bułki - 33426 przepisów (strona:1791/2229)

Pyzy z mięsem 165

theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto: 1 ½ kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 4 jajka mąka pszenna do posypania sól Farsz: 25 dag mięsa mielonego cebula 1 jajko czerstwa bułka sól, pieprz 20 dag boczku na skwarki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i dosolić do smaku. Szybko wyrobić gładką masę.  Cebulę obrać, pokroić(...)kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Przełożyć do miski. Dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Wymieszać. Dodać jajko, doprawić do smaku.  Formować z ciasta wałek, kroić na kawałki, wyrabiać małe placuszki, nakładać nadzienie, zlepiać. Kształtować nieduże kulki. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 minut od zagotowania. Wyjmować łyżką cedzakową.  Podawać ze skwarkami

Pasja Smaku
Cukinia panierowana 164

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: średnia cukinia 2 łyżki mąki bułka tarta 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w plasterki, posypać solą, odstawić na godzinę. Gdy cukinia puści sok, osuszyć poszczególne plastry, oprószyć pieprzem i mąką(...)Panierować w rozmieszanym jajku i bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #3 - Kanapka na ciepło 144

pomysł na trochę ciekawsze śniadanie. Większość składników każdy pewnie ma w domu. Składniki: dwie bułki 4 plasterki szynki szczypiorek mozzarella sos włoski (Winiary) masło Wykonanie: Bułki przekroić na pół, posmarować masłem, polać sosem włoskim. Na nim ułożyć pokrojone w kostkę plasterki szynki, ułożyć 2-3 plastry mozzarelli i posypać szczypiorkiem. Zapiekać przez kilka minut (do roztopienia mozzarelli) w dobrze rozgrzanym

Pasja Smaku
Cygara z mięsa mielonego ze szparagami gotowanymi na parze 169

inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu.  Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy (u mnie kremska) 2 łyżki majonezu 1 łyżka płynnego miodu Wykonanie: Szparagi umyć, usunąć z nich(...)podsmażyć na patelni. Gdy będą już gotowe, odstawić do ostudzenia i chłodne dodać do miski, w której jest już mielone mięso.  Do mięsa wbić jajko, dodać bazylię, oregano, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsno-warzywną wymieszać i dokładnie wyrobić, aż będzie jednolita. Z masy uformować cztery wałki o długości równej szerokości ciasta francuskiego. Każdy wałeczek podsmażyć

Pasja Smaku
Arancini - włoskie kule ryżowe 293

gałązek świeżego tymianku 250 g mięsa mielonego 3 pomidory  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto): W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista. Wtedy dodać(...)dodać jajko i wymieszać. Gotową masę ryżową nakładać łyżką na rękę, na do porcję masy mięsnej i przykryć porcją risotta. Formować kule i panierować je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. insertCookd("d364373439424c34c627a56f56712efd

Pasja Smaku
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 209

roku ulepiłam ich ok 500.  Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki sól woda Farsz: 1/2 kg pieczarek 2 garście suszonych grzybów (podgrzybki, koźlaki, borowiki) 4 cebule sól, pieprz bułka tarta (gdyby farsz był zbyt rzadki) Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażyć. Suszone grzyby namoczyć, a następnie gotować przez ok. 1 godz.  Pieczarki, cebulę(...)odciśnięte z nadmiaru wody grzyby przepuścić przez maszynkę. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać bułkę tartą.  Na stolnicy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i dolewając wodę, wyrabiać ręką ciasto. Gdy będzie gotowe warto przykryć je na kilka minut miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą kieliszka wycinać kółka

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 186

smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól(...)łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju.  Do garnka wlać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Następnie dodać pomidory

Pasja Smaku
Smażony camembert z żurawiną 238

Uwielbiam ser camembert. Dziś proponuję Wam szybką, ale ciekawą przystawkę. Warto podać ją np. na rukoli z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Składniki: 1 camembert 1 jajko bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz(...)smaku. Trójkąciki kolejno panierować w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać od sera. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu rozłożyć rukolę i skropić ją kilkoma kroplami octu balsamicznego. Na niej ułożyć usmażony camembert i kilka łyżeczek żurawiny. insertCookd("696acdea521fd33c014f737c51ee5763

Pasja Smaku
Ryż z cukinią i fetą na sposób śródziemnomorski 168

Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 125 g ryżu 1 opakowanie przyprawy śródziemnomorskiej opakowanie sera feta 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chili sól, pieprz 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Cukinię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cukinię(...)około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.  Pokroić fetę w paski o grubości 2 cm. Rozmącić jajko i zanurzać w nim kawałki sera, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. insertCookd("1a8400b8108c7eb536a770addbd63348

Pasja Smaku
Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną 258

mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński  olej do smażenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej(...)uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy nałożyć łyżkę farszu

Pasja Smaku
Ryba zapiekana z serem i pomidorami 153

tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny.  Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem, doprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwa kawałki i odłożyć na pół godziny.  Widelcem rozkłócić jajko, obtoczyć w nim filety, a następnie(...)oprószyć bułką tartą. Usmażyć na złoto na oleju.  Filety przełożyć na blaszkę, na każdym położyć plasterki pomidora i plasterek sera. Zapiekać do czasu rozpuszczenia sera

Pasja Smaku
Babka marmurkowa z wiśniówką 169

Składniki: 4 jajka szklanka cukru 250 g masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 4 łyżki kakao DecoMorreno 4 łyżki wiśniówki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na białą masę. W robocie utrzeć masło, następnie powoli dodawać masę jajeczną i wciąż ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką.  Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór.  Ciasto wstawić do nagrzanego

Pasja Smaku
Kuźnia - opinia 214

Roman","serif";} Po kilkunastu minutach otrzymaliśmy nasze dania i zabraliśmy się do konsumpcji. Burger BBQ był odpowiednio wysmażony, a składniki świeże, całość dopełniał sos barbeque , którego była spora ilość. Bułka nie rozpadała się na szczęście podczas jedzenia, co czasami niestety się zdarza. Do burgera można sobie przegryzać także frytki, które są w zestawie. Stek wybrany przez Męża prezentował się smakowicie(...)mięsa. Stek był dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty, sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, sos czosnkowy, sos BBQ stek Angus z frytkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Pasja Smaku
Pokusa Janssona /Janssons frestelse - zapiekanka ze Szwecji 312

Boże Narodzenie. Ja szukając czegoś z kuchni szwedzkiej trafiłam właśnie na nią i postanowiłam, że ją przygotuję. Inspiracja: Waniliowo . Składniki: 10 ziemniaków puszka anchois  3 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietany 18% pieprz ziołowy 2 łyżki masła 1 duża cebula  Wykonanie: Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.  Ziemniaki obrać i pokroić jak na frytki. Cebulę pokroić w piórka(...)ziemniaków rozłożyć na dnie naczynia, na nich rozłożyć cebulę i fileciki anchois. I przykryć resztą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z pieprzem i zalewą z anchois. Zalać nią zapiekankę i posypać bułką tartą.  Piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200 st.C

Pasja Smaku
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 366

krupczatki 160 g masła 150 g cukru pudru 5 żółtek skórka z cytryny lub wanilia Owoce: 1 kg truskawek Beza: 5 białek 180 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i siekamy nożem z masłem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodowki na 1 h( ja włożyłam(...)stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie przy lekko uchylonych dzwiczkach od piekarnika,  suszymy bezę 20/30 minut

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania