bułki - 33926 przepisów (strona:1656/2262)

Chleb francuski 190

nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego

Marder&Marder Manufacture
Chleb cebulowy II 128

nazwałem Weekendowa Piekarnia #2. Piekłem wtedy jak szalony, aż mi się mąka skończyła :) Zresztą w kilku ostatnich wpisach przedstawiłem te wypieki, teraz pora na ostatni. To znaczy, była jeszcze bułka z makiem, ale nie bardzo mi wyszła. Cóż, czasami tak bywa, nie wszystko mi wychodzi. Więc nie do końca udanego przepisu nie będę wam dawał. A ten oto chleb cebulowy

Marder&Marder Manufacture
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 181

poprzednim poście były gołąbki i teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej

Marder&Marder Manufacture
Niedzielna piekarnia #4 124

podszedłem do sprawy hurtowo. Zrobiłem dwa chleby z suszonymi pomidorami, dwa z oliwkami i estragonem, dwa takie zwykłe pszenne na drożdżach (zatęskniłem za takimi zwykłymi chlebami) i kilka okrągłych bułek z czosnkiem niedźwiedzim. I wiecie co? Uwielbiam ten zapach w kuchni, gdy chleb już leży w piekarniku, a inny stygnie na kratce w kuchni. Zapach świeżego pieczywa jest niesamowity... Zapraszam

Marder&Marder Manufacture
Bruschetta 240

pomidorami, a nie bruschetta. Żeby każdy mógł nieco lepiej zrozumieć wagę problemu posłużę się prostym przykładem. Idziecie na zapiekankę i dostajecie ją na kromce zwykłego chleba, zamiast na długiej bułce typu bagietka. No niby zapiekanka, niby smakuje dobrze, ale coś jest nie w porządku, prawda? Rozumiecie teraz wagę problemu? Jeśli tak to jeszcze chwilę pomarudzę i daję przepis. Wariacji bruschetty

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na drożdżach 125

zupełnie przypadkiem wpadnie mi wolny dzień to jest słały sposób na jego wykorzystanie. Zawsze wygląda identycznie. Zamiast w końcu porządnie się wyspać wstaję o 5 rano i piekę. Chleby, bułki, chałki, bagietki, jakieś słodkie wypieki. Cokolwiek. Na co jest pomysł lub zapotrzebowanie. Ostatnio akurat nie miałem całej niedzieli wolnej więc tak na pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych

Marder&Marder Manufacture
Zebra 194

tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić to jakąś chochelką czy dużą łyżką. Pieczemy przez około

Marder&Marder Manufacture
Domowy pikantny keczup 186

Teraz będzie keczup, potem domowy majonez i frytki. Tak, przepis na frytki. Bo zrobić dobre frytki to też trzeba umieć :) No i oczywiście będzie też przepis na idealne burgerowe bułki. Bo bez nich ani rusz.  500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem) 1 posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 1 szczypta słodkiej papryki 100 ml octu winnego

Marder&Marder Manufacture
Chleb dyniowy 155

tylko smak pestek dyni było czuć), ale kolor był fajny, a środek chleba niezwykle miękki. Tak mi chodzi po głowie, żeby następnym razem zrobić z tego przepisu małe okrągłe bułki, z całą pewnością będą wyglądały rewelacyjnie. Już je widzę (i jem) oczami wyobraźni :) Na dwa bochenki: 265 g puree z dyni 500 g mąki pszennej 100 ml wody 2 łyżeczki

Marder&Marder Manufacture
Pieczony kurczak z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową 165

natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą. Pycha

ChilliJemy
Schabowe z kuskusem i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych 223

porcjuję na kotlety i tłukę je z obu stron w foliowym woreczku. Oprószam sola i pieprzem z obu stron. Kotlety obtaczam w mące jajku i ponownie mące (nie dodaję bułki tartej, aby były bardziej delikatne w smaku, mięciutkie). Wkładam na rozgrzana patelnię i duszę ok 15-20 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaję trochę wody do odparowania. Kaszę wsypuję

ChilliJemy
Chrupiące krokieciki jabłkowe z cynamonem 116

oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy smażeniu. Formujemy z masy krokietowe ruloniki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do otrzymania złotego koloru. Przepyszne z konfiturami malinowymi, śliwkowymi lub śmietaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Focaccia z suszonymi pomidorami i czosnkiem 187

którego powstaje pizza; focaccia jest wtedy delikatniejsza. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Jeśli mamy zamiar piec bułkę na kamieniu, w tym samym czasie oczywiście powinien się on już nagrzewać. Jeśli pieczemy tradycyjnie, przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Oregano, bazylię oraz

Kuchenna Kontrrewolucya
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 217

piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Po tym czasie, gotowe roladki posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy gorące. :) U nas pałaszowane były z ugotowanym kalafiorem z zasmażką z tartej bułki, ale polecam do nich również kluski śląskie. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantna sałatka kukurydziana z bekonem. 211

Cukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki

Bazylia kontra Rozmaryn