Decyzja o zakupie własnego mieszkania to początek wspaniałej, lecz często długiej i trudnej drogi do tego, aby wprowadzić się do swoich czterech kątów. Przyszli lokatorzy często
Słodkie okruszkiDziś kilka słów o pysznych śliwkach od Alta Saska. W tym niepozornym deserze nie sposób się nie zakochać, o ile oczywiście lubicie śliwki U mnie w
Słodkie okruszkiSamsung Galaxy S8 – wszystko, co najlepsze Wysokiej jakości ekran, świetny design oraz doskonały aparat – takie cele postawił sobie Samsung tworząc smartfon Galaxy S8. Smartfon tego producenta
Słodkie okruszkiTo nasze drugie podejście do nalewki z owoców dzikiej róży. Nie to, że pierwsza była niesmaczna, skądże znowu. Była bardzo smaczna. Ale była taka raczej tradycyjna
Marder&Marder Manufacturewłaściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. A do tego tak przyrządzone mięso(...)piersi smażone na patelni. Piersi z pieczonego kurczaka mogą wylądować w sałatce ( np. w sałatce z kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli rozdrobnione widelcem dobrze wypieczone mięso porwane na niteczki), w chlebku pita, na pizzy lub w tortilli. Co można zdobić z resztek pieczonego kurczaka? Kawałki piersi będą świetnie smakowały
Niedzielny kucharzwłaściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć na bok i wykorzystać do innych szczytnych celów Tak przynajmniej jest u nas w domu. Dzieląc kurczaka z góry zakładamy, że piersi trafią do dań w pozostałe dni tygodnia. Patentów na wykorzystanie pysznych, pieczonych filetów jest bardzo wiele. A do tego tak przyrządzone mięso(...)piersi smażone na patelni. Piersi z pieczonego kurczaka mogą wylądować w sałatce ( np. w sałatce z kurczakiem i jarmużem, według tego przepisu ), „postrzępione” w kanapce (Amerykanie mają ładne określenie: shredded chicken, czyli rozdrobnione widelcem dobrze wypieczone mięso porwane na niteczki), w chlebku pita, na pizzy lub w tortilli. Co można zdobić z resztek pieczonego kurczaka? Kawałki piersi będą świetnie smakowały
Niedzielny kucharzopakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta(...)delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień. Masa : zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę. Mascarpone utrzeć z cukrem
cucinareopakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta(...)delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień. Masa : zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę. Mascarpone utrzeć z cukrem
cucinareskóry gotować przez 2 godziny w osolonej wodzie. Po ugotowaniu lekko przestudzić i pociąć na paski a następnie malutkie kwadraciki (uwaga rosną w trakcie smażenia!). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć na niej skórki. Skórki suszyć przez 5 godzin w temperaturze 120 °C (termoobieg) z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika. Ja wkładam drewnianą łyżkę w drzwiczki by sienie(...)takich jak papryka, czosnek, tymianek, oregano itp. by uzyskać ulubioną wersję smakową Smacznego! Artykuł KETO CHIPSY A’LA PRAŻYNKI ZE SKÓREK WIEPRZOWYCH (CHICHARRON) (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFdanie szybkie i proste w wykonaniu, świetne zarówno na weekendowy obiad, jak i ciepłą kolację w tygodniu. Możecie podać go ze świeżym pieczywem albo ziemniakami, u mnie są pieczone. Jeśli chodzi o wino, to spotkałam się z przepisami wykorzystującymi zarówno białe, jak i czerwone. Najlepiej, żeby było włoskie, a szczególnie toskańskie :) Czasem do tej potrawy dodaje się nawet słodkie(...)Składniki / na 4 porcje: 4 łyżki oliwy Monini Classico 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 5 łyżek (90 g) czarnych oliwek bez pestek 4 łyżeczki (25 g) kaparów odsączonych z zalewy pęczek natki pietruszki sól i pieprz szczypta cukru opcjonalnie - chilli w płatkach do smaku 500-600 g filetów z dorsza (można zamienić
Chilli Czosnek i Oliwarozpłaszczyć, a na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem. Bułeczki dokładnie zlepić i odkładać łączeniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić na ok. 20 min. do wyrośnięcia. Jagodzianki piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez ok. 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia), a następnie studzić na kratce. Przestudzone jagodzianki posypać cukrem(...)dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 - 2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto krótko
Domowa Cookierenka Agijesienne obiady. Na drugie śniadania, na kolacje, na co tylko chcecie. Jest tak pyszna, że dobrze wejdzie i w nocy. Zróbcie ją koniecznie. Składniki: 1,5 kg dyni (waga bez pestek i skóry) 1 l bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru pół łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 szklanki mleczka kokosowego duża szczypta płatków chili(...)miękkości dyni (ja gotowałam trochę pod przykrywką, trochę bez). Następnie do zupy dodajemy mleczko kokosowe, sok z cytryny, doprawiamy ją solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę lekko studzimy, blendujemy, przecedzamy na wszelki wypadek przez gęste sito i jeszcze raz zagotowujemy. Jeżeli zupa jest za rzadka, pogotujcie ją dłużej bez pokrywki, wtedy się zredukuje, jeżeli jest za gęsta, dolejcie
Kardamonovywiórki, wymieszaj, zmniejsz temperaturę i grzej, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Ostatnim krokiem, jaki musisz zrobić, to nałożyć masę do foremek używanych do pieczenia muffin, chociaż są to foremki do pieczenia, schowaj je do lodówki na kilka godzin, aż makaronowy deser zrobi się sztywny. Na koniec wyłóż deser na tarze i posyp prażonymi pistacjami i płatkami(...)zostaw swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję . Jeśli szukasz inspiracji w Kuchni, to zapraszam na grupę kulinarną na Facebook „ Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” . Bez wątpienia najlepsza grupa kulinarna, wspaniali ludzie, piękne potrawy nie tylko z Polski, ale z całego świata, świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów, konkursy z nagrodami od Diego Totti czy Domu
RafalCookdzieci. te powstały na życzenie mojej córci, ja chciałam zrobić jakieś ciasto, ale ona oznajmiła, że chce babeczki i weź tu człowieku dyskutuj z trzylatką. Wymyśliłam kolejną zdrowszą wersję, bez glutenu i białego cukru, ale za to z jabłkami i rodzynkami. Nie muszę pisać, że wyszły przepyszne. Świetnie sprawdzą się nie tylko zamiast słodkości do kawy, ale też jako(...)jaja 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 3/4 szklanki mąki jaglanej (polecam od Skworcu ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek 1 jabłko W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy, jogurt, olej, jaja i dokładnie mieszamy. Wrzucamy rodzynki oraz pokrojone w drobną
Cynamonowe szczęściedzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy białkiem. Następnie wykładamy masę makową i rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając z przy każdym brzegu ok 2 cm bez nadzienia. Brzegi z krótszych boków ciasta składamy do środka a następnie zaczynając od brzegów dłuższych – całość zwijamy dość ścisło w rulon (mój niestety był zawinięty zbyt luźno i przez(...)makiem) Gotowe rolady makowe przekładamy do wysmarowanych masłem keksówek i odstawiamy do wyrośnięcia ( na o 30 minut). Wierzch ciasta smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35 minut. Smacznego
Fascynacje Anijajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 mała puszka kajmaku - gotowej masy 1 kubeczek śmietany 30 % 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 waniliowe serki homogenizowane, lub jeden duży, np "Świeżuch" 3 opakowania kolorowych galaretek Zacznijmy od rozpuszczenia w dwóch naczyniach dwóch galaretek i odstawienia(...)sztywna i lśniąca, dodajemy jedno po drugim żółtka i cukier waniliowy, miksujemy. Teraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, bardzo dokładnie. Ciasto wlewamy do małej tortownicy - 21 cm średnicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 35 minut. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół. Smarujemy
Kronika PiekarnikaSzarlotka, której rysu charakterologicznego nie chcę ani ubarwić, ani przerysować. Nie będę nazywać jej niebiańską, lub wyjątkową. Spójrzcie na zdjęcia. Nie jest ubrana w bezę, ozdobiona kremem orzechowym, lub polana czymś.. co błyszczy, mieni się, lepi się lub działa jak lep, bo przyciąga po kolejny i kolejny kawałek. To ten typ nazywany babciną, tradycyjną, klasyczną, zwykłą. Taki przywołujący smaki(...)zasadzie czemu ją upiekłam? Coś mnie podkusiło lub ktoś mnie zmotywował. A może chciałam trafić w lubujące prostotę wypiekową gusta gości.. chyba tak. To ten powód. Nie bez wyrzutów przyznaję, wzbraniałam się przed tym wypiekiem. Sądziłam, że nie jest wart polecenia - Wam, którzy do tego fragmentu mego wstępniaka dotarliście. Ileż to tego typu jabłuszkowców w internecie, książkach, gazetach
Kronika PiekarnikaSzybki obiad, który nie wymaga od ciebie ani zbyt wiele pracy ani uwagi. Wszystko czego potrzebujesz to kilka wolnych minut na zrobienie farszu, a następnie odrobinę cierpliwości w trakcie pieczenia. A gwarantuję, że tarta z porami, boczkiem i groszkiem to danie, na które zdecydowanie warto czekać. Jak zrobić spód do tarty? Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi(...)jajeczną. Przy pomocy blendera zmiksuj jajka, śmietanę i musztardę. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, a następnie zalej nimi tartę. Włóż foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20-25 minut do momentu aż masa jajeczna się zetnie i zezłoci. Przed podaniem poczekaj, aż tarta delikatnie przestygnie. Zobacz też inne przepisy na obiad Serowe placki
okolicepalnika.pldżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z ulubionych składników. Tym razem większość drożdżówek zrobiłam ze wspomnianą wyżej masą, ale nie obyło się bez drożdżówek z kremem czekoladowym i dżemem malinowym, które były to dla moich dzieci. Wszyscy u nasz uwielbiają drożdżówki, choć każdy ma swój ulubiony smak nadzienia! Bułki są bardzo puszyste(...)też przygotowanie bułek nie powinno sprawić żadnego problemu nawet początkującym cukiernikom. Drożdżówki najlepiej przechowywać pod przykryciem do następnego dnia wtedy będą tak samo świeże, jak zaraz po wyjęciu z pieca. Smacznego! Print Drożdżówki z nadzieniem orzechowo - rabarbarowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Bułki Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time
SprawdzonaKuchnia.plłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do suchych składników dodajemy jajka, mleko oraz olej i mieszamy. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Przelewamy do dwóch foremek po ok. 16-17 cm średnicy wyłożonych papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto(...)jest płynne więc warto zabezpieczyć dodatkowo dna tortownic np. folią aluminiową aby ciasto nie wypłynęło. Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40-45 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. Ciasta urosną z górką, każde ścinamy aby były równe a następnie przekrawamy na pół, aby otrzymać w sumie 4 blaty. składniki na krem czekoladowy
Domowy Smak Jedzeniaświeże drożdże (około 25 g), ale z ich dostępnością w obecnej sytuacji różnie bywa. Ja zrobiłam zapas kilku opakowań drożdży suchych instant, które mają długą datę ważności i mogę piec chleb, kiedy tylko najdzie mnie ochota. https://youtu.be/1kKFtCrnrbE Składniki na jeden bochenek chleba na suchych drożdżach: 400 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam(...)Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut z termoobiegiem (aż skórka lekko zbrązowieje). Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardziej chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, to po kilku minutach od włożenia chleba
e-PrzepisyKulinarnegałka muszkatołowa mielone siemię lniane 1 łyżka Grzyby-jeśli suszone - umyć, namoczyć i ugotować 40 minut do miękkości. Świeże podgrzybki udusić na niewielkiej ilości oleju.Ugotować soczewicę bez soli (1:2). Czas gotowania 30 minut. Odcedzić. Warzywa obrać pociąć w dużą kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić warzywa ( wyjąć lisice laurowe i ziele angielskie), liście laurowe, ziele(...)będą miękkie przełożyć do malaksera. Dodać soczewicę, grzyby, czosnek, siemię lniane i resztę przypraw. Zmielić na jednolitą masę. Przełożyć do formy wyłożonej papierem. Papier wysmarować niewielką ilością oleju. Piec w 180 stopniach 40-45 minut. Wystudzić
AZgotuj!Składniki: – 1 kg twarogu sernikowego bez cukru – 100g masło klarowane – 100g erytrolu – 4 jajka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 1 laska wanilii Dodatkowo: – 3 brzoskwinie – 1 biała czekolada – 2 łyżeczki oleju kokosowego Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z erytrolem na puszystą, białą(...)malakserze. Dodajemy do niego żółtka, budyń, ziarenka z laski wanilii i ostudzone masło, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę twarogową wylewamy do tortownicy. Jeśli używamy brzoskwiń, kroimy je w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy i opcjonalnie polewamy
Be Fit Be Stronggorącej wody ok. 200 g świeżych malin Warstwa śmietankowa: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na bezy: 1 białko jajka 60 g drobnego cukru pół łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 1/4 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Białko ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Stopniowo(...)rozpuści, a piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę nanosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z niej małe beziki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy do 120 stopni. Pieczemy 40 minut. Po wyłączeniu
Pyszności SłodkościPuszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem, najlepsze jakie jadłam, w dodatku robi się je błyskawicznie, bez użycia miksera :) Żółciutkie od żółtek, nie za słodkie, kwaskowate, idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. W zasadzie można dodać do niego dowolne owoce - świeże lub mrożone, ja dodałam sezonowo świeży rabarbar z maminego ogródka :) Składniki na małą formę o średnicy(...)żółtka 75 ml kefiru 75 ml oleju 140 g mąki tortowej 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru płatki migdałów do posypania tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Rabarbar umyć i obrać jeśli ma twardą skórkę. Pokroić na małe kawałki. Żółtka, olej i kefir wymieszać trzepaczką. Idealnie
Ze smakiem i z pasjąZapraszam Was na wyśmienite ciasteczka, które przygotowuje si ę w zaledwie kilkanaście minut. Przepyszne kokosanki bez jajek - idealne dla osób uczulonych na jajka, wegan lub dla kogoś, kto uwielbia próbować nowe smaki. Ciasteczka s ą kruche na zewnątrz, a dzięki dodatkowi ricotty miękkie i delikatne w środku . Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI(...)pszennej 60 g skrobi kukurydzianej 60 g wiórków kokosowych 50 g cukru 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia **** INGREDIENTI (per ca. 20 pezzi) 250 g di ricotta 70 g di farina 60 g di amido di mais 60 g di farina di cocco 50 g di zucchero 2 cucchiai
La grande e la piccola cuocaSkładniki /2 porcje – 2 plasterki boczku dobrej jakości – 2 kotlety z mięsa mielonego – 2 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera cheddar – 2 krążki cebuli – sałata rzymska – 2 plastry pomidora – przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem(...)średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 160°C (termoobieg). W tym czasie plastry boczku układamy na patelni grillowej i smażymy z obydwóch stron. Pieczemy, aż boczek stanie się chrupiący. Na patelni
I LOVE LIFEkapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania. Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej. Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam(...)stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (nie kwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta, a przepis znajdziesz tutaj . Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna wersja tego popularnegp dania! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40-50 g suszonych grzybków (u mnie podgrzybki) 1 cebula
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!różnych odsłonach. Dziś kolejna porcja ciastek ;) P rzechowywane w zamkniętym pudełku bardzo długo zachowują swoją świeżość i kruchość. Doskonały wypiek na każdą okazję... ale i bez okazji ;) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżeczki ciemnego kakao * 1 jajko * 125 g masła Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć(...)mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5-6 mm. Wycinać ciasteczka (użyłam tu pieczątki do ciastek , które nabyć można w sklepie SWEET DECOR.PL ). Układać je na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 12 minut
Zrób to smaczniejednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Składniki masa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru(...)owoców leśnych 1. Do misy miksera dajemy śmietankę, ubijamy, do ubitej dajemy serki i cukier puder. Delikatnie miksujemy, nie za długo, żeby składniki się połączyły. Odbieramy troszkę masy bez borówek do wysmarowania wierzchu ciasta. Do reszty masy dajemy umyte, osuszone borówki i mieszamy (trochę borówek zostawiamy na wierzch). Masę dzielimy na dwie połowy. Przełożenie ciasta: biszkopt - smarujemy
kruche babeczkibyło ostrość, ale z drugiej strony tonował ją miód. My kurczaka za często nie jemy, ze względu na faszerowanie ich antybiotykami, ale czasem kupujemy takiego z wolnego chowu, niby bez świństwa w środku. Miłego dnia :-) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łyżki miodu u mnie wielokwiatowy Huzar 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej(...)ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego świeża bazylia świeża kolendra sól pieprz 1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce, albo w naczyniu w którym będziemy piekli mięso przygotowujemy marynatę. Dajemy wszystkie pozostałe składniki, bazylię i kolendrę (ja dałam tak po pół tego co miała w doniczce) siekamy i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i nacieramy marynatą nasze
kruche babeczkiSkładniki na 10 bajgli: 650 g mąki żytniej (lub orkiszowej) typ 450-750 2 łyżki cukru 20 g drożdży 200 ml letniego mleka bez laktozy 100 ml letniej wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 białko jaja 3 garście sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mleko, wodę, sól i olej. Zagniatamy(...)razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy letniej wody). Kulkę ciasta wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy na 1 h godzinę w ciepłe miejsce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Sezam lekko podprażamy na patelni. Ciasto po 1h ponownie ugniatamy i dzielimy na 10 części. Rolujemy długie pasma, zawijamy (jak pętelko kiełbasy) i pleciemy warkoczyk. Układamy na blaszce
Czarnawisienkawtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić. Krem: mąki wymieszać z cukrem, żółtkiem i połową mleka. Resztę mleka zagotować(...)Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Ptysie nadziewać do połowy budyniem a jako drugą połowę wstrzykiwać nadzienie malinowe. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać na paterze bez klosza, żeby nie zmiękły
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawrzucamy kaszę i mieszamy, aby się rozeszła równomiernie po dnie. Polecam przykryć pokrywką (ale nie całkiem tylko uchylone), dzięki temu woda szybko nie odparuję a kasza się spokojnie ugotuję bez przypalenia. Krok 6 Wsiąknięcie całej wody i lepiąca konsystencja oznacza ugotowaną kaszę :) Jak widzicie nie jest to standardowe gotowanie kaszy. Tak banalna rzecz a sprawia(...)razu propozycję, do czego możecie wykorzystać ten zdrowy smakołyk: KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY ŁACIATY MURZYNEK Z TWAROGIEM I KASZĄ JAGLANA ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI FIT 3 BIT KULKI TRUSKAWKOWE PIECZONE JABŁUSZKO Z NADZIENIEM CIASTECZKA JAGLANE Z MUSEM OWOCOWYM KASZOTTO Z WARZYWAMI BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ JAJA Z KASZĄ JAGLANĄ I BROKUŁEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: opakowanie ciasteczek oreo około 150 g.(zużyłam niecałe) 0,5 kg zmielonego twarogu (u mnie z wiaderka) 250 g ricotty lub mascarpone 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 cukier wanilinowy (16g) drobina olejku pomarańczowego lub startej skórki z pomarańczy jajko 50g białej czekolady owoce do dekoracji (u mnie Formę na muffinki wypełnić papilotkami(...)dodajemy serek, cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, skórkę pomarańczową lub olejek. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy jajka i tylko mieszamy aż do momentu połączenia składników. Przekładamy masę do papilotek. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach (do ścięcia masy). Studzimy w uchylonym piekarniku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostatnio wypróbowałam, że też się ta i to o wiele
Mam apetyt na ...dnia :-) Składniki: 1 opakowanie tortellini (u mnie świeże z szynką prosciutto i ricottą) 200 g filetu z indyka przyprawa kebab - gyros mała cukinia papryka czerwona kilka suszonych pomidorów takich bez zalewy kukurydza pęczek natki pietruszki starta mozzarella 1. Tortellini ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Na patelni na oleju rzepakowym podsmażyłam indyka pokrojonego w kostkę, dodałam do niego przyprawę kebab(...)plasterki na ćwiartki, paprykę w paski. Na spód naczynia dałam troszkę oliwy, następnie cukinię, paprykę, usmażonego indyka, kukurydzę, ugotowane tortellini, posiekaną natkę pietruszki. Całość posypałam startą mozzarellą. 3. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego
kruche babeczkiNowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC - tam znajdziecie kilka rozmiarów. Składniki; 3 i1/2 szkl. włoskiej mąki FARINA SKWORCU(...)masła 5 żółtek szczypta gałki muszkatołowej Skworcu 20 dag rodzynek SKWORCU 20 dag suszonych fig SKWORCU ok 100 ml wiśniówki odrobina soli Dodatkowo; białko do posmarowania ciasta foremka do pieczenia ALTO PANETTONE podkład pod tort karbowany ALFATEC Przygotowanie; Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstawić na około 20 min. Do miski przesiać mąkę. Dodać odrobinę soli, gałkę oraz
Radość kipiąca uśmiechem.Cobb zadowoli mięsożerców, bo znajduje się w niej i kurczak i boczek obok awokado, jajek i pleśniowego sera. Tradycyjna sałatka nie zawiera zbyt dużo sałaty ale dla mnie sałatka bez zieleniny nie istnieje, więc musiałam ją dodać. Jak każda sałatka tak i ta wymaga sosu. Oczywiście można przyrządzić prosty winegret , sos Cezar albo sos pleśniowy . W sałatce Cobb wszystkie(...)można ją polać sosem i wymieszać lub prościej maczać kawałek kurczaka lub awokado w sosie. Ta ostatnia forma jedzenia tej sałatki odpowiada mi najbardziej. Sałatka Cobb Składniki: 1 porcja pieczona pierś z kurczaka 3 plastry wędzonego boczku 1 połówka awokado kilka koktajlowych pomidorów kawałek pleśniowego sera, np. roquefort 1 jajko ugotowane na twardo garść kolorowej sałaty Usmaż boczek na złoty
codojedzeniaWsypujemy ryż i podsmażamy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili wlewamy gorący bulion lub wodę. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 10 minut, bez otwierania i mieszania. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 10-15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia. Solimy i spulchniamy widelcem. Przed podaniem podgrzewamy. FILETY Z KURCZAKA osuszamy(...)rozcieramy w moździerzu. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo poziomo. Powinniśmy otrzymać sześć podobnej grubości filetów. Układamy je na arkuszu papieru do pieczenia i oprószamy wszystkimi przyprawami. Nacieramy oliwą. Jeśli możemy, odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy po około 3-4 minuty z każdej strony
cool and mintymnie od gotowania przez 2 tygodnie. Dzisiaj przyszedł czas na nowy smak. Nieskromnie przyznam, że chyba nigdy nie ugotowałam niczego bardziej pysznego! Zapraszam SKŁADNIKI: 500g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości 1 duża pomarańcza, 1 mała pomarańcza 2 łyżki stołowe miodu 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 2 łyżeczki rozmarynu suszonego odrobina papryczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu(...)naczyniu żaroodpornym. Z dużej pomarańczy wyciskamy sok i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (góra-dół). Zalewamy mięso sosem i przykrywamy plasterkami małej pomarańczy. Pieczemy 50 minut. Smacznego
Kuchnia w biegupozwól mu się rozgrzać. Wymieszaj jajka z amarantusem i wiórkami. Dodaj masło orzechowe. Wsyp rodzynki lub żurawinę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Na blachę do pieczenia wyłóż papier. Przy pomocy łyżki formuj z masy kulki i wykładaj na papier lekko rozpłaszczając. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 12 minut. Składniki na 2 porcje 2 małe jajka kurze(...)łyżki) rodzynek lub suszonej żurawiny 1 i 1/3 szklanki (około 40 g) amarantusa w wersji popping 12 g (2 łyżki) wiórek kokosowych 2/3 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej migdałowego) bez soli i cukru Opcjonalnie 1 łyżka miodu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!chorowało więc apetyt mniejszy, ale 1/3 bardzo mnie prosiła i upiekłam specjalnie dla niej naprawdę lekkie ciasto z jabłkami, w sumie to bardziej jabłka w cieście. Robi się szybko, bez zbędnego bałaganu, akurat na tyle na ile miałam chwilowego przypływu energii. Nie mam pojęcia ile wytrzyma, bo nagle wszyscy ozdrowieli i zjedli całość, ale podejrzewam że 3 dni spokojnie(...)pszennej 2 średniej wielkości banany 4-6 jabłek (około 500- 600 g) 100 g cukru 120 g oleju roślinnego (150 ml)/użyłam kokosowego który roztopiłam łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki esencji waniliowej (polecam zrobić samemu, np. wg tego przepisu) Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej do dużej miski. W drugiej misce zblenduj
greenscarfżółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy w rulon. Odkładamy do wystudzenia. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno(...)drobne kawałeczki. Połowę śmietany rozsmarowujemy na rozwiniętej roladzie. Na śmietanie rozsypujemy pokruszonego wafelka oraz układamy 20 bezów. Zwijamy roladę dość ciasno. Resztą kremu dekorujemy wierzch ciasta. Na górze rozkładamy bezy i kolorową posypkę z opłatkami. Chłodzimy w lodówce. Do śnieżnej rolady proponuję lampkę pysznego wina Monte Santi
VioletoweKucharzenieMimo tego, że placuszki są bez dodatku jajek to są mega puszyste . Mam wrażenie, że bardziej niż te, które robię z jajkami. Ponad to są bardzo mięciutkie, delikatne, słodkie za sprawą banana, którego też wyraźnie czuć podczas jedzenia. W smaku są bajecznie pyszne, a słodki krem z migdałów od Vegamarket nadaje plackom marcepanowego posmaku :) Składniki: 60 g płatków(...)owsianych 1 dojrzały banan 80 ml napoju ryżowego naturalnego (Amandin) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka pasty z migdałów (Amandin) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel z blenderze na mąkę. Dodaj do nich mleko, banana i proszek do pieczenia. Ponownie całość zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej, wylej porcję ciasta
Zdrowie na języku :Psalami, ale na dniach będe wymyślała kolejne warianty.. mniami :) Składniki: 1 placek pełnoziarnistej tortilli 7 plastrów salami 1/4 papryki 1/2 kulki mozzarelli 3 łyżki ketchupu (bez cukru i soli) Bazylia Oregano Czosnek granulowany Papryka słodka Papryka ostra Świeża bazylia i oliwa z oliwek do podania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ketchup mieszamy z bazylią, oregano(...)Dodajemy ok. 1-2 łyżki wody do uzyskania konsystencji sosu. Smarujemy placek tortilli. Układamy salami. Paprykę kroimy w paseczki i układamy na salami. Całość posypujemy startą mozzarellą i bazylią. Pieczemy ok. 10-12 min. Podajemy ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek. I Z BAZYLIĄ
Czarnawisienkapukającego znacząco w szkło zegarka. Jeśli całe cztery tygodnie takie będą myślę, że jakoś dam radę. Choć już czuję, że wieczory będą mi się dłużyły... Chyba zacznę spacerować; chociaż bez psa to tak dziwnie jakoś, jakby nie na miejscu ... Dzisiaj mam przepis na niewiarygodnie łatwe i bajecznie pyszne ciacha z czekoladą. Przepis znalazłam w niewielkiej książeczce Lækre små(...)kierowana impulsem i niską ceną. Pierwszy przepis, który wykorzystałam to właśnie ten: wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, a potem już tylko lepić kuleczki (a właściwie całkiem spore kule) i piec. Ciasteczka wychodzą chrupkie z zewnątrz i lekko miękkie w środku, a połączenie czekolady i orzechów jest zabójczo pyszne. To właśnie nimi przekonałam do nas naszych nowych Sąsiadów - odwiedzili nas, dali
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku. Składniki na 6 sztuk: 1 mała cukinia 1 jajko 2 łyżki posiekanego koperku 4-5 łyżek mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić. Odstawić na 20 minut, wycisnąć z niej sok i przełożyć do miski. Dodać do niej(...)wymieszać ze sobą. Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzaną patelnię ciasto na placki (1 placek – 1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ja usmażyłam bez tłuszczu. Jeżeli nie macie dobrej patelni usmażcie na odrobinie oleju. Najlepsze są podawane z jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami lub koperkiem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówProste i niewymagające szaszłyki:) Samo mięso, bez dodatków. Zrobiłam je na krótszych patyczkach, bo są bez warzyw , przez co porcja mi ęsa jest solidniejsza i taka długość w zupełności wystarczy. 500g filetów z kurczaka 100g wędzonego boczku w cienkich, długich plasterkach sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy(...)grubą kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. 2. Każdy kawałek kurczaka owijamy boczkiem i nadziewamy na patyczek. 3. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut
Szefowa kuchnirówno na całym dnie masę mięsną. Wkładam do piekarnika i zapiekam 30 minut w 180-190 stopniach. Wyjmuję mięso i teraz rozkładam równą warstwę puree ziemniaczanego. Może być bez żadnych dodatkami albo z. Zależy, co tam sobie dzień wcześniej robiliście. Moje jest najczęściej z masłem, śmietaną i koperkiem. Jednak kiedy robię ziemniaki specjalnie do tej zapiekanki często poza posoleniem(...)masła, żeby ziemniaki gładko się przecierały. Na zimniakach robię widelcem żłobienia, żeby lepiej zatrzymały na sobie jajka roztrzepane, lekko posolone i popieprzone. Jeszcze tylko warstwa startego sera i do pieca na 10 minut. Można włączy nawiew i pilnując zrumienić lekko powierzchnię stopionego sera. Prawda, że łatwe? Teraz już tylko posypać papryką, kroić dowolnie i podawać z sezonową surówką
I tu będę miała takie teniej uczę. Dynia lubi być dobrze przyprawiona, nieważne, czy na słodko czy też w wersji obiadowej. Dynię przyprawia się szczodrą ręką;) Po aromatycznych kosteczkach dyniowych (patrz: Kuchenny Spektakl Bez Tytułu) i zupie dyniowej (przepis niebawem), przyszedł czas na nieco inną jej wersję: na słodko :) Przepis zmiksowałam z kilku jednocześnie. Wyszła miękka tarta dyniowa z ukrytą nutą przypraw korzennych. Wypróbujcie(...)Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki lodowatej wody 125 g masła zimnego pokroić w kawałki Wszystkie składniki zagnieść, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i włożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Masa: 1/2 dyni obrać, pokroić w kawałeczki, wyłożyć na blaszce i włożyć na 30 min do piekarnika. Zapiekać
Kuchnia smakówłodygi rabarbaru Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, z rabarbaru zdejmujemy pierwszą warstwę i kroimy, orzechy delikatnie siekamy. Jajka w temp pokojowej wybijamy do miski (bez rozdzielania na białko i żółtko) i ubijamy na puch dodając cukier i wanilię. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao i na najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu(...)olej cały czas miksując. Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy
Malinowe PocałunkiKolejna piękna dekoracja świątecznego stołu,bez której trudno mi się obyć.Mimo,że foremkę wykorzystuje się tylko raz w roku to warto ją mieć.Baranek czy zajączek zrobiony samodzielnie z pewnością lepiej smakuje i wygląda i nie ma nawet porównania do kupnego.Ciasto jest bardzo smaczne więc po świętach ozdoba do konsumpcji. Ciasto: 15 dag masła bądź margaryny(...)cukru 35 dag maki 4 jajka 8 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę bądź masło utrzeć z cukrem,dodając po jednym żółtku,następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.Ubić pianę z białek,wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka i zajączka.Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.Wyłożyć ciasto
Niespełnione zdolności kulinarnemasła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać z mąką ziemniaczaną.Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli,stopniowo(...)wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowany schab jest miękki i soczysty. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ok 1 kg schabu bez kości 3 łyżki oleju lub oliwy łyżeczka igiełek suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Przygotowanie Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy(...)lodówki na całą noc. Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy około półtora godziny, pod koniec pieczenia można rozciąć worek, żeby się ładnie zarumieniło
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam urocze przekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder(...)mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy
Ciastkozercynp.szklanki lub kubka sezam , mak białko do posmarowania Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, na to ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta(...)nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym
Moje domowe kucharzenieDynia i szałwia to duet doskonały... Spróbujcie pieczonej dyni z dodatkiem sera corregio, szałwii, czosnku i chili. Świetna jesienna przekąska :) SKŁADNIKI 1 kg dyni hokkaido 80 g bułki tartej 8 łyżek oliwy 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 10 listków szałwii 5 łyżek sera corregio sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)łódeczki. Bułkę tartą mieszamy z czterema łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Papryczkę (bez pestek) i czosnek drobno siekamy. Układamy dynię w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą oliwą. Posypujemy czosnkiem, chili i listkami szałwii. Wierzch posypujemy bułką tartą i serem. Zapiekamy przez około 35-40 minut (aż dynia będzie miękka). Od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z dynią! Zapraszam! SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku - 1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina(...)łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut, potem za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Puree studzimy. - oddzielamy żółtka od białek - czekoladę rozpuszczamy w kubeczku np. w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej - masło rozpuszczamy
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 świeży kurczak bez podrobów 1 cytryna 1 mały por 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1 kg soli spożywczej 2 białka jaja kurzego Przygotowanie: Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce uważając by nie zetrzeć białej warstwy, która jest gorzka. Potrzebny nam tylko aromat cytryny, którego esencja zawarta jest w olejkach ze skórki. Następnie tą startą skórkę wkładamy między(...)skórę a mięśnie kuraka razem z listkami rozmarynu, tak aby w trakcie pieczenia przeniknęły do mięsa. Pozostałą cytrynę przekrajmy na pół i razem z porem i resztą rozmarynu wkładamy do wnętrza tuszki. Białka jajka należy połączyć z solą (a z żółtek można sobie zrobić jajecznicę na śniadanie, bo czemu nie), by uzyskać masę o konsystencji plasteliny, którą oblepić
Karczma Honoriettyjednej z bocznych uliczek, atrakcyjny wystrój od strony ulicy oraz klimatyczne, stylizowane na piwiarnię wnętrze. W porze obiadowej prawie wszystkie miejsca były zajęte, ale z pomocą sympatycznej kelnerki bez trudu znaleźliśmy je na jednej z dwóch antresoli. Menu okazało się bogate i interesujące. Z twej oferty wybraliśmy dania stosowne dla nieco zmarzniętych ( i zgłodniałych! ) wędrowców. Ja wybrałam barszcz(...)drugie okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka i pieczoną w piwie golonkę – i tym razem także się nie zawiedliśmy. Dobrze dobrane i smaczne dodatki, wszystko podane na ładnie skomponowanych talerzach. Oczywiście popijaliśmy to wyprodukowanym na miejscu piwem o rozmaitych smakach
Smaki EwyWiśnie (jeśli chcecie) wydrylować, jagody krótko przepłukać (ale naprawdę krótko, żeby nie wymyć z nich soku). Wrzucić do garnka. Dodać wodę, goździki, wanilię, listki lawendy i cukier. Zagotować (ale bez bulgotania :) ). Gotować kilka-kilkanaście minut na małym ogniu (w zależności od soczystości owoców i tego, jak mocno „puszczą” soki). Sprawdzić, czy nie trzeba dosłodzić (z kwaśnością wiśni(...)ugotowanym makaronem i dodatkiem śmietanki. Przechowywać w lodówce! Podobne przepisy Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem z pieczonej marchewki Zupa limonkowa z kurczakiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover
Pociąg Do KuchniZdecydowałam się: omijam gluten. Mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony - żywy Habżyki. Jak dobrze, że jest:) Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom(...)zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo . Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę
AZgotuj!Lato to oczywiście wakacje, gorące upalne dni, biwaki, wypady nad jezioro, grilowanie, ogniska do rana...Jak ogniska to pieczone kiełbaski, zimniaczki dochodzące pod koniec imprezy a także prażoki. Proste chłopskie - potocznie nazywane prażokiem -danie, pełne niezwykłego smaku i aromatu. Oryginalnie przygotowywane w żeliwnym kociołku nad ogniskiem, z powodzeniem jednak możemy przygotować je we własnym domu w naczyniu żaroodornym. Co prawda(...)smak troszke nie ten, ale zawsze można choć odrobinkę przypomnieć sobie lato w domu.Kilka dni spędzilismy nad naszymi jeziorami i nie mogło się oczywiście obejść bez ,,kociołka". Specjalnie więc dla Was dzisiaj przepis na ten specjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty
Z Majeczką w kuchni