chleb domowy - 4322 przepisów (strona:202/289)

Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie 225

tylko odczekałam kilka minut na wyrobienie ciasta i już. Jeśli nie macie maszyny do chleba lub takiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą. Drukuj

Mieszam w Garnku
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 815

jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty. Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował  I gotowe :-)   a tu przepis w wersji Youtube  :-)  Jest pyszny i bardzo Wam go polecam :-)  Nie ma chyba nic lepszego jak domowy,ciepły chlebuś :-)  Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pszenno- żytni chleb na serwatce z surowymi ziemniakami 148

Kolejny już przepis na wykorzystanie serwatki po domowym twarogu :) Tym razem to nie naleśniki, a aromatyczny, pszenno-żytni chlebek z dodatkiem surowych ziemniaków, dzięki którym dłużej zachowuje świeżość i nie jest suchy. Zauważyłam, że coraz częściej zostawiam chleby na dłuższe wyrastanie, np. tak jak tutaj- na 10-12 godzin. Po prostu bardziej mi smakują :) Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze

Nastoletnie Wypiekanie
Wegańska pasta imbirowo-batatowa 117

Brak pomysłu na dodatek do chleba? Problem, który dotyka 90% społeczeństwa. Radzimy sobie z nim bardzo szybko. Idziemy do sklepu i kupujemy gotowe pasty, pasztety i hummusy. Jednak każdy z nas wie, że najlepsze są dodatki domowej roboty. Przedstawiam wam dzisiaj wegańską pastę, idealną na zimę, bo z imbirem, który zwiększa odporność. Pasta słodka a zarazem ma swój charakterek. Dzięki

healthy dreams
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 234

rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach). Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba. 8# Bawmy się galaretką! 9# Kiedy solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero  pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące

Kolejny blog o gotowaniu
Dwaj łakomi Włosi - Recenzja 194

potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese, ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 136

Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem.     Bułeczki powstały w

Kuchnia na wzgórzu
PASZTET Z ŁOSOSIA 117

Coś pysznego! Pasztet rybny... z łososia  z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów.  Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest

Kuchnia MagdaLeny
domowy smalec 128

Niby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i

babka w formie
Chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. 150

Witajcie :) Ostatnio co dziennie piekę chlebek z super  mąki od  Młynomag ,  tak posmakował mojej rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno

Sama słodycz i szczypta chili
krem z (w) dyni 145

Składniki: kość wędzona cebula 2 marchewki średnia dynia (około 5 kg) kawałek selera korzeń pietruszki 3 łyżki manny liście laurowe ziele angielskie sól pieprz szczypta ostrej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron z tunczykiem i ricotta 166

Bardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić.  W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony boczek na kanapkę 173

Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem

Basia w kuchni
TOSTY Z PATELNI 204

Tosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu   jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami

Walijskie Pichcenie
Domowe masło ze śmietany (krok po kroku) 1662

zanim pojawiały się pierwsze grudki, a po chwili mogłam posmarować kromkę chleba takim świeżym masełkiem. Później ubijaliśmy masło w słoiku, a teraz poszłam na łatwiznę i wykorzystuję do tego mikser. Jest zdecydowanie szybciej, a swoja drogą nie wyobrażam ubijania niecałego litra śmietany w maselnicy.  Zobaczcie, jak zrobiłam domowe masło krok po kroku. 1. Śmietanę przelewam do dużej miski (można

Obiad gotowy
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 220

polsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu

U Fiolki
Delikatna dwukolorowa chałka na jesienną nostalgię 186

mnie smakuje bardzo dobrze nawet bez dodatków. Przyznam jednak, że domowa konfitura z jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam ten przepis. Ja akurat swoją chałkę piekłam na świeżych drożdżach, więc konieczne było

vaniliowoczekoladowa
bardzo smaczny chleb ze słonecznikiem 100

dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na chlebek.  Bardzo lubię piec domowe pieczywo, po pierwsze jest duuuużo zdrowsze, po drugie jaka satysfakcja :D Chlebek jest pulchny, nie kruszy się, ładnie się wyrabia, skórka jest chrupiąca, i ma w sobie dużo słonecznika-uwielbiam chleby z ziarnami, zwłaszcza ze słonecznikiem :-) Polecam i zapraszam do skorzystanie z przepisu SKŁADNIKI

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 184

polsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu

Fiolka w kuchni
Żur na zakwasie owsianym 156

przygotowania i żaden sklepowy nie może się z nim równać. Ponadto przygotowanie domowego zakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek  chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur

Moje Qulinaria