Masa serowa: • 1 kg sera z wiaderka (używam Piątnicy) • 1 szklanka cukru • 8 jajek • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% • 3 budynie waniliowe bez cukru po 40g każdy Mus truskawkowy: • 900 ml wody • 3 galaretki truskawkowe • 400 g mrożonych truskawek Sposób przygotowania: Przygotowanie sernika warto rozłożyć(...)Przygotować spód z ciastek. Ciasteczka zemleć w kubku blendera. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać, aby masa miała konsystencję mokrego piasku. 3. Masę ciasteczkową przełożyć na dno dużej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Spód sernika podpiec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. 5. Odstawić do lekkiego przestudzenia. 6. Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek. Białka
W mojej kuchniciasto, biszkopt kakaowy oraz biszkopt makowy, natomiast pomiędzy nimi konfiturę wiśniową i krem budyniowo-maślany. Wierzch tortu wieńczą wiśnie zatopione w galaretce...ale to akurat da się zauważyć nawet bez mojej wzmianki ;). Wszystkie te smaki doskonale się ze sobą komponują, a całość smakuje naprawdę pysznie :). Co prawda upieczenie trzech różnych blatów przysparza więcej pracy, niż przygotowanie jednego biszkoptu(...)mniejsze uroczystości i oczywiście na zbliżające się święta :). Ciasto kruche: 120 g mąki pszennej tortowej 60 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 40 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 2 jajka 60 g cukru Biszkopt makowy: 40 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opowieści z piekarnikaMakowiec z jabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową. W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady(...)sprawniej Składniki na masę makową: 250 g maku 1/3 kostki masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie kaszę mannę, miód i proszek do pieczenia
Słodki sentymentCiasteczka chociaż są bez mąki i jajek to smakują wspaniale, są mocno czekoladowe, mięciutkie i co najważniejsze zachowują to miękkość. Składniki na około 25 ciastek 2 dojrzałe banany (waga przed obraniem 460 g ) 130 g masła migdałowego (lub ewent. orzechowego) 1/4 łyżeczki sody 20-25 g kakao 60 g kaszy manny jeśli banany są mało słodkie to ewentualnie(...)Wszystkie składniki umieszczamy w misce (banany kroimy w plasterki i miksujemy całość) można w malakserze. Odstawiamy na około 5-10 minut. 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy porcje ciasta formując ciasteczka :) Pieczemy w 170 stop (grzanie góra dół i termoobieg) przez około 12-15 minut Upieczone wykładamy na kratkę do ostudzenia
Gotowanie...to proste !czarnego kakao 120 g masła + łyżka masła do smarowania boków tortownicy 50 g cukru pudru 2 żółtka MASA SEROWA 1 kg twaróg sernikowy z mascarpone President 1 budyń waniliowy bez cukru 6 jaj 200 g cukru sok 1 cytryny 2 łyżki oryginalnej musztardy diżońskiej ziarna z laski wanilii FRUŻELINA MALINOWO BAZYLIOWA 500 g malin garść listków bazylii plus(...)kakao, masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm. Ściągamy jeden arkusz papieru i wykładamy nim dno tortownicy, boki smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto układamy w foremce tworząc wysoki brzeg, dno nakłuwamy
Tajemnice SmakuDelikatna jak puch masa serowa, delikatnie kokosowa pianka... To co, zrobicie? 🤔🤤 Składniki na tortownicę 24-26 cm: 1 kg zmielonego sera 2 łyżki masła 2 budynie waniliowe (mogą być bez glutenu) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 szkl. mleka (może być płynne mleko kokosowe, takie w kartonie jak sojowe czy ryżowe) 5 jajek (w tym 3 podzielone na żółtka(...)powoli zmielony ser nadal miksując. Mleko mieszamy z budyniami, aromatem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do sera i krótko miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową. Pieczemy sernik przez 60 min. 10 min przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem kokosowym. Dodajemy wiórki kokosowe i krótko miksujemy. Przekładamy piankę na sernik
Czarnawisienkamakowca, ja najbardziej lubię mokre i dlatego dziś proponuję makowiec japoński który przypadnie każdemu do gustu. Składniki: - dwie małe puszki masy markowej z bakaliami (jeżeli masa jest bez bakali to wtedy według uznania dodatki) - 9 łyżek kaszy manny - 5 jajek - 400 g jabłek - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Masę makową mieszamy z kaszą manną. Jabłka obieramy i trzemy(...)około 5 minut ucierania). Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami do masy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Polewa czekoladowa: - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżeczki kakao - 3 łyżki
Kulinarne życiekataloński pikantny sos Romesco pasuje do wielu potraw . Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami i smażonymi polędwiczkami z kurczaka posypane obficie parmezanem i pietruszką. Następnego dnia dodałam go do makaronu i podałam z dodatkiem brokułów. Jedliśmy go również z krakersami i słupkami warzywnymi… To znaczy, że sos Romesco pasuje do wielu dań również tych z grilla. Sos Romesco wywodzi(...)pomidorów, oliwy, chleba oraz słodkich papryczek nazywanych nyora. Ten przepis dostosowałam do siebie oraz możliwości produktowych dostępnych w każdym sklepie. Użyłam pomidorów koktajlowych, słodką paprykę zamiast nyora, samych migdałów bez dodatku orzechów laskowych i nie dodałam pieczywa. Przepis jest moją interpretacją klasycznego hiszpańskiego sosu Romesco. Do zrobienia sosu potrzebujecie malaksera lub blendera, który zmieli orzechy oraz piekarnika. Zacznijcie
Słodkie Gotowaniełyżeczki mleko, 2 łyżeczki Sodę rozpuszczamy w mleku. Z pozostałych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Przygotowujemy 2 takiej samej wielkości blachy do pieczenia. Pierwszą część ciasta wykładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagranym do 180 st około 15 min. (do zarumienienia). Drugą część ciasta wykładamy na kolejną blachę i przygotowujemy masę orzechową. Masa orzechowa: grubo(...)pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka masło, 80 g cukier, 0,5 szklanki miód, 2 łyżki Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wykładamy na drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 min. (do zarumienienia). Masa budyniowa: masło, 250 g mleko, 3 szklanki budyń waniliowy lub śmietankowy, 2 op. cukier, 3/4 szklanki kawa rozpuszczalna
iMadzik.plwersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, słodka słodyczą śliwek. Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia! Składniki: 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajko 2-3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki ksylitolu/erytrolu(...)dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki z umytych śliwek usunąć pestki, przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować. Folię usunąć, ciasto posmarować powidłami i rozłożyć dość ciasno śliwki pozostawiając dookoła wolny rant. Śliwki posypać cynamonem. Pozostawiony rant zawinąć na śliwki, posmarować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka jest bardziej fit - bez cukru, bez mąki pszennej, bez masła oraz bez glutenu. Ciasto słodzone jest tylko bananami, mąkę pszenną zastępuje mąka kokosowa, a zamiast masła jest olej kokosowy. Dodatkowo dzięki dodatkowi pasty kokosowej oraz wiórek kokosowych ciasto zyskało kokosowy(...)oleju kokosowego Radix-Bis 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki wiórek koksowych Radix-Bis 1/2 szklanki pasty kokosowej Radix-Bis 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli Wykonanie: Banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem. Olej kokosowy miksujemy razem z pastą kokosową, a następnie dodajemy
Kuchnia MagdaLenyKiedy dusza pragnie czegoś słodkiego, a waga przypomina, że lato nie za górami, wtedy na stół wjeżdża zapiekanka twarogowa bez cukru i mąki – taki oszukany sernik cytrynowy z makiem Lubicie takie wynalazki? Składniki (forma 18cm): – 500g twarogu (u mnie 1 klinek firmy pilos i 1 twaróg drobno mielony firmy pilos) – 3 jajka – skórka z jednej(...)zetrzeć skórkę. Twaróg, jajka, słodzidło i skrobię zbledować na gładką masę, dodać mak, ekstrakt wanilii i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Dno formy (otwieranej) wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować ulubionym tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po skończeniu pieczenia zapiekankę zostawić
Smaki ArmineLekkie jak puch, niekluchowate oponki. Mięciutkie i delikatne w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Przygotujecie je ekspresowo (około 20 minut), z kilku zaledwie podstawowych składników i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Na etapie przygotowywania, ciasto jest dosyć mokre, tak ma być. Wystarczy podsypać je mąką, uformować kulę i i delikatnie rozwałkować na gruby placek. Tego ciasta(...)SKŁADNIKI OPONKI 250 g twarogu 100 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej roślinny do smażenia LUKIER MALINOWY 1/2 szklanki cukru pudru sok z ćwiartki cytryny 3-4 maliny WYKONANIE LUKIER: w miseczce ucieramy cukier puder, stopniowo dodając
cool and minty