roli głównej: pieczarki Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette sól, czosnek granulowany - do smaku 2 pieczarki - pokrojone w drobne kawałki i podsmażone na patelni (u mnie uprzednio przyrządzone i tylko wyjęte z zamrażalnika) 2 plastry polędwicy łososiowej - lub innej wędliny, pokrojonej w mniejsze części 3 pomidorki(...)ewentualnie bułką tartą. Płat gotowego ciasta francuskiego pokroić na mniejsze kwadraty, wyłożyć nim foremki, tak aby lekko wystawało poza brzegi. Każdą tartaletkę ponakłuwać widelcem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez 5min. Do zapieczonych spodów nałożyć przygotowane składniki w kolejności j.n. Tartaletki łososiowe : łosoś, szpinak z serkiem, cebula czerwona, pomidory, ser pleśniowy. Tartaletki pieczarkowe : wędlina, pieczarki, szpinak
Grunt to przepis!farsz,zawinąć i uformować kształt kuli.Panierować w mące,jajku i tartej bułce.Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.Odsączyć na ręczniku papierowym,przełożyć na jakąś brytfankę i wstawić do piekarnika na ok 20 min w 160stC. Boczek można zamienić na inny farsz np pieczarki,szynkę lub wg własnego pomysłu.Możemy kombinować do woli tworząc nowe kształty
Niespełnione zdolności kulinarnewięc zapiekanka smakuje prawie tak samo jak pizza. Składniki: - stary chleb lub bułki - opcjonalnie pokrojony plasterek sera do ciasta (nie jest konieczny jak mi zostaje jeden to wrzucam) - jajko - mleko (parę łyżek do zalania chleba aby nasiąkł) - góra wedle uznania tak jak na pizzę ser + sos + pieczarki , jednym słowem ulubione dodatki Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę. Wbijamy w niego jajko
Lubczyk i Waniliadoprawiamy. Studzimy. Smażymy cienkie naleśniki i na środku każdego układamy pieczarki i dodajemy ser żółty. Zawijamy tak jak krokiety, żeby nadzienie nam nie uciekło ze środka. W miseczce rozkłócamy jajko i dolewamy troszkę mleka. Obtaczamy w nim naszego naleśnika, by potem obtoczyć jeszcze w bułce tartej. Obsmażamy na złoto z dwóch stron. I gotowe ;) Można
Lawendowe Niebooliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki są przepyszne, szczególnie z pastami do chleba, albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato, smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej(...)sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach. Pieczone pomidory po prowansalsku przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Rodendla 4-8 osóbczas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenieSkładniki: 4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe 1 łyżeczka cukru 3 kromki wczorajszego chleba lub 4 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Chilli Czosnek i Oliwadają radę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę
Niedzielny kucharzjajkami i cebulą, masę przelać do miski, teraz zmiksować pokrojone, obrane pieczarki i dać do ziemniaków w misce do masy dodać paprykę ostrą, kucharka, mąkę pszenną i wymieszać dodać starty żółty ser jaki się lubi, użyłam goudę, wszystko wymieszać forma żaroodporna posmarowana masłem i posypana tartą bułką, wlać masę ziemniaczaną, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec
W Mojej Kuchni Lubiępieczarki odparują wodę. Bagietki przekrawamy wzdłuż i nakładamy na nie pieczarki z cebulką i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy pokrojone w paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Wierch posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści a bułka będzie przypieczona. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patipokroić na mniejsze kawałki i przekroić wzdłuż na pół. Na bagietki ułożyć pieczarki a następnie starty ser. Zapiekanki posypać papryką i oregano a następnie ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 5 - 7 minut, do momentu aż ser się roztopi a bułka będzie chrupka
Mama Gotuje06zł -majonez duża łyżka; 8,42zł/l, koszt użytej łyżki 0,21zł Pieczarki i ogórka ze skórką siekamy drobno, łączymy z jogurtem i majonezem. Pieprzymy do smaku. Ser smażony: -270 gram sera morskiego, koszt 18,98zł/kg; 5,12zł (około 90 gram na porcję) -jajko, koszt 0,32zł -bułka tarta; tak jak w poprzednim poście bez ceny ze względu na minimalny koszt
BaRepaskostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką i odrobiną bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Wyłożyć na wypieczony ser i zwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 oC. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast papryki do mięsa można dodać 10 dag pieczarek, pokrojonych w plastry i podduszonych na odrobinie masła Życzę smacznego
Świat Smakupieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie i smaczne danie . Wierzcie mi, że z takich zwykłych, tanich składników czy resztek obiadowych można przygotować bardzo smaczne potrawy. Te Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie, do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1 jajko, sól do smaku i 2 łyżki bułki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem . Najlepiej jest kupić średniej wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne i wilgotne użyłam bułki tartej i jajka. Ta ilość farszu starcza akurat na dwie polędwiczki. Mięso
Posadzone i zjedzonetarce o grubych oczkach. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Wrzucić paprykę i smażyć razem do miękkości. Na koniec dodać ogórki oraz kaszankę bez błony, pokrojoną w plasterki. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażać i dobrze doprawić. Panierka: 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Farsz nakładać na naleśnik, zwinąć i obtoczyć w jajku
Trzeci talerzmięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych 1 duże jajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera
Mania Gotowania