studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody miksujemy blenderem(...)Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. 4. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy
Na Ciasteczkowych Papierachszklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia(250 g) 1 / 2 litra mleka 3/4 szklanki wiórków kokosowych Posypka: czekolada gorzka (8 kostek) wiórki kokosowe (1 - 1,5 łyżeczki) Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę(...)ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Całość wymieszać. Posypka - czekoladę zetrzeć na drobno (osobiście robię to pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy
Ciastka - domowe słodkościświeżej skórki otartej z cytryny 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 150 g okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki wiórków kokosowych Polewa: 2 łyżki masła łyżka kakao 2 łyżki cukru pół łyżeczki kawy łyżka oleju Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasno biszkopty. Ja użyłam resztek
Dieta moja pasjapowstała jednolita masa.Chłodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.masa krówkowaMargarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć.Biszkopt przekroić na pół w pionie.Każdą połowę przekroić raz w poziomie, tak aby powstały 4 blaty.Położyć
Mix smakukokosowych. Masa śliwkowa 20 sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sposób przyrządzenia Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę(...)będziemy przygotowywać sernik. Na spód foremki wyłożyć masę śmietanową, przykryć wyciętym biszkoptem, na biszkopt wylać tężejącą masę śliwkową i przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 2 godziny aby sernik stężał. Gotowy sernik posypać wiórkami kokosowymi. rrarossa@gmail.com
RAROSSApieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) Składniki na krem Raffaello: 500 ml słodkiej śmietany kremówki 30% 2 bite śmietany Śnieżki 100 g wiórków kokosowych 1 duży wafelek typu "Grześ" Sposób przygotowania biszkoptu: Żółtka wybić do misy. Białka wybić do większej misy i wstawić do lodówki, po schłodzeniu ubić na sztywną masę dodając cukier i cały czas mieszając. Rozmieszać(...)srebrem. Piec w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Wymiary blachy: okrągła o średnicy Sposób przygotowania kremu: Śmietanę zmiksować ze Śnieżką, dodać wiórki kokosowe i starty na tarce o grubych oczkach wafelek, wymieszać ręcznie. Sposób przygotowania tortu: Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować. Na krem położyć drugi blat biszkoptu. Wyłożyć i rozsmarować
Przepisy kulinarne babci Antoninywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach(...)łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła/margaryny Dodatkowo: 200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego) 1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa Polewa: 50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami) 4 łyżki śmietanki Upiec biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec około 40 minut w 180 stopniach
Di gotujejest w wersji odwracanej – masę makową najpierw zapiekamy, następnie wlewamy na nią biszkopt i pieczemy już razem. Potem ciasto wystarczy odwrócić. Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki(...)drugą stronę (biszkopt powinien być na dole). Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą (np. czekoladową, kakaową, kajmakową). Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką. Post Makowiec na biszkopcie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuLubicie smak rozpływających się w ustach, delikatnych,kokosowych kuleczek Raffaello? Jeżeli tak-to ten tort jest zdecydowanie dla Was! 😉 Pulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom […] Artykuł
Domowe Tortypotem co...robi się niewinną filiżankę kawy, nakłada kawałek ciasta i nawet nie wiedzieć kiedy talerzyk jest już pusty... Ale pokusa jest jeszcze silniejsza jak połączymy ciasto z biszkoptami nasączonymi dużą ilością amaretto... Przepis podaje na dużą blachę 25x36 cm. Ciasto jasne: - 4 jaja - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy(...)szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo - kokosowe z dwóch stron nasączone ponczem, następnie masa budyniowa, biszkopty nasączone w amaretto, a na wierzch polewa kakaowa
Apetyczna babeczkapieczenia słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g) 600 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 200 g wiórek kokosowych sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy. 3. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy drugą połową kremu. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachkogo: dla fanów delicji dla mających ochotę na wykwintne, ale nieprzesłodzone ciasto dla miłośników przepisów Siostry Anastazji Składniki na biszkopt: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek szklanka cukru 200g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki suchego maku Składniki na krem: 6 żółtek(...)szklankę z roztrzepanymi żółtkami i doprowadź do zagotowania. Odłóż do wystudzenia. Utrzyj miękkie masło i powoli dodawaj przestudzony budyń. Warstwy ciasta od dołu: 1. biszkopt 2. połowa kremu budyniowego 3. ciasto makowo-kokosowe 4. połowa kremu budyniowego 5. delicje zalane galaretką Wykonanie galaretkowego wierzchu ciasta: Przygotuj dwie galaretki wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody o 1/3-1/4
Mania Wypiekaniaskładniki biszkopt* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125 g masła lub margaryny* 1/3 szklanki cukru pudru* 1 galaretka cytrynowa* 1 opakowanie śnieżki* 1/2 szklanki mlekamasa mascarpone* 250 g serka mascarpone* 250 g śmietany kremówki* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki żelatyny(...)dodatkowo* 1 galaretka (dowolna)* wiórki kokosowe* dowolna dekoracjaSposób wykonania biszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a cukier się rozpuści, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, aż do uzyskania jednolitej masy.Następnie po trochu dodawać mąki przesiane razem z kakao i delikatnie mieszać łyżką
Mix smakuwody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto:- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc )- tłuszcz do blaszki- wiórki kokosowe do posypania wierzchuSposób przygotowania: Biszkopt: Składniki podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz(...)wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę. W otworki wlac tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi
Słodkości i nie tylkopucharku: kilka łyżek kremu kokosowego galaretka o dowolnym smaku ok. 100 g borówek lub innych owoców biszkopty lub herbatniki Na spód pucharka wykładamy pokruszone herbatniki lub biszkopty, na to wykładamy kilka łyżek kremu kokosowego, następnie owoce, a całość zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała, a krem zgęstniał. Szybki i smaczny deser gotowy
Cooking Monster