upiec. U mnie małe modyfikacje wg oryginału. Porcelana Bogucice Składniki: Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wkład serowy: 600 g twaróg półtłusty Łowicki 150 g cukru(...)wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 35*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać
Ala piecze i gotujeSmaczne i lekkie ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności(...)równie smacznie będzie z wiśniami, z borówkami/jagodami albo z malinami. Ale póki czerwienią nam się jeszcze truskawki w ogródkach i na straganach - wykorzystajmy ten czer wcowy skar b ;). Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( nieubita ) 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 5 łyżek wody 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opowieści z piekarnikaTort składający się z kilku warstw. Biszkopty kakaowe i bakaliowe przełożyłam budyniową masą brzoskwiniową, a środek wypełniłam musem z brzoskwiń. To ciekawe zestawienie smaków, inspirowane ciastem zwanym „korą orzechową”, świetnie sprawdziło się w formie tortu urodzinowego. Do wypieków użyłam mąki z Młynów Stoisław BISZKOPT KAKAOWY: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław(...)papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C i piec przez 30 min. Wystudzić w formach i każdy biszkopt przekroić na dwa blaty. Wszystkie blaty biszkoptów kakaowych i bakaliowych nasączyć delikatnie mocnym naparem z herbaty. Mus brzoskwiniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno
https:KKuchniaMniamzobaczyłam,że wszędzie jest promocja arbuza nie mogłam nie skorzystać.Wszystkim,którzy nie znają jeszcze tego ciasta polecam bo naprawdę smaczne. Składniki na blachę 20 cm x 30cm Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki - 2 łyżki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt biały z makiem: 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta(...)Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 50 ml mleka 1 łyżka cukru pudru (pominęłam) Dodatkowo: ok 250 gr truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt kakaowy: Białka ubić z cukrem,dodać żółtka. Ze szklanki mąki odjąć 2 łyżki i w to miejsce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao
Niespełnione zdolności kulinarnekawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 3 łyżki ciemnego kakao bez cukru(...)Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/3 szklanki wody i dodać do gotujących się wiśni. Mieszać energicznie, aż masa się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Przygotować biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodawać stopniowo cukier, aż masa stanie
W mojej kuchniwszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił serca wszystkich. Do tego świeże maliny i mus malinowy, różowe bezy nadające całości chrupkości i kakaowy biszkopt. Całość niezbyt słodka, lecz pyszna i piękna! Niezwykle kobieca. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kakaowy biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mąki pszennej(...)najładniejszych odkładamy do dekoracji) 2 łyżki nalewki malinowej lub wody 20 różowych bez, ja użyłam tych puder hibiskusowy: 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa+ 1 łyżka cukru pudru Biszkopt kakaowy Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
Mango PapajaBISZKOPT KOKOSOWY 3 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dkg kokosu 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczeni BISZKOPT KAKAOWY 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka) 1 szklanka(...)tężejące galaretki i dokładnie zmiksować. Na kokosowy biszkopt wylać połowę masy serowej, na niej układać ptasie mleczko pozostawiająca małe odstępy między nimi zlać pozostałą masą serową. Na wierzchu położyć biszkopt kakaowy, i polać polewą . Wstawić do lodówki aby sernik stężał. rrarossa@gmail.com
RAROSSAłyżki cukier waniliowy, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki barwniki spożywcze, niebieski i różowy Składniki na krem serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 4 łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g Przygotowanie Składniki(...)kolory, tworząc szachownicę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Kremem przekładamy kolorowe placki. Boki obcinamy pod skosem tworząc doniczkę. Biszkopt kakaowy drobno kruszymy tworząc "ziemię". Serek mascarpone ucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy
Gotowanie moimi oczamiprzepisów, zadajecie pytania, lajkujecie, szerujecie i jesteście. Odzew z Waszej strony to najpiękniejszy prezent dla nas :) Życzymy Wam wszelkiej pomyślności :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być(...)alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 200 ml wiśniówki Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę
W kuchni KatieKakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g mlecznej czekolady Galaretka: 2 galaretki agrestowe(...)gruszki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach
Na Ciasteczkowych Papierachkażdą okazję, a że dzisiaj wypada moje małe święto to Was nim częstuję :) Prosty i nieskomplikowany, ale prezentuje się wspaniale :) A masa truskawkowa rozpływa się w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o śr. 27 cm z dnem wyłożonym
Na Ciasteczkowych Papierachśmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser(...)rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko – 8 szt * mąka – 2/3 szkl * cukier- 1 szkl * kakao – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CZEKOLADOWY: * kakao – 4 łyżki * masło min. 82% – 200 g * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna
Ostra na Słodkośniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku(...)Składniki: Biszkopt kakaowy • 6 jajek • 3/4 szklanki mąki pszennej • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka octu winnego Masa budyniowa • 200 g masła • 1/2 litra mleka • 4 żółtka • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 6 łyżek cukru Piana zaparzana • 4 białka • 1/2 szklanki
To co kochamCoś dla fanów wilgotnych, tortowych ciast :). Puszysty i lekki jak chmurka kakaowy biszkopt, przełożony kremem budyniowo - maślanym, z dodatkiem batoników "Pawełek" o smaku toffi ;). Czyż to nie brzmi pysznie? Jak pewnie już się domyślacie, to właśnie od owych batoników ciasto wzięło swoją nazwę i w sieci można pod tą nazwą spotkać co najmniej kilka przepisów, jednak po porównaniu receptur, okazuje(...)mdła, dolny blat posmarowałam kilkoma łyżkami kwaskowych powideł śliwkowych. Mówię Wam - to ciasto to niebo w gębie. Jeśli lubicie kremowe przekładańce, to tym będziecie zachwyceni, obiecuję. Bardzo polecam :). Biszkopt kakaowy: 120 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) Krem budyniowo - maślany z batonikami "Pawełek": 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki
Opowieści z piekarnikanadaje się na większe uroczystości. Polecam :) Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Biszkopt kakaowy: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie(...)uznacie, ze jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić
Smakołyki Asi