bułki - 33426 przepisów (strona:1254/2229)

Wielkanocne mini babeczki pistacjowe 98

cukrem, aż powstanie biała masa.  Cały czas ucierając dodaj stopniowo jajka. Następnie pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na gładką masę. Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnij formy ciastem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach kontroluj). Likier

Niezły Młynek
Wielkanocne mini babeczki pistacjowe 95

cukrem, aż powstanie biała masa.  Cały czas ucierając dodaj stopniowo jajka. Następnie pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na gładką masę. Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnij formy ciastem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach kontroluj). Likier

Niezły Młynek
Wilgotna babka budyniowa 142

babkę budyniową. Formę do babki o średnicy 24cm z kominem w środku o pojemności około 2 litry smaruje miękkim masłem i posypuję mąką. Możesz oczywiście posypać wiórkami kokosowymi lub bułka tartą. Zamiast okrągłej foremki możesz piec w keksówce 12cm x 28cm. Piekąc w keksówce zapewne trzeba wydłużyć czas pieczenia. Do foremki przekładam masę ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika

Ania gotuje
Keto zakwas na żurek (Paleo, LowCarb, bez glutenu) 123

Mąka łubinowa – kolejne zastosowanie Zakupiona ostatnimi czasy mąka łubinowa przydała się już do kilku wypieków. Oprócz bułek, powstały z niej również bajgle oraz gofry . Trzeba przyznać, że jest ona użyteczna na diecie ketogenicznej . Co prawda smakiem nie powala, ale konsystencjonalnie sobie radzi, a i profil makroskładników ma niezły. Znalazłam ostatnio także informację, że można na jej bazie stworzyć zakwas chlebowy

Modern Cave Girl
Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) 82

wstawiam na dno piekarnika puszkę z gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Formę na babkę (u mnie stożkowa, górna śr. formy 22cm) posmarować masłem, posypać mąką krupczatką, kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (termoobieg), do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Polać lukrem lub polewą, udekorować

Obiad gotowy
Jabłecznik na kruszonce i pod kruszonką 63

grubych oczkach (odstawiam jabłka na jakiś czas, żeby puściły sok – nadmiar odlewam, gdyby były za suche dolewam znów), dodajemy szklankę cukru i cynamon. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Kruszonkę dzielimy na dwie części jedną część wysypujemy na dno blachy i mocno ugniatamy. Kładziemy jabłka i na nie znów kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni

Wasze Przepisy
Wielkanocna babka ucierana – przepis 96

połowę mąki dodajemy do masła z jajkami i ucieramy. Potem dodajemy resztę mąki, aromat i ocet i ucieramy dalej. W kolejnym kroku foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Potem ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy ok godziny w 180st grzanie góra dół. Wyjmujemy z piekarnika, dajemy babce 10 min na odpoczynek a potem wyjmujemy babkę

Dorota Smakuje
Babka jogurtowa 114

mikser – nie wolno miksować jej byt długo. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół). Formę na babkę z kominem smarujemy papierkiem po maśle lub olejem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut (a najlepiej do tzw. suchego patyczka, bo z rzadszym jogurtem czas pieczenia może być dłuższy). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach

Poezja smaku
Pełnoziarnista babka bez cukru 113

cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułka tartą, wlać masę i piec ok 50 minut. Ostudzoną babkę można polukrować lukrem na bazie ksylitolu lub posypać pudrem z ksylitolu. Pełnoziarnista babka bez cukru sprawdzi się jako deser nie tylko

Pasja Smaku
Wilgotna babka serowo- pistacjowa 106

oraz twaróg sernikowy, a na końcu olej. Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem, wysypanej odrobiną bułki tartej i uprzednio mocno schłodzonej w lodówce formy na babkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok 45 minut (do suchego patyczka). Babkę pozostawiamy w formie przynajmniej pół godziny

Kuchnia w czekoladzie
Babka z mlekiem skondensowanym 565

mleko skondensowane, jaja, proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj jeszcze kilka minut. Jeśli używasz formy silikonowej nie musisz jej smarować, jeśli zaś masz inną formę nasmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut, możesz sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku już nie jest surowe. Po wyjęciu babki

nietylkopasta.pl
babka majonezowa + film krok po kroku 87

masę. Następnie stopniowo dodajemy majonez i ekstrakt cytrynowy. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do foremki (natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45 min. Upieczoną wyciągamy z fory, odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Babka piaskowa - puszysta i delikatna 76

Miksować tylko do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania, wlewać powoli wystudzone masło i dodać ekstrakt z wanilii. Ciasto na babkę piaskową przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 40 - 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, to ciasto upieczone. Babka

Kuchcik gotuje
Szpinakowe babeczki z białą kiełbasą i kremem majonezowo szpinakowym. 101

wraz z solą i proszkiem, majonez i musztardę oraz tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy, jesli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę mleka.  Formę na muffiny smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy masę aby była na równi z formą. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180C i pieczemy 20-25 min.  Studzimy.   Składniki na krem; 1 mała szarotka

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania