boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:847/1009)

Jak zrobić lukier? 405

Pytanie jak zrobić lukier często pada w e-mailach lub prywatnych wiadomościach od Was. Teraz kiedy w okresie przedświątecznym zaobserwowałam piernikowe szaleństwo, odpowiadam na pytanie tym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gravlax z łososia 265

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru, pieprzu i koperku.Gravlax z łososia podaje się najczęściej jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNIK 181

Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach

RAROSSA
PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI 231

Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco

RAROSSA
SERNIK ANIELSKI MIX 285

Czyli sernik z pierniczkami, co prawda zainspirował mnie sernik czarno-biały  s. Aniely. Jednak ja na moje potrzeby przepis trochę zmodyfikowałam

RAROSSA
USZKA WIGILIJNE 212

Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza

RAROSSA
PIERNICZKI BRUKOWCE 343

Miały być  pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny

RAROSSA
TORCIK PIERNIKOWY 126

Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą

RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 131

Cieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J  jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza

RAROSSA
PIERNICZKI STAROPOLSKIE 148

Do świąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki  z    ciasta , które leżakowało ponad  miesiąc. Jako pierwsze

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 208

Etap II Etap I    Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na   piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z

RAROSSA
BARSZCZ WIGILIJNY 484

Po 5 dniach   zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie  dodamy zakwas

RAROSSA
MASA MAKOWA 140

Mak jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia

RAROSSA
SERNIK Z MAKIEM 161

Ulubiony sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co

RAROSSA
BABECZKI 170

Kruche babeczki są niezwykle dekoracyjnymi smakołykami, pięknie się prezentują, świetnie smakują według dzieciaków żadne ciasto im nie dorównuje. Babeczki te można upiec także jako wytrawne zamiast

RAROSSA