Lekka mąka bezglutenowa 236Jest to własna mieszanka mąk bezglutenowych, które wykorzystuję w ciastach typu biszkopt czy kruche ciasto. Idealnie sprawdzi się też do naleśników i innych placków. S kładniki na 1 kg mąki bezglutenowej: 300 g skrobi ziemniaczanej 300 g skrobi kukurydzianej 200 g mąki kukurydzianej 200 g mąki ryżowej 4 łyżeczki gumy guar Wszystkie składniki dokładnie mieszam w dużej misce i przesypuje
Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowa w-z z mascarpone 303Moja wersja w-z z kremem na bazie mascarpone i biszkoptem bezglutenowym. Ostateczny efekt to lekkie, puszyste i smakowite ciastko. Przepis ten będę powtarzała niejeden raz:-) Składniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku
Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami 286Zrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek. Pulchne, lekkie i smaczniutkie. Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-) Składniki na ok 12 babeczek: 4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 150 g cukru 150 g mąki bezglutenowej 40 ml oleju - nie z lodówki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże
Ze smakiem bez glutenu
Ciasto Mleczna Kanapka 216Mleko podgrzewamy, dosypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się
Różne smaki w kuchni
LEKKI SERNIK MIGDAŁOWY 147łyżek otrębów owsianych (ok. 50 g ) 4 żółtka 14 łyżek mleka 50 g ciemnego kakao Wszystkie składniki mieszamy (zagniatamy) i wykładamy masą wyłożoną papierem formę. * SPÓD II * 1/2 opakowania biszkoptów 3 łyżki ciemnego kakao 12 łyżek mleka Składniki zagniatamy ( masa ma przypominać w strukturze kruszonkę, wykładamy masą wyłożoną papierem tortownicę. PRZYGOTOWANIE : Oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy żółtka
Marcepanowa kuchnia
Ciasto z kremem z serka President 325przykryć drugą warstwą ciasta Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa. Na wierzchu pokruszyłam bezę:) Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie bardziej wilgotne, bo sam biszkopt kakaowy jest dość suchy. Ale ciasto najlepsze na drugi dzień
Proste Potrawy
Mazurek orzechowy na wafli 422wymieszać. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i całość ubijać aż masa będzie sztywna tak jak na biszkopt. Masło utrzeć do białości i ucierając małym strumieniem wlewać masę jajeczną. Wsypać zmielone herbatniki, orzechy. Wlać ekstrakt waniliowy, rum i wymieszać. Dno formy o wymiarach 28*24 cm wyłożyć andrutami. Andruty
Ala piecze i gotuje
Ciasto orzechowo - serowe 207wielbicieli serników i ciast orzechowych. Ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie.Zarówno biszkopt orzechowy jak i sernik puszysty i wilgotny. Idealnie pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne. Polecam wypróbować. Składniki: Ciasto orzechowe: 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 6 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 100g pokrojonych orzechów włoskich 1 op. cukru waniliowego
Różne smaki w kuchni
Ciasto Mleczna Kanapka 273Mleko podgrzewamy, dosypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się
Różne smaki w kuchni
Torcik Wuzetka 200kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie kandyzowane płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą. Mąkę, kakao i proszek
Różne smaki w kuchni
Mini torcik z kwiatami z kremu 227Mały torcik dekorowany kwiatami ze słodkiego kremu na bazie bezy szwajcarskiej swobodnie mieści się na spodku od filiżanki do kawy. Średnica biszkoptów użytych na tort to zaledwie 6 cm. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Przepis na sernik czekoladowy 248jest łatwość przyrządzenia. Składniki : 4 jajka 50 dag sera twarogowego President z wiaderka 13 dag masła 13 dag cukru budyń czekoladowy ( bez cukru na 1/2 l. mleka) ewentualnie biszkopty lub herbatniki Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodać do tego miękkie masło i utrzeć razem dokładnie Gdy masa jest już gładka dodawać po łyżce sera i ucierać, dodać budyń- utrzeć
Proste Potrawy
Wuzetka Czekoladowa 209Wuzetka czekoladowa to przepyszne ciasto z czekoladowym biszkoptem przełożone masą czekoladowo-śmietanową oraz śmietanową. Bardzo puszysta, delikatna, rozpuszczająca się w ustach wuzetka czekoladowa to smakowite ciastko, które z pewnością warto przygotować w naszych domach. Wuzetka Czekoladowa - Składniki: Ciasto: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem
Słodka Strona
Babka kukurydziana | bezglutenowa, bez laktozy | 247tygodnie Wielkanoc więc zaczynam powoli testować nowe przepisy dla Was. Tego weekendu padło na babkę kukurydzianą. Lekką niczym biszkopt! Delikatną, prostą, nieprzekombinowaną. Możemy dodać do niej olejek waniliowy, skórkę z pomarańczy/cytryny lub rodzynki. Wszystko według naszych upodobań. Dla mnie im prostsza - tym lepsza. Należy wyciągać ją po przestudzeniu (wcześniej może nam nie odchodzić od foremki). Ilość cukru możemy dowolnie
Czarnawisienka
Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 199cukier. Finalnie powinny stać się prawie białe. Do mleka przekładamy ubitą pianę z jajek i delikatni mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką.. Powoli dosypujemy mąki. Traktujemy ciasto jak biszkopt, starając się je napowietrzać przy każdym ruchu łyżki. Kiedy dodamy całą mąkę wsypujemy proszek do pieczenia i bułkę tartą. Na końcu dorzucamy pokrojoną czekoladę. Gotową masę przelewamy ostrożnie do formy
Kuchnia od dwojga