fast food z patelni 177

Jak już nie raz Wam wspominałam, lubię fastfoody. Każdy jeden. Mało tego. Mąż też je lubi, mam nawet wrażenie, a nawet jestem przekonana o tym, że

Kuchnia w czekoladzie
Jagodzianki 162

Lubię opisy starych dziewiętnastowiecznych rodów. Lubię czytać co jedli, co pili, jak spędzali czas. Czy robili powidła śliwkowe? Czy w ich spiżarni były drewniane półki i

Posadzone i zjedzone
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1123

Concha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich(...)odstaw do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodaj mleko w proszku, jajka, mleko z cukrem i solą, oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrabiaj ręcznie lub w mikserze doputy, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ściany naczynia, w którym wyrabiasz (w zależności od wielkości jajek możesz musiec dosypać trochę mąki). Dodaj esencję waniliową i tłuszcz, wyrabiaj dalej ciasto aż do całkowitego wchłonięcia

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania