bułki - 33926 przepisów (strona:1207/2262)

Domowy klops ( na kanapki ). 79

Składniki : 1,5 kg mięsa wieprzowego mielonego ( łopatka, karkówka ) 1 duża cebula 4 - 5 ząbków czosnku 5 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli peklowej sól świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki ( opcjonalnie ) masło klarowane lub olej Sposób wykonania :   M ięso mielone wymieszaj dokładnie z solą peklową , odstaw na kilka godzin

Przepisy i porady kulinarne
PIECZARKI NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM + FILMIK 79

SKŁADNIKI :  500 g pieczarek 400 g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula, 2 ząbki czosnku  natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka do smaku  2 łyżki bułki tartej

Kulinarne Fantazje Marioli
Tak jakby luksusowa kanapka z Biedry 79

łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól inpieprz do smaku i łycha octu balsamicznego (ten sobie przywiozłam z Modeny, ale może być też marketowy sos balsamiczny) - mieszanko. Bułkę z dwóch stron posmarowałam sosem, położyłam krewetki, sałatę, ogórka i mango. Przycisnęłam i zjedliśmy z ochami i achami

Cytryna&Co.
Tort Rafaello – delikatny, puszysty, przepyszny 76

dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja tortownica ma średnicę około 25 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

e-PrzepisyKulinarne
ciasto W-Z prosto z PRL-u z serkiem homogenizowanym 104

jajka. Następnie dodajemy w 2-3 turach przesiane składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno a boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na krem

Domowy Smak Jedzenia
Curry z klopsikami 75

posiekaną natkę pietruszki, pieprz, kolendrę oraz sól. Mięso dokładnie dłonią wyrobić i uformować z niego małe klopsiki. Jeśli masa jest zbyt luźna, można dodać 1 - 2 łyżki mąki lub bułki tartej. Klopsiki obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. W dużej patelni lub woku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać marchew i selera pokrojone w cienkie słupki

Kuchcik gotuje
Pasta z pieczonego kalafiora 85

kanapki, na wierzchu których ułożyłem ogórka, rzodkiewkę i świeży tymianek. Takie połączenie jest dla mnie IDEALNE. Nie przepadasz za chlebem? Nie ma problemu! Na blogu znajdziesz również przepis na bułki pszenne i podpłomyki . Jeśli unikasz mąki pszennej, to polecam Ci chleb z mąki gryczanej , chlebek jaglany lub krakersy z ziarnami . Sprawdź również moją książkę pt. „HUMMUSY i PASTY” – kliknij TUTAJ

Blendman
Sernik z kaszą manną i żurawiną 103

sernik z wiaderka - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g) - 3/4 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki żurawiny suszonej (opcjonalnie) Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy lu papier do pieczenia - mąka do obsypania żurawiny (opcjonalnie) Wykonanie Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Masło miksuję z cukrami na puszystą masę, dodaję sok z cytryny

Kuchnia z widokiem na ogród
Gotowanie kalafiora – sprawdzone porady! 113

wykorzystać na wiele sposobów. Świetnym pomysłem będzie lekka sałatka, zupa kalafiorowa lub przygotowanie puree do dania głównego. Możemy także podać go na ciepło lub na zimno, posypując np. tartą bułką, parmezanem lub polewając oliwą. Poniżej znajdziesz kilka przepisów z kalafiorem. Polecam również pomysł na pizzę na spodzie z kalafiora, na którą przepis znajdziesz w e-booku dostępnym tutaj

Via Gusto
Sałatka z grzankami i parmezanem w wiosennej odsłonie 86

chcą zaserwować coś lekkiego i orzeźwiającego na wiosenne spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Sałatka z grzankami i parmezanem- lekka i pyszna! Składniki: 3-4 kromki chleba (albo 2 bułki, bagietka) ogórek świeży pęczek rzodkiewek sałata lodowa cebula czerwona kilka pomidorków koktajlowych 50 g parmezanu w płatkach 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki

Rozdomowiona
Kostka kokosowa 88

mieszaj szpatułką bardzo delikatnie i powoli. Na koniec wlej ostudzone masło i wymieszaj aby ciasto było jednolite. Ciasto przełóż do blaszki (18x27 cm.) posmarowanej odrobiną masła i obsypana bułką tartą. Wyrównaj wierzch. Piecz na środkowym poziomie przez 20-22 minuty (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto pokrój w kwadraty około 4x4 cm. Polewa: Kakao i cukier puder wymieszaj w rondelku

Delicious Place
Czosndogi 91

Czosndogi to świetna odmiana dla tradycyjnych hot-dogów, w których podłużna bułka została zastąpiona czosnkową bagietką. Artykuł Czosndogi pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Forsycja – co z niej zrobić – przepisy 84

można przygotować z nich zdrową herbatkę. Jak suszyć kwiaty forsycji Niezagniatany chleb z forsycją Sałatka z kwiatami forsycji napar z kwiat forsycji Koktajl z forsycją Ocet z forsycji – przepis Bułki grahamki z jabłkami Artykuł Forsycja – co z niej zrobić – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zapiekanki z pieczarkami i serem. 80

bagietki. Bagietki wcześniej lekko ugniatam w środku. Na posmarowane bagietki układamy podsmażone pieczarki, posypujemy startym żółtym serem. U mnie jedna bagietka była z pokrojonym salami i posypana żółtym serem. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C (opcja grill) i zapiekamy 5-7 minut, uważając żeby się nie przypaliły tylko lekko zrumieniły. Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem

To co lubię - gotuję i polecam