zmieniły. Która lepsza, nie wiem i nie wybiorę, ale wiem, że z owocowymi maczkami wolę, bo bez nich pierwsze taką tarte przygotowywałam i dlatego do następnych już maczki dodawałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 250 g maki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru brązowego, szczypta soli, opcjonalnie(...)pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 40 g Delecta Decorada Maczek smak mango lub smak truskawkowy. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy, wyklejamy ciastem formę na tarte, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200°C ok. 20 min. Piekarnik skręcamy do 160°C. Na lekko przestudzone ciasto nakładamy
Moniki Smakołykirąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny lub dłużej, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około(...)boku, zrobić nacięcie wzdłuż, nie przecinając do końca, wstawić do formy, posmarować mlekiem, posypać orzechami. Odstawić na drugie wyrastanie około 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 30-40 min. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie (około 10 min), następnie wyjąć na kratkę, wystudzić przez 10 min, podawać Smacznego! babka_drozdzowa_z_pesto_mojprzepisna.pl babka_drozdzowa_z_pesto_mojprzepisna.pl
moj przepis natrudno byłoby zliczyć. Mam jednak dla Was takie, które bez obaw można zaliczyć do najprostszych i najszybszych. Wystarczy mieć malakser lub blender tzw. kielichowy, to znaczy z pojemnikiem. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, więc zanim je zaczniecie robić, włączcie piekarnik, żeby zdążył się odpowiednio nagrzać. Pomysł na to ciasto widziałam w jednym z udostępnianych filmików. Nie zapisałam jednak linku(...)niego, więc proporcje wzięłam trochę z głowy, dodałam również esencję waniliową. (Ciasto upiekłam w prostokątnej formie o wymiarach 23 cm X 18 cm) Składniki: około pół kg (5 średnich marchewek) 4 jajka 3/4 szklanki dobrego oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki esencji waniliowej (można ją zastąpić cukrem waniliowym) Marchew obieramy, płuczemy
Codzienna kuchnia niecodziennaczekoladowej rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na brownie paleo : batat (słodki ziemniak) – jeden naprawdę duży albo dwa mniejsze (ok. 300 g) jajka(...)składnikami. Dodaj kakao i sodę oczyszczoną, a na samym końcu mąkę kokosową. Przełóż do okrągłej albo prostokątnej foremki (nie za małej), włóż do pieca nagrzanego do 185 stopni i piecz przez 25 do 30 minut. Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz je z foremki. Gorące jeszcze
PaleoSMAKkażdej strony. Część ciasta bez masła (ta 1/3) złożyć do środka. Następnie złożyć część z masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Powstały prostokąt dobrze podociskać, poprzyklejać i ponownie rozwałkować na prostokąt. Ten krok (składania ciasta) powtórzyć raz jeszcze: 1/3 prostokąta złożyć do środka, następnie kolejną 1/3 i podociskać. Ciasto schłodzić 30-45 minut(...)składanie powtarzać dwukrotnie, za każdym razem schładzając w lodówce (tym oto sposobem otrzymamy 81 warstwowe ciasto). 4. Tak przygotowane ciasto jest gotowane do formowania w rogale. Najlepiej jednak zostawić je jeszcze na noc w lodówce, a dopiero na następny dzień piec ;) Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 5 mm. Wycinać z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć
Nastoletnie Wypiekaniezrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny. A efekt? Zadowoli każdego prawdziwego smakosza szarlotek.. Polecam :-) Składniki: Ciasto(...)kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić. Masa jabłkowa: około
maniapieczeniamiksera podpatrzyłam na blogu Szczypta Słodyczy. Uwielbiam receptury, gdzie masę ciastową przygotowuje się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek korzennych przypraw rewelacyjnie komponuje się ze śliwką. A jego podstawową zaletą(...)kostka masła (200g) 1/2 szkl. mleka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% - ma być gęsta 2,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki pasty z wanilii - ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 lyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Grunt to przepis!wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne(...)tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy
Bon Appetit Małgorzatyciastu podrosnąć, aż widocznie podwoi objętość . Możemy ciasto posypać z wierzchu kruszonką, lub później polukrować. U mnie w kuchni dzisiaj ta druga wersja. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C i pieczemy ciasto do suchego patyczka, 30 minut. Gdy wystygnie robimy mazy z lukru, łyżeczką. Lukier zrobimy z cukru pudru, skropionego sokiem z cytryny lub alkoholem – nie napiszę Wam ile tego soku(...)musi mieć lejącą, ale nie wodnistą konsystencję. Dla głębi smaku dobrze byłoby wymieszać i rum, i sok z cytryny. Taki lukier jest naprawdę świetnym dodatkiem a alkohol odparuje, ciasto bez obaw będą mogły zjeść i małe dzieci. Jeśli tylko zostawicie im chociaż kawałeczek… SKŁADNIKI 400g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant 120ml ciepłego mleka 65g drobnego białego cukru
Karo in the Kitchenchleba, ale w końcu się udało. Za pierwszym razem dolałam za mało wody, ale za drugim razem wyszło ok. Dzięki dodatkowi otrąb żytnich wypiek jest razowy. Do pieczenie razowych chlebów bez używania mąki razowej przekonał mnie mój wujek - do zwykłej mąki wystarczy dodać otręby. Tak jak większość moich "razowych przepisów" i ten jest podobny. Według mnie jest(...)jemu też smakował - to dodatkowo przekonało mnie o tym, że warto było i będzie go piec. Dodatek siemienia lnianego sprawia, że nie tylko skórka jest chrupiąca, ale środek też. Samo wykonanie chleba jest bardzo proste i krótkie. Wyrastanie zajmuje więcej czasu - ja zostawiłam ciasto na noc i rano upiekłam. Składniki na blaszkę o wymiarach 31x12x8 są takie : Do miski wsypałam
apetytnapieczeniebez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 140 g zimnego masła 70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę: 5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy) 3 tabliczki czekolady białej 150 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła 1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki na kruche ciasto, zawijamy(...)folie spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm w kształcie kwadratu i zaginamy rogi .Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy w lodówce przez kolejne pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne
Bon Appetit Małgorzatykilku dni „chodziła za mną” szarlotka. Pokazywałam Wam już SZARLOTKĘ Z BEZĄ KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ SZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ SZARLOTKĘ UCIERANĄ NA MAŚLANCE i SZARLOTKĘ Z CZEKOLADĄ Wersję taką jak pokażę Wam dziś robi się w mojej rodzinie od dawna ,a przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila(...)zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek. Przyznaję : BYŁO WARTO! A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia z piekarnika! SKŁADNIKI: ( tortownica o średnicy 25cm) * jabłka – 800 g * jajko – 4 szt * cukier – 1 szklanka * mąka – 1 szklanka * olejek do ciast śmietankowy – 1 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na SłodkoSkładniki: - mąka – 180 g – cukier puder – 150 g – wiórki kokosowe – ok. 80-100 g – miękkie masło – 60 g – suszone daktyle bez pestek – 60 g – sok pomarańczowy – 1 łyżka – jajko – 1 małe – cukier wanilinowy – 1 łyżka – sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Daktyle drobno(...)mąką z kokosem i pokrojonymi daktylami. Zagniatamy ciasto i owinięte folią wkładamy na ok. pół godziny do zamrażarnika. Po tym czasie wyciągamy ciasto i tworzymy z niego wałek o grubości ok. 3 cm i kroimy na plasterki (ok. 1 cm ) Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około
Ostra na Słodkobez pestki. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto(...)Blaszkę smarujmy delikatnie olejem i układać na niej ciasto. Pomidory z puszki miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami na całej pizzy. Papryki kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypujemy pizzę dodatkami. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Do rozwałkowania ciast użyłam silikonowego wałka ze sklepu przyjemnegotowanie.pl Nie dość
Aga w kuchniDzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne tortlille z kurczakiem bez chemii. Smakują dorosłym, ale najbardziej chyba dzieciakom !!! SKŁADNIKI (16 sztuk) 1/2 kg piersi z kurczaka(...)czerwona cebulka sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat majonez szklanka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka 4 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia olej Na ciasto: 2 szklanki pszennej mąki pół łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie i stopniowo
Moje Kuchenne Rewelacje