ciasta czekoladowe - 15588 przepisów (strona:766/1040)

Tiramisu w pucharkach- ocknij się :) 126

Tiramisu to najpopularniejszy deser spożywany we Włoszech. "Tirarsi sù" po włosku oznacza – ocknij się, przebudź się, ale również poderwij mnie. Nic dziwnego w tej nazwie, ponieważ

Tradycyjna Kuchnia
Sernik cytrynowy z czekoladą Bajeczną 241

Serniki mogę piec i zjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie.  Spód: 250 g herbatników pół opakowania masła Sernik: 1 kg twarogu 250 g śmietanki 36% 5 jajek szklanka cukru pudru 2 cytryny 2 łyżki mąki Wierzch: 3-4 batoniki Bajeczne(...)dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach.      Batoniki kroimy na mniejsze kawałki, mogą to być

sama złodycz
TOFFIK 143

QuchniaKaroli na Opolską Żarłostację. Jakież było nasze zdziwienie, gdy podczas tworzenia naszego menu o serniku pomyślałyśmy na zupełnym końcu. A przecie ż to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek(...)tortownicy  o średnicy 22cm,  nakładamy rozkruszone na mąkę ciastka wymieszane  z roztopionym masłem ( całość powinna przypominać w konsystencji mokry piasek).  Następnie wlewamy najpierw masę czekoladową a potem masę kajmakową.  Całość lekko mieszamy widelcem od dna, aby uzyskać wzór marmurkowy.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160stopni C i pieczemy przez około 40 minut

Kuchnia w opałach
Miodownik 167

" Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami

Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-krówkowe babeczki! 177

Święta to okres pierników, marcepanów i innych słodyczy,  na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni! Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody(...)Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam

Kitchens Alphabet
Rysiowy sernik wegański z owocami 200

mojprzepisna.pl | Rysiowy sernik wegański z owocami Zapraszam na niecodzienny sernik, bo bez sera, jajek, cukru czy glutenu :). Za to z kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami

moj przepis na
NALEŚNIKI BUDYNIOWE. NAJLEPSZE. DZIŚ Z JAGODAMI. 213

Naleśniki budyniowe 💗 Aromatyczne, pachnące wanilią i ... latem. Są delikatne i przepyszne. Do przygotowania ich można użyć dowolnego budyniu: śmietankowego, waniliowego ale i też np. czekoladowego czy truskawkowego. Jeśli takie naleśniki mają być posiłkiem dla dzieci proponuję użyć budyniu truskawkowego lub malinowego - naleśniki będą wtedy miały niecodzienny, lekko różowy kolor 😉. My zajadamy naleśniki przeważnie tylko z cukrem, ale tym razem zrobiłam(...)pszennej + odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Jaja miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy olej, proszek budyniowy, mleko i wodę oraz przesiana mąkę. Mieszamy lub miksujemy do połączenia składników. Ciasto ma dosyć rzadką konsystencję, co jest prawidłowe. Odstawiamy je na 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Zjadamy ciepłe z ulubionymi dodatkami

Walijskie Pichcenie
Czekoladowo-bananowe placuszki z białek 169

Przepis autorski (mój). Placuszki smakują przepysznie i jednocześnie są doskonałym sposobem na wykorzystanie zbędnych białek. Przypominają czekoladową, lekko wilgotną piankę z posmakiem banana! Możecie je podawać z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że nawet w wersji solo znikają wręcz ekspresowo! Zerknijcie też na placuszki z białek w wersji kokosowej, baaardziej puszystej - klik . (około 9 sztuk) 2 białka (duże)  2 łyżki(...)dodać mąkę, kakao, miód oraz puree bananowe. Całość delikatnie wymieszać - uzyskując puszystą i jednolitą konsystencję. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące) 203

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Już Wam wspominałam, że uwielbiam ciasteczka owsiane , więc obowiązkowo i regularnie goszczą w mojej kuchni. Te są pyszne, chrupiące, czekoladowo-kokosowe... Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem! Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste i bardzo szybkie(...)cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować

Di gotuje
Ciasteczka miodowe (z karobem) 222

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: notatnik kulinarny . Pomijając korzenną nutę - ciasteczka urozmaiciłam dodatkiem karobu ( Bakra ) i obtaczaniem ich w różnych cukrach. Czekoladowy akcent i posypki cukrowe (szczególnie ta cynamonowa) okazały się rewelacyjnym pomysłem. Ogólnie rzecz biorąc - ciasteczka wyszły pyyyszniutkie. Od razu urzekły mnie lekko miękkim wnętrzem i cudownym posmakiem miodu. Spróbujcie sami, ponieważ ciastka(...)obtaczania Masło utrzeć z cukrem do puszystości.  Nadal mieszając - dodać jajko i miód. Wsypać, mąkę, proszek do pieczenia i karob. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni.  (Ciasto powinno być miękkie i odrobinę lepkie.) Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i opcjonalnie obtoczyć je w cukrach (1 kulka - 1 rodzaj cukru). Kuleczki ułożyć na blasze wysłanej

Di gotuje
Jogurt z galaretką 213

takie upały ciężko jest wystać przy piekarniku czy też piec ciasta z kremami i nie tylko, ciasta pracochłonne dlatego chciałam zrobić coś na szybko i coś co mogłoby choć trochę pomóc w ochłodzeniu i orzeźwieniu. Przeglądając szafki i lodówkę znalazłam jogurt naturalny i galaretkę i postanowiłam połączyć je i nie skromnie muszę przyznać, że mi się udało :-) Zasmakowało całej mojej(...)szklance wody, gdy wystygnie przelać do jogurtu i wymieszać do połączenia składników. Przelać do pucharków i włożyć do lodówki żeby stężało. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypką czekoladową (bądź według upodobań.) Smacznego

Motylkowa Kuchnia
Desery marcepanowe z masą chałwową 162

desery powstały z resztek, więc te ilości będą za duże.  No chyba że będziecie chcieli zrobić ich większą ilość. Na desery położyłyśmy z mamą inny krem, krem czekoladowy. Składniki : 60 g gotowej masy marcepanowej 130 g masła    130 g cukru  szczypta soli 2 łyżki zmielonych biszkoptów 80 g zmielonych migdałów 200 g mąki pszennej(...)robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę. Zmielone biszkopty, migdały, przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto

Lili w kuchni
Ciasto czekoladowo- pomarańczowe 182

Powstało przez przypadek ze względu na to, że pierwotnie miały być to ciasteczka :) Nie wyszło i tak oto powstało obłędnie czekoladowe ciacho czekoladowo - pomarańczowe :) Składniki: 200g gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 160g margaryny 1,5 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki soku pomarańczowego (wyciśniętego z pomarańczy) otarta skórka z pomarańczy łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy na przemian z płynnymi składnikami. Miksujemy. Na koniec dodajemy otarta skórkę z pamarańczy. Blachę wykładamy papierem i wylewamy na nią ciasto (jest dość gęste). Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopnipiekarnika na ok 45 minut do "suchego patyczka". Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem UWAGA!!! UZALEŻNIA

ChilliJemy
Chocohotopots - gorące czekoladowe ciasto 112

Chocohotopots to czekoladowy deser na ciepło, którego przygotowanie zajmie nam mniej niż 30 minut. Odsyłam Was do filmiku Nigelli Lawson na  chocopots , gdzie możecie zobaczyć oryginalną recepturę na powyższy deser. Składniki na 2 porcje: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 60 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać(...)miksera wszystko ze sobą połączyć. Następnie wlać przygotowaną masę z rondelka i łyżkę mąki. Ponownie wszystkie składniki połączyć ze sobą. 3. Każdą foremkę wysmarować masłem. Następnie dodać przygotowane ciasto. Piec około 12-14 minut w 200°C. Po upieczeniu od razu podawać

Ugotować