Miały być pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny
RAROSSAPierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą
RAROSSACieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza
RAROSSADo świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki z ciasta , które leżakowało ponad miesiąc. Jako pierwsze
RAROSSAEtap II Etap I Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z
RAROSSAPo 5 dniach zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas
RAROSSAMak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia
RAROSSAUlubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co
RAROSSAKruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast
RAROSSAWilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru
RAROSSASkładniki: * na ciasto: pół kg mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody
Kulinarny PamiętnikOstatnio coś mnie naszło na eksperymenty..kupiłam płaty śledziowe...i zastanawiałam się co z nimi zrobić..część zrobiłam z czosnkiem a z pozostałych zrobiłam
Moje domowe kucharzenieNie wiem jak Wy, ale ja w piątki nie jem mięsa ..i zawsze piątek jest dniem bez mięsa...a jakie było zdziwienie mojej córki, która wróciła
Moje domowe kucharzenieSzybki do zrobienia ..i smaczny piernik..przepis podpatrzyłam tutaj . Składniki (na dwie formy keksówki) 125 g margaryny (pół kostki) 1 szkl. cukru (1 szkl. = 250
Moje domowe kucharzenieJakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc
Moje domowe kucharzenie