Orzechowo-biszkoptowe rurki oblane czekoladą i wypełnione bitą śmietaną to pyszny pomysł na deser po obiedzie. Z poniższego przepisu otrzymacie około 8-9 takich pyszności. Gdybym
Smaki Na TalerzuJuż jutro Tłusty Czwartek. Dlatego dziś zapraszam Was na zestawienie szybkich tłustoczwartkowych przepisów na pączki, faworki, oponki i inne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Smacznego Tłustego
Słodkie okruszkiUwielbiam lody. To chyba jeden z moim ulubionych deserów. Mogłabym je jeść bardzo często i o każdej porze roku. A odkąd zaczęłam je przygotowywać osobiście w
Słodkie okruszkiwiśni, babka na kisielu, babka na oleju, babka na białkach. Moja powstała w zasadzie przez przypadek, zostały mi świeże białka po przygotowaniu tatara i szukałam przepisu na jakieś urozmaicone bezy z dodatkami. A zamiast tego natknęłam się na właśnie tę babkę. W zamierzeniu miała wyjść trójkolorowa ale jak widać u mnie kolory są dwa a trzeci to powiedzmy takie cienie(...)szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka ubiłam z resztą cukru, dodając powoli olej, następnie dodałam ubite białka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem
Kuchnia z widokiem na ogródzimnego masła Ciasto drożdżowe: Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Pamiętaj, by przedtem rozpuścić masło! Wyrabiaj ciasto 4-5 minut, aż będzie gładkie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. W tym czasie zrób krem: Serek Almette wymieszaj ze śmietaną i miodem. Jabłko pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przekrój każdą ćwiartkę na pół, a następnie w cienkie półtalarki. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj(...)dołóż drobno pokrojone zimne masło. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie rozcieraj palcami, aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Przed pieczeniem posmaruj brzegi ciasta białkiem. Uformuj wgłębienia i nałóż do nich jabłka. Przykryj je kremem, a następnie posyp obficie kruszonką. Piecz ok 15-20 minut w 180°C. Jako, że na moim blogu ostatnio największym powodzeniem cieszą się serniki
Poezja smakuPyszne kokosowe ciasto pięknie wyrośnięte bez dodatku jajek! Coraz mniej mam czasu wolnego ostatnio, ale gdy tylko mogę staram się coś zamieścić na stronie. Treść będzie już bardzo krótka, bo tu wiadomo chodzi mi tylko o podzielenie się pysznym przepisem z Wami! Wartość odżywcza 1 kawałka (14) : 226 kcal(...)mniejsza do której dodajemy kakao. Masę z kakao miksujemy do połączenia składników. Blaszkę (24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy białą masę. Ciemną masę nakładamy porcjami łyżką do tortownicy, która stworzy nam "łatki". Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Zalecam nie wyciągać go od razu po upieczeniu przez godzinę
zdrowo i aktywniePyszne kokosowe ciasto pięknie wyrośnięte bez dodatku jajek! Coraz mniej mam czasu wolnego ostatnio, ale gdy tylko mogę staram się coś zamieścić na stronie. Treść będzie już bardzo krótka, bo tu wiadomo chodzi mi tylko o podzielenie się pysznym przepisem z Wami! Wartość odżywcza 1 kawałka (14) : 226 kcal(...)mniejsza do której dodajemy kakao. Masę z kakao miksujemy do połączenia składników. Blaszkę (24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy białą masę. Ciemną masę nakładamy porcjami łyżką do tortownicy, która stworzy nam "łatki". Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Zalecam nie wyciągać go od razu po upieczeniu przez godzinę
Zdrowie i pysznie na talerzuosób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Trudność: Średnie Porcje 20 eklerków Przygotowanie 30 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 280 kcal Małe jedno porcjowe eklerki z musem truskawkowo śmietankowym i świeżymi truskawkami. Przepyszne ciasta z ciasta parzonego. Składniki: CIASTO PARZONE 150 g masła 1 pełna szklanka wody 4 jajka z wolnego wybiegu 1 szklanka mąki pszennej KREM ŚMIETANKOWY(...)Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Do ciasta parzonego dodaj jajka: jedno po drugim, cały czas miksując mikserem ręcznym. Każdorazowo wbijaj kolejne jajko, dopiero kiedy masa się połączy i stanie jednolita. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępu pomiędzy eklerkami, gdyż podczas pieczenia urosną. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku przez
ProstePesto.pljednak, od kogo dokładnie nauczyłam się piec ciasta drożdżowego. Byłam samoukiem w wielu sprawach kulinarnych, ale tutaj nie wiem. Mama też niegdyś spędzała mnóstwo czasu w kuchni, ale od jakiegoś okresu gdzieś to umknęło, a gotowanie to dla niej strata w grafiku i energii. Szkoda. Oczywiście, sezon truskawkowy nie może obejść się bez domowego placka drożdżowego z truskawkami(...)później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość). Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam na około
W kuchni Karmel-itkikakao oraz cynamon i zagniamy ciasto. Następnie powstałą kulę wkładamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w ćwiartki. Piekarnik rozgrzewamy na 175 stopni, funkcja góra-dół, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Później schłodzoną kulę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm. Można podsypać ciasto delikatnie mąką aby nie przywierało(...)duże. Zlepiamy ciasteczka po bokach i układamy na blasze. Ciasteczka pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu możemy je jeszcze raz posypać cynamonem. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI: 120kcal Białko: 3,7g Węglowodany: 10,2g Tłuszcz: 7,5g Błonnik pokarmowy: 1,3g Ładunek glikemiczny: 5,9 Spróbuj także: pieczone pączki twarogowe, amarantuski kakaowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową
Natka Pietruszkiciasta przed pieczeniem. resztę dodajemy do ciasta, które zagniatamy z mąki, szczypty soli i kawałków zimnego masła. Wyrobione ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, a następnie jeszcze raz wyrabiamy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. 1/4 ciasta zostawiamy na ozdobienie wierzchu. Wylepioną formę wypełniamy farszem, lekko go ugniatamy, na wierzchu robimy wzór z ciasta, smarujemy(...)jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest zrumienione, możemy je wyjąć, jeśli nie, zostawiamy jeszcze na kilka minut. Ja grzałam piekarnik na opcji góra-dół bez termoobiegu, po włożeniu tarty przełączyłam na sam dół. Polecam gorąco i życzę powodzenia
Quinoa Raz!Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSłodki i smaczny deser, idealny do kawy w chłodny dzień. Poniżej podaję przepis, krok po kroku jak należy zabrać się do tego odrobinę pracochłonnego, ale zdecydowanie
Mango Papajakilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się(...)uwagi i poświęcenia. Luksus przez duże L cisie mi się na usta po spróbowaniu. Składniki : Na spód: 310 g mąki typ 650 5 g proszku do pieczenia 2 żółtka 70 g ciemnego cukru trzcinowego Muscovado 1,5 łyżeczki cynamonu 200 g masła szczypta soli Na masę sernikową
vaniliowoczekoladowa