Ciasto to jest owocem mojej miłości do eksperymentów kulinarnych oraz zdrowego jedzenia. Co prawda nie wymyśliłam go sama, przepis z bloga Vegenerat Biegowy podesłała
Cynamonowe szczęściekażdego roku, to ja jak zawsze niby przypadkiem mam dla nich coś pysznego :-) Tylko jak tu stać przy piekarniku w taki upał? W taką pogodę niezawodne są ciasta bez pieczenia, na zimno :-) To, o którym Wam dziś piszę nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę nie musi być nawet z morelami, możecie śmiało użyć innych owoców. Natomiast podstawą
Czary - gary w kuchniKrólowa serników znów wkroczyła do akcji! Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia. Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella. Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach. Ciasto smakuje obłędnie! Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę. Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej(...)czekolada mleczna – 100 g * biszkopty okragłe – ok. 30 szt * żelatyna – 2 łyżki * kakao do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dno tortownicy wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
Ostra na SłodkoPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z
Kuchnia MagdaLenyPoczątek sezonu truskawkowego, koniecznie trzeba zainaugurować ciastem z tymi właśnie owocami :) Już od dawna chciałam wypróbować przepis na truskawkową wersję, znanego i smacznego ciasta bez pieczenia - 3 Bit. Teraz jest do tego doskonała okazja. Ciasto jest idealne na ciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek. Składniki: duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g Krem(...)dobrze schłodzona) 4 czubatych łyżek cukru pudru 3 opakowania Śmietan-Fix Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm i wyścielić ją papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, dopychając idealnie jeden do drugiego. Z mleka odlać pół szklanki i dodać do niego proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń
Świat Ciastadrożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu. Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż ciasto drożdżowe(...)następnie zagniata my ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki możemy dobrać dowolne, jakie tylko lubimy. Pizza: Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce (wymiary 41 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (papier wcześniej możemy posmarować
Kuchnia MagdaLenypieczenia i odstaw chociaż na 15 minut. Ideał to ponowne podwojenie objętości, czyli do godziny, ale nie przesadzajmy, i tak wyrośnie. Drugie wyrastanie daje już obraz jak duże będzie ciasto po upieczeniu a poza tym będzie bardziej delikatne i miękkie. 14. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni. Pamiętaj, aby drożdżowe ciasto piec bez termoobiegu(...)środkowej półce piekarnika. Po 20 minutach wyglądało już tak. 15. Piecz 15 minut- 18 minut, ale to czas dla 1/4 ciasta, całość piekłabyś/piekłbyś już 35-40, a mniejsze buły 10 minut max. Smacznego! ps. Żeby nie było wątpliwości, przepis to 90 % sukcesu, reszta to miłość Artykuł Jak zrobić idealne wegańskie ciasto drożdżowe? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfciasto. Miało być przede wszystkim proste i szybkie. Przeglądając znajome blogi, trafiłam na migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach(...)zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Do masy dodać zmielone migdały i całość wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką - ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut. Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto z wierzchu ma chrupiąca skórkę, a w środku
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Coś dla maniaków szarlotek i wszelakich jabłkowców, czyli dla mnie. Nie jest przesadnie słodkie, dla mnie idealne. Słodkość biszkoptów stopniowo przełamywana jest mniej słodkim jogurtem i w końcu słodko-kwaskową masą jabłkową. Składniki: 800 g jogurtu pieczone jabłko 1 opakowanie biszkoptów lady fingers 4 łyżeczki żelatyny 800 g słodkich
R'n'G KitchenLekkie i niezbyt słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez
Świat CiastaPierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi. Następnie nadziałam je kawałkami świeżych
Kuchnia MagdaLenyciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Taka tarta nie tylko jest prosta w przygotowaniu, ale również pysznie smakuje i świetnie się prezentuje... Moja tarta wykonana jest z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietanki kremówki, bez dodatku jajek. Taki spód jest bardzo kruchy i delikatny w smaku - bardziej przypomina ciasto półfrancuskie niż tradycyjne ciasto kruche(...)kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o wielkości około 22-24 cm. Możemy również ciasto pozostawić w jednym kawałku
Kuchnia MagdaLenyGalette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana(...)posypania płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z solą i cukrem pudrem. Dodajemy jogurt oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy
Kuchnia MagdaLeny