chleb bez - 1500 przepisów (strona:11/100)

Bezglutenowy chleb mieszany na zakwasie 139

pierwszy mój chleb na zakwasie bez glutenu. Planowałam go od wielu tygodni, najpierw przygotowując odpowiedni zakwas bezglutenowy (kliknij, by otworzyć okno z przepisem) . W sklepach z produktami kuchni z różnych stron świata zaopatrzyłam się w mąkę ryżową i mąkę z manioku. Na bazarku w swojej okolicy kupiłam wcześniej mąkę z ciecierzycy. Myślę, że gdyby dobrze poszukać, można byłoby znaleźć(...)ciasta uaktywnić zakwas, tzn. na ok. 3 godziny wcześniej dosypać do niego czubatą łyżkę mąki. Dolać odrobinę wody i wymieszać. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Składniki : zakwas chlebowy bez glutenu 200 g mąki ryżowej 200 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki kukurydzianej 60 g mąki z manioku łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda słonecznik do posypania

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb ziołowy 121

Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem

My Chcemy Jeść
Sandacz po polsku z wody. 166

łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić

Kulinarny karnet Christophera
Wegański chlebek bananowy z figami 172

Zawsze lubiłam suszone figi. Słodkie, niemal przesłodzone, z pestkami, które pękały w zębach, toczyły się po języku i podkreślały słodycz miąższu. Ale świeże figi? To było

Gotuj z Blue Raven
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 218

    Kiedyś piekłam chleb, który nie do końca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego

Smaczne Zdrowe
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 189

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest

W kuchni Karmel-itki
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 210

spodobało mi się to, co o tym chlebie napisała autorka blogu, z którego zaczerpnąłem przepis. Otóż napisała ona, że od czasu do czasu ma ochotę upiec prosty chleb, z kilku składników, bez większego wysyłku i wkładu pracy, ale ze stuprocentową gwarancją udanego wypieku. No i poza tym - chleb smaczny. Jak napisała dalej - chlebowe epopeje muszą mieć swój odpowiedni czas

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 215

jęczmiennego, gluten pszenny, sól, emulgator: lecytyny (z rzepaki), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Dziwi mnie niska zawartość mąki żytniej w stosunku do jej zawartości w chlebie baltonowskim (tam- 22,4%). Reszta bez zmian.   I tak samo jak w chlebie baltonowskim – na opakowaniu znajduje się ‘dokładna’ instrukcja jak przygotować chleb. O ile przy użyciu maszyny do pieczenia

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno-kukurydziany z siemieniem i kminkiem 271

Smaczny, w miarę prosty do wykonania i niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej.  Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły.  Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie

apetytnapieczenie
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 385

mają obręcz, wreszcie po tylu latach doszłam do tego jak upiec pączki z pożądaną obręczą. Dzisiejsze pączki przygotowałam bez grama cukru, z samym ksylitolem, skoro chleby i bułki na drożdżach wyrastają bez jego dodatku, to pączki też muszą i wyrosły. Dzięki temu, że nadziewane są po usmażeniu, przygotowuje się je błyskawicznie. Przepis na pączki od Margarytki już jest

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy na zakwasie 164

Przepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wodyok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe

Kulinarne przygody Gatity
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 236

Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na

głodny alergik
Akademia na Różanej 86

picia zamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową     oraz pomarańczową z imbirem i kardamonem. Obie bardzo smaczne i ładnie podane. Jako czekadełko w Akademii podawany jest chleb pieczony na zamówienie, z żurawiną (bez żurawiny też był) oraz oliwa z Hiszpanii. Chleb i oliwa bardzo smaczne. Ponieważ zamawialiśmy jedno danie na dwoje otrzymywaliśmy dodatkowe talerze abyśmy nie musieli jeść „z jednej(...)skomponowane smaki – granat, rodzynki, kapary, orzeszki pinii… a i jeszcze delikatne, kruche krążki czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka.  Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną. I tu mogę się „przyczepić” – jak dla mnie rucola jako garnie była zbędna.  Kolejnym daniem

królestwo garów
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 163

    Dla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz

Smaczne Zdrowe
Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia 160

wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej.  Zaczynamy chlebem hiszpańskim. Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką.  Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i  chleb gotowy. Polecam! Przepis wybrała  Ania

Stare Gary