pieczenia, samo dno, ja używałam silikonowej formy w kształcie serca, więc nie używałam papieru, tylko formę wysmarowałam masłem, (samo dno). Wyłożyć do niego pierwszą część masy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta (ciasto może czekać, aż pierwsza partia się upiecze; ja piekłam(...)cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo – podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania W garnuszku umieścić owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować na puree przy pomocy blendera. Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać, dwie łyżki musu dodać do żelatyny, wymieszać
moj przepis naAjwar to popularna na całych Bałkanach pasta z pieczonej papryki. Prawdopodobnie wywodzi się z Serbii, gdzie kawiorem z papryk zaczęto zastępować ten rybny (z tureckiego havyar). Ajwar najczęściej używany jest jako dodatek do grillowanego mięsa, ale nie można się ograniczać - widziałem już wiele przepisów na makarony czy risotto z dodatkiem tej cudownej pasty. Dzisiaj proponujemy idealny na kwarantannę ryż(...)ajwarem. Oczywiście najlepszy będzie ajwar lub ljutenica domowej roboty - z łagodną lub ostrą papryką, z dodatkiem lub bez bakłażana, jak kto woli i co ma pod ręką. Składniki (4 porcje): - 2 łyżki oleju - 1 cebula - 200 g ryżu (do risotto lub innego) - szklanka wody - 2 pieczarki - 2 czerwone papryki - 7-8 łyżek ajwaru ( przykładowy przepis ) - sól, pieprz Przygotowanie
Roślinożerni urlopowiczeskładem. Jednak świeże domowe bułeczki to zupełnie inna bajka. Już sam zapach w trakcie pieczenia jest tak kuszący, że trudno doczekać się degustacji. Najlepsze są oczywiście w dniu pieczenia. Miękkie, puszyste, delikatne. Nie potrzebują nawet wymyślnych dodatków, żeby smakować wyśmienicie. Nie jest to niestety najzdrowsze pieczywo, ponieważ upieczone jest ze zwykłej białej maki pszennej. Niestety prawdą jest(...)bazie ciężkiej razowej mąki. Dlatego też takie białe pieczywo pojawia się u nas okazjonalnie. I kiedy już trafia na nasz stół, to chcę żeby było to domowe, pyszne pieczywo, bez zbędnych dodatków i spulchniaczy. Już tak mam, że lubię wiedzieć co jem ;P Artykuł Domowe bułeczki drożdżowe pochodzi z serwisu Healthycreations - zdrowe odżywianie jest prostsze niż myślisz
Healthycreations.plbatoniki z masłem orzechowym są doskonałą przekąską, ja biorę je często na drugie śniadanie do pracy albo podrzucam Dzieciom do śniadaniówki. Są pyszne i zdrowe, można jeść bez wyrzutów! SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych 270 g bakalii (użyłam orzechów laskowych, pekan, słonecznik łuskany, wiórki kokosowe i migdały) 70 g daktyli 160 g masła orzechowego 50 ml mleka kokosowego(...)miodu WYKONANIE: Wszystkie składniki umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj przez chwilę na drobno, ale tak, by pozostały maleńkie kawałki bakalii. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam dużej blachy do ciasta, ale dobra też będzie ceramiczna lub silikonowa foremka) i wyrównaj wierzch na gładko. Wsadź formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto na orzeszki: 250g masła lub margaryny 2 jajka L 400g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g cukru pudru 1 łyżka aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 50g masła Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1. Wszystkie(...)składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulę, owijamy folią, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki, pieczemy w rozgrzanej maszynce przez około 2-3 minuty. 2. Przygotowujemy krem: mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Kiedy cukier się roztopi dodajemy mleko w proszku, wiórki i cukier. Jeśli masa
Szefowa kuchniKażda rodzina inaczej podchodzi do świątecznego menu. Jedni nie wyobrażają sobie Wigilijnego stołu bez pierogów, inni bez serniczka 😉 Dziś mam dla Was przepis na paszteciki z pieczarkami, które kojarzą mi się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie(...)Składniki: Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 5 łyżek ciepłego mleka 5 łyżek śmietany 18% 1 żółtko 250 g margaryny do pieczenia szczypta soli 1 jajko Farsz 1 kg pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki oraz cukier. Mieszamy
Mostek w kuchnidzielnie stawiam czoła dziecięcej wyobraźni i gotuję obiad dla lalek :) Kolejny udany eksperyment. Tym razem ciasto dyniowe upiekłam z przepisu, który już dawno jest na blogu ( klik ), (i które bez dodatków również jest wyśmienite). Postanowiłam dodać do niego krem karmelowy, trochę orzechów i czekoladę. Efekt sami widzicie - wilgotne, pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem. Gdy postoi noc w lodówce rozpływa(...)Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: 200 g masła 1 szklanka cukru 250 g puree z dyni 3 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku o pieczenia szczypta sol Krem karmelowy: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 60 g orzechów laskowych, podprażonych i grubo posiekanych
My simple kitchentego, że średnio przepadam za anyżowym posmakiem czegokolwiek. Fenkuł ten posmak ma, po upieczeniu jest jednak minimalnie wyczuwalny. Jeżeli chodzi o sam przepis, można to warzywo spokojnie upiec bez dodatków, jedynie z oliwą, nie musicie wydziwiać z kruszonką, której ja użyłam do przepisu. Polecam jednak powydziwiać. Składniki: 1 koper włoski duża kromka chleba razowego 4 suszone pomidory(...)czosnek wrzucamy do blendera/rozdrabniarki i chwilę mielimy (aż do uzyskania kruszonki). Koper włoski myjemy i kroimy w plasterki grubości około 1 cm. Wykładamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie odwracamy plasterki, posypujemy kruszonką, solimy i pieprzymy i pieczemy kolejne 10 minut, aż do zrumienienia
Kardamonovyjajko – 4 szt *cukier – 4 czubate łyżki *mąka pszenna – 5 łyżek ( 1 szkl = 250 ml ) *sok z cytryny + woda – do nasączenia KREM BUDYNIOWY: *budyń śmietankowy bez cukru ( po 40 g ) – 2 szt = 80 g *mleko – 500 ml *miód wielokwiatowy – 2 łyżki *kostka Kasia – 200 g *cukier puder – 2 łyżki MASA(...)syropie *czekolada mleczna *płatki migdałów SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier, wlewamy po 1 żółtku, ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem ok. 25 minut w 180C. Po upieczeniu w razie potrzeby delikatnie ścinamy, nasączamy ciepłą wodą z sokiem cytrynowym. KREM BUDYNIOWY: Z całości mleka odlewamy pół szklanki, resztę
Ostra na SłodkoCiekawa propozycja dla uczulonych na gluten i laktozę. Można też wykorzystać przepis, gdy ma się białka na zbyciu. Mnie przede wszystkim ucieszyło to, że mogę je
Mania WypiekaniaMak jest jednym z tych składników, które w pełni kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Na pewno większość z Was piecze pyszne makowce, dlatego moją
Via Gustomały słoiczek, około 140 g) 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół toskańskich lub prowansalskich Nadzienie: wegański ser żółty starty na dużych oczkach (ja używam Violife) oliwki bez pestek 1 duża pieczarka świeża bazylia Wykonanie: Gotowe świeże ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik(...)olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki. Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowa matą. Smarujemy sosem, układamy pokrojoną pieczarkę, oliwki i bazylię, posypujemy startym serem. Ciasno zawijamy ciasto wzdłuż długiego boku i kroimy na około 2 cm kawałki. Układamy
Lamarida.plwolnej chwili. Są banalnie proste, pożywne i smaczne. Przygotowałam je z samych zdrowych produktów: płatków owsianych, banana i bakalii. Składniki na 8 ciastek : 2 dojrzałe banany (180g banana bez skórek) 80 płatków owsianych górskich 10g nasion słonecznika 10g posiekanych orzechów włoskich 10g płatków migdałowych 10g rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu Banany zmiksować na mus. Ja to zrobiłam w rozdrabniającej końcówce(...)bananowej masy dodać resztę składników, wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut. Kiedy masa trochę zgęstnieje, uformować 8 kulek i rozpłaszczyć je na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 1 ciastko muesli to ok. 85kcal , węglowodany: 12g, białko: 2g, tłuszcz: 3g Informacje dla diabetyków: w jednym ciastku znajduje się
Dietologróżnych gatunków mięs znajdziecie na moim blogu. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 70 dag schabu bez kości 3 łyżki octu balsamicznego 8 łyżek oleju 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 2 szczypty ostrej(...)wymieszać w miseczce i natrzeć nimi mięso z każdej strony. Całość wlać do mięsa przykryć naczynie z mięsem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie piec mięso w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę i 15 minut. schab pieczony
O kuchni z uczuciem