postępować z nimi podobnie jak z sernikami, czyli studzić powoli, bez dużych zmian temperatury. Na 6 sztuk. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 60 g masła 100 g twarogu 100 ml mleka 80 g cukru trzcinowego 80 g mąki pszennej tortowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik(...)żółtek. Do żółtek dodać masło, twaróg, mleko, cukier trzcinowy, mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia, po czym dobrze zmiksować. Białka ubić w osobnej misce ze szczyptą soli. Do mieszanki serowej dodawać po łyżce ubitej piany i każdorazowo wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać równomiernie do foremek i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Babeczki podawać na ciepło lub zimno
Passions hobbies lifeBuraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć(...)tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe! Na Wielkanoc polecam też: Domowy zakwas na żurek Żurek bez mleka i śmietany Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem) Sałatka makaronowa z brokułem Ciasto pleśniak Szybka i prosta szarlotka
Dieta bez mlekaDomowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym smakiem prażonej cebuli to idealna propozycja dla smakoszy własnych wypieków. Składniki: 130g mąki kukurydzianej 100g mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba(...)prażoną cebulę i rozpuszczone w mleku i wodzie masło (ma być letnie). Ciasto zagnieść, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia
Szalona Kuchnia EwelinyWilgotne, aromatyczne i przepyszne ciasto daktylowe. Szybkie w przygotowaniu! Składniki: - 250g daktyli bez pestek - 250ml wody - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g masła - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki budyniu waniliowego - 2 łyżki ksylitolu/cukru Polewa: - 4 łyżki miodu - 50g masła - 6 łyżek wiórek kokosowych - 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego Sposób przygotowania: - daktyle bez pestek zalej wodą(...)ostygnięcia, - do miski i pozostałych w niej składników dodaj roztopione masło oraz ostudzoną masę daktylową - wszystko zmiksuj na gładką masę - masa powinna być gęsta, niezbyt twarda, nie bardzo płynna, - piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut, a w między czasie przygotuj polewę (wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w rondelku), następnie na chwilkę wyjmij i polej kokosową polewą - znowu włóż
MintTastecieście zostało wspomnienie. I przepis :) Ciasto z fasoli, absolutnie nie brownie! Ale czekoladowe, aż do czekoladowego nieba :) 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (ostatecznie konserwowa też może być) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) 10 daktyli wcześniej namoczonych (zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, odcedzić) 2 płaskie łyżki mąki lnianej 1 porcja odżywki białkowej (lub 2 płaskie łyżki mąki(...)bitej śmietany) dodajcie trochę mleka. Jeśli nie używacie odżywki białkowej, spróbujcie masę, czy jest wystarczająco słodka. Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Na wierzch wyłożyłam powidła śliwkowe bez cukru. Wy podajcie, jak Wam smacznie
Kucharzycabyło znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal(...)roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty. Następnie zostawiłam moje wafle jeszcze
Health-Fit-Lifewyobrażam sobie Świąt bez sernika. To jedno z moich ulubionych ciast, wciąż na nowo przeze mnie odkrywane. Dzisiejsza wersja idealnie nadaje się na bożonarodzeniowy stół, przy którym spotkamy się z rodziną i bliskimi. Puszysty, wyjątkowo delikatny i wilgotny. Zachwycająco kremowy i rozpływający się w ustach. Sernik pachnący pomarańczą, idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Składniki: Ciasto: 1 wiadereczko(...)szklanki (120 g) śmietanki kremówki 30% 1 torebeczka (16 g) cukry waniliowego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 kropelki aromatu pomarańczowgo 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 3 łyżki (30 g) śmietanki kremówki 30% Spód: kilka herbatników Przygotowanie: 1) Masło utrzeć na lekką, puszystą masę. 2) Cały czas miksując
Fitsweet.mejajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka 2 łyżki likieru kokosowego Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia(...)Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę
Domowa cukiernia Ewytrochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia po 6-8 kulek, w zależności od wielkości blachy – ile Wam się zmieści – zachowując jednocześnie między(...)środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Każda partię pieczemy 13-14 minut. Zdejmujemy łopatka z papieru na kratkę i zostawiamy do ostudzenia. Ciastka po upieczeniu są miękkie, gdy wystygną z wierzchu robią się chrupiące i kruche – w środku zostają mięciutkie, mocno żółte i bardzo, bardzo cytrynowe. Można przechowywać je w szczelnym słoiku/puszce bez dostępu powietrza przez 3 tygodnie. Ale idę
Karo in the Kitchensuszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy
Kubki smakukostki masła 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ze składników wyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce(...)kaszkę mannę, masę makową, kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach
W garach u Gosiprzepisów fit, choć uczciwie trzeba przyznać, że podchodziłam do ich przepisów ze sporą dozą nieufności – bo czy ciasto bez cukru może być smaczne? Śpieszę donieść, że owszem :) Dziś mam dla Was przepis z książki Kasi na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Ale, ale! to nie koniec przyjemności! Wraz z wydawnictwem Samo Sedno przygotowaliśmy dla Was konkurs: pochwalcie się własnymi zdrowymi(...)włącznie czekam na Wasze zdjęcia i komentarze :) ) 16.10 – ogłoszenie wyników konkursów Składniki na ciasto marchewkowe: 3 jajka 100 g ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 150 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 duże marchewki 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich Składniki na polewę
CiastkozercyKrok 1 Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Krok 2 Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej. Krok 3 Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne) Krok 4 Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i rozwałkowałam(...)Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona, serdelka usmażona ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił
Różowa kuchniasię, że jako dziecko, nie dotknąłby placka ziemniaczanego, bez grubej warstwy śmietany, posypanej jeszcze grubszą warstwą cukru. A Wy jak jadacie placki ziemniaczane? Drukuj Placki ziemniaczane z cukinią window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spora cukinia 6 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Cukinię myjemy i ścieramy(...)ścieramy na tarce i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy mąkę, jajko i proszę do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Smażymy placki na gorącym tłuszczu na złoto z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placki-ziemniaczane-cukinia/ BosowKuchni Artykuł Placki ziemniaczane z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudanie z polskimi kurkami, młodym porem i peruwiańską czarną quinoą. Chciałabym w ten sposób życzyć gospodarzom Akademii Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, aby zawsze czuli się jak w domu, bez względu na to w jakiej części świata się znajdą, bo przecież ciepłą i rodzinną atmosferę tworzy kuchnia :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 10 - 12 kurek 1 młody(...)było grudek (podobnie jak ciasto na naleśniki). Odstawiamy na kilka godzin. W międzyczasie, oczyszczamy kurki, kroimy je w plasterki i dusimy na maśle. por kroimy w plasterki. Nagrzewamy piekarnik na 250 stopni. Do ciasta dodajemy pozostałą oliwę z oliwek i trochę soli, jeszcze raz mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wkładamy do piekarnika, po kilku
Quinoa Raz!