chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:114/134)

FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO 180

Słodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 345

Z dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są

Kraina Miodem Płynąca
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 224

Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI-  Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past(...)octu ryżowego jest zdrowe, gdyż m.in. obniża on cholesterol i oczyszcza organizm. ORZECH WODNY- Są to małe kulki w ciemnej skórce. Miąższ orzecha jest słodki. Świeże orzechy wodne są chrupiące, niestety te z puszek lekko trącą swoja jędrność. Po obraniu należy przechowywać je w wodzie, aby nie ściemniały. P PIEPRZ-  W sklepach z tajską żywnością sprzedawany jest w postaci

ClauditteMissCooking
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 306

bywało różnie. Niezjedzone resztki często straszyły nas z lodówki po niedzielnych obiadach, ale nikt nie miał ochoty ich jeść. Pieczony kurczak „dzień po” stawał się zimny, nie miał już chrupiącej skórki i nie był tak soczysty jak na początku. Kręciliśmy nosem… Choć nasze mamy i babcie uczyły nas, że jedzenia nie powinno się wyrzucać, niedojedzona kura zalegała tak długo(...)wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. A do tego tak przyrządzone mięso smakuje o wiele lepiej niż piersi smażone na patelni. Piersi z pieczonego kurczaka mogą wylądować w sałatce ( np. w sałatce z kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli rozdrobnione widelcem dobrze wypieczone mięso porwane na niteczki), w chlebku

Niedzielny kucharz
Pasta brokułowa 161

Można powiedzieć, że to już u nas legendarna pasta. Od dawna bywa cieszącą się powodzeniem przekąską karnawałowego stołu, a jej przepis pochodzi z Krakowa, skąd mąż

Delicious Titbits
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 223

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak  łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas  w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka(...)Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu.  Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką.*Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce.Smacznego!English versionChristmas Roast Duck with Port and Cherry Sauce (4 servings)Ingredients

karmelowy
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 163

założyć określony ubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną.  Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem   2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako(...)jednolita konsystencja. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe i dopraw do smaku solą i pieprzem. Autor Sebastian Olma, Szef Kuchni 5. Risotto z marynowanymi kurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem Składniki na 4 porcje : Olej roślinny x 2 l Cebula szalotka x 20 g Czosnek x 1 ząbek Ryż arborio x 200 g Białe wino x 100 ml Wywar

SMYKWKUCHNI
LEKSYKON BAKALII 175

zajadać miąższ łyżeczką. Źródło: internet JABŁKA SUSZONE Jabłka są bardzo wartościowym owocem, obfitującym w witaminy, sole mineralne, pektyny i błonnik.Suszone jabłka mają moc wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy i inne kaloryczne przekąski. W 100 g suszonych jabłek to około 346 kcal. Właściwości: Znajdujące się w jabłkach pektyny i błonnik dopingują przewód pokarmowy do szybszej pracy. Zastosowanie(...)codziennych śniadań, takich jak płatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki.  Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się

Ciastka - domowe słodkości
Chmurka Truskawkowa 376

Nareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z

Kuchnia Łukasza
Jak zrobić tradycyjne falafele? Przepis krok po kroku 149

zrobione na pewno się rozpadną . Falafele z poniższego przepisu wychodzą według mnie perfekcyjne - są świetnie przyprawione, a smaki idealnie zbilansowane. Do tego łatwo się formują, a po usmażeniu wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajka! ➤ Spróbuj także: falafele z marchewką i kuminem falafele z burakiem lub botwinką falafele z dynią w sosie pomidorowo-grzybowym Specjalna foremka do falafeli(...)cedzakowej.  6. Usmażone falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z hummusem , w picie lub wrapie ze świeżymi warzywami lub w sałatkach. Do falafeli polecam sos tzatziki oraz jogurt naturalny zmieszany z sosem harissa (na mały kubek jogurtu daję 1 łyżkę harissy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 219

porach roku, gdy pomarańcze nie są tak słodkie lub ich nie ma, można  do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać 100 % sok pomarańczowy z kartonika. Te tosty mają idealną konsystencję są chrupiące z zewnątrz  a w środku są delikatne ze słodyczą pomarańczy. Składniki 2-3 jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark do masy jajecznej 4 kromki(...)którym możemy zrekompensować najbliższym brak czasu w ciągu tygodnia. W weekend na naszym śniadaniowym stole pojawia się także więcej witamin. W sobotę i niedzielę dużo częściej obecne są: sałatki (27 proc. w weekend i 16 proc. w tygodniu), warzywa (odpowiednio 27 proc. 20 proc.), owoce (22 proc. i 18 proc.) oraz soki (20 proc. i 17 proc.)…” Moje pomarańczowe tosty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sycylijskie cannoli z ricottą 127

Formułą, z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie  swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto…  Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc(...)dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach. Do tego puszysty niczym chmurka krem z ricotty, który dopełnia całości. Zaręczam – po jednym sięgniecie po następny… i nie tylko. Gdy przygotowywałam ten deser zastanowiło

mojewypiekiinietylko
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48149

posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa(...)naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito

Karo in the Kitchen
Na tropie dobrego smaku - sałatka jajeczna 173

W poszukiwaniu oryginalnych smaków w wakacje zawitaliśmy do Sztokholmu, gdzie gwiazdkami Michelin świecą restauracje na kulinarnym  firmamencie,   i nie zawsze trzeba czekać tygodniami na

SzczyptaSmaQ