chałwa - 1272 przepisów (strona:72/85)

Ciasto chałwowe z jabłkami 146

cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto. Piec 40-45 minut w 190st.C. Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą polewą chałwową. Składniki na polewę: 100 g chałwy waniliowej; 100 g margaryny; 1/2 szklanki cukru; 3 łyżki mleka; Wykonanie: Składniki razem zagotować. Gorącą polewę wylać na gorące ciasto

In my kitchen
Ciasteczka chałwowe 131

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka. Dla miłośników chałwy i nie tylko! Bardzo polecam, bo równie dobrze smakują zarówno z filiżanką kawy jak i szklanką mleka. Ciasteczka smakowały i domownikom i koleżankom z pracy... myślę, że więcej na temat ich smaku pisać nie muszę:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na około 45 ciasteczek: 1 szklanka tahini (pasty sezamowej

In my kitchen
Tort... 181

nutką chałwy i likieru kukułkowego z orzechowym blatem... Mniammmm.... Lubisz?? Chcesz? Mogę Ci taki upiec:) To jest przepis z serii: Smak mojego torta

In my kitchen
Tahini - pasta sezamowa 161

właściwie tahina jest produktem niezastąpionym w kuchni każdej arabskiej gospodyni (chociaż w Arabii Saudyjskiej , zwłaszcza w miastach, kuchnia to raczej królestwo maidy :D ) Tahini wykorzystywana jest m.in. do przygotowania chałwy , sosu sezamowego , sosu tahini , czy bardzo tutaj popularnego dipu baba ghanoush serwowanego zarówno do chleba pita jak i dań mięsnych lub grillowanych warzyw. O właściwościach zdrowotnych sezamu możecie przeczytać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
7. Chałwa z kaszy manny 96

przepis na „polską” chałwę. 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka wody orzechy, sezam, skórka pomarańczowa Masło rozgrzać na patelni, wsypać kaszę i smażyć powoli ok. 30 minut, aż zbrązowieje. Dolać szklankę wody, mleka i cukru,. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać bakalie drobno posiekane. Gotować, cały czas mieszając

Jadło i czytadło
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 118

powąchaliśmy Turcji. Herbata, grillowane w całości czarnomorskie małe srebrne rybki - hamsi, znów herbata, kebab, kozina, unoszący się nad wszystkim aromat dymu z wypalanego tytoniu.  Do tego słodkości z chałwą i landrynkowy posmak kolorowych cukierków. Smaki mieszały nam się w ustach, a zapachy w nosach. Koń uwiązany w bocznej uliczce, koło herbaciarni, stał spokojnie. W skupieniu zdawał się słuchać nauk

Jadło i czytadło
Zdrowy deser dla dziecka 278

krem ziaren sezamu który jest magazynem wapnia, lecytyny oraz cynku, są obecne też spore ilości witaminy A, E i z grupy B. Z tahini zrobimy krem przypominający płynną chałwę, dodamy bitej śmietany truskawkę i odrobinę żurawiny. Porcja jest mała w sam raz dla skrzata lub dla dorosłego który naprawdę wziął sobie do serca powiedzenie "Czas na małe

Kuchnia PROzdrowotna
Podróże kulinarne - Tunezja 178

rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim syropem na bazie miodu. Innym znanym rodzajem tunezyjskich słodyczy jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje. Owoce opuncji Daktyle na miejscowym targu Kuchnia Tunezyjska jest kuchnią aromatyczną

Zawsze głodna!
Ciasteczka tahini z mahlep 142

widok czekolady a raz dostaje drgawek na samą myśl o niej. Miłość z kategorii trudnych. Żeby wypośrodkować uczucia powstały ciastka. Bardziej słone niż słodkie. Cudownie kruche. Pachnące wanilią, sezam, chałwą i migdałami. Do zrobienia ciastek użyłam tureckiej przyprawy mahlep, która daje lekką goryczkę i migdałowy aromat, ale nie musicie jej dawać, w przepisie podam wam zamiennik. Potrzebujemy: 130 g drobnego

ladykitchen
Brownie z kremem chałwowym, karmelem i orzeszkami ziemnymi 330

przepisu - cóż, czasem tak bywa, że wydaje się, że wymyśliło się jakieś rewolucyjne połączenie, po czym okazuje się, że jednak nie :-). Dlatego też wzorowałam się na sprawdzonym przepisie Doroty :-). Chałwa to moja własna inwencja twórcza. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Karmel i rajskie jabłka. Na patyku. 121

dawna. Kolejna wspaniała książka i radość z tego, że można składać słowa w sposób magiczny, wyjątkowy, tworząc świat, który daje odpowiedź.  Perełki rosy na pajęczynie. I ogromna porcja chałwy zjedzona późną nocą w oparach egoistycznej rozpusty - czyż mi się nie należy?! Włóczenie się po ogrodzie. Tak sobie, bez celu. A może właśnie na odwrót... Szuranie wśród liści. Zbieranie patyków

KUCHARNIA
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 188

wytrawnej opozycji dowodził Konrad Birek , szef kuchni Akademii Smaku Siemens.    Przy obu stanowiskach powstawały prawdziwe smakołyki. Pod czujnym i wprawnym okiem Krzysztofa oraz dzięki niecodziennym urządzeniom powstały: chałwa w zamszu malinowym, ciastko Sacher, piana o smaku cherry&chili, tiulle z nibsów kakaowych, makaroniki czekoladowe, bezy porzeczkowe i fiołkowa wata cukrowa.  Wszystko pięknie podane, smakowało świetnie

KUCHARNIA
Karnawał- coś słodkiego 165

Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Faworki vel chrusty Maślane rogaliki   Karnawałowe róże Pączki z serka homogenizowanego Rogaliki drożdżowe Rogaliki drożdżowe z powidłami Rurki z kremem (bitą śmietaną) Serowe oponki

Aga w kuchni
Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :) 96

Dał radę!!! :D Co prawda, troszkę się namęczyłam i trochę to trwało, ale efekt końcowy był zadowalający :D Powstała pasta ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak, przypominający chałwę :) Składniki: - nasiona sezamu Przygotowanie: Nasiona sezamu należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, tak aby lekko się przyrumieniły, co chwilę mieszając. Następnie zblendować/zmiksować na gładziutką, lejącą się masę :) Powiem

Zdrowie na języku :P
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 144

panierce sezamowo kokosowej, to istna symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem. Czuje się aromat sezamu i kokosa, który w połączeniu - zapachem kojarzy się z… chałwą. W tle delikatnie pobrzmiewa nutka cytryny. Całość – intrygująca i wyśmienita. Możemy podać z ziemniakami, surówką z pora… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Roladki schabowe w panierce

mojewypiekiinietylko