Czas leci i chociaż jestem na urlopie to mimo wszystko muszę mieć plan. Dzisiejszy dzień zaczęłam od pieczenia. Ciasteczka imbirowe to bardzo świąteczne wypieki . Nie może ich zabraknąć na święta. Malutkie ciasteczka …Nauczyłam się piec minimalne wypieki. Piekę mnóstwo rzeczy na święta, więc chcę aby moi goście spróbowali wszystkiego. Ostatnio dostałam pytanie na facebook czy ja tyję(...)łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka świeżego imbiru, utartego szczypta soli 60 g masła 30 ml melasy 50 g perłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną
codojedzeniaBędąc w Tatrach nie sposób przejść obojętnie obok tradycyjnych potraw regionalnych. Jednym z dań, obok oscypków, czy placków zbójnickich, bez którego nie wyobrażam sobie wakacji w górach jest kwaśnica- zupa z pozoru i z nazwy nie zachęcająca do spróbowania, w rzeczywistości smakuje o wiele lepiej niż się nazywa. Serwowana praktycznie w każdej karczmie Zakopanego - o ile oczywiście wybieramy(...)będąc w Zakopanem odcinam się od wszelakich barów mlecznych i trafiam właśnie w takie miejsca, które zachęcają swoją atmosferą, miejsca z góralską muzyką, miejsca z rozgrzanym ogniem, na którym piecze się baranina, miejsca pełne ciepła i nastroju, gdzie każdy czuje się jak wśród przyjaciół. Oczywiście jak wielu turystów, tak wiele tzw. podróbek. W samym
Kuchenne aromatybardzo mu posmakowała taka kanapka, a ja byłam zadowolona bo udało mi się w niej przemycić pysznego colesława:) Tym razem miałam pod ręką kurczaka i tak też powstał długo pieczony, rozpływający się w ustach pulled chicken w azjatyckim sosie i podałam go w kanapce z chrupiącą surówką z kapusty, także w azjatyckim stylu. Były pyszne! Zrobiłam sobie nawet taką kanapkę(...)zimno także była wyborna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Pulled chicken w stylu azjatyckim (4-6 porcji) Składniki na pulled chicken: 4 małe piersi z kurczaka bez skóry ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżki obranego i drobno posiekanego imbiru 1 łyżka brązowego cukru 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka piwa imbirowego
karmelowyoknem zrobiło się chłodniej i zamarzył mi się pasztet pachnący gałką muszkatołową z zaostrzonym smakiem. Już w trakcie przygotowywania przypomniał mi się mój placek cukiniowo-ziemniaczany , który piekę co jakiś czas w piątki i podaję gorący na obiad. Tu ważna uwaga do obu wypieków: wybierając cukinię, wbijcie delikatnie paznokieć w skórkę. Jeśli wchodzi miękko w cukinię, brać. Jeśli jest twarda(...)cebule 5 ząbków czosnku 2 małe marchewki (u mnie pomarańczowa i fioletowa, która niestety zbladła po upieczeniu) 4 jajka chili 150 ml bułki tartej (w wersji bez glutenu można zastąpić mąką z tapioki; nie polecam mąki ani kaszy kukurydzianej, bo zmienia smak) 100 ml oleju (u mnie arachidowy, bo zachowuje swe wartości mimo temperatury) łyżka suszonego lubczyku pół łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodzieCebulę obrać i posiekać drobno. Mięso mielone wymieszać dokładnie z kapustą, cebulą, jajkiem, solą i przyprawami. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru. Smacznego! — BTW całości(...)kcal, B 9 g, T 13 g, W 3 g. Artykuł GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFPanzanella w nowym wydaniu My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie. Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję(...)przepisie wyjaśniamy jak to zrobić). Do sałatki możecie dodać dowolny chleb, lecz prawda jest taka, że najlepiej smakuje chleb włoski – zrobiony na oliwie, pachnący i sam w sobie, bez żadnych dodatków, pyszny. Panzanella doskonale sprawdzi się w roli lanczu na wynos. Świetnie smakuje świeżo podana, ale można ją spokojnie zapakować do szczelnych pojemników i zabrać do pracy
Niedzielny kucharzroku - jeśli był bogaty i obfitował w plony wypiekano duże bułki z białej mąki, obficie nadziane serem, kapustą czy grzybami. Jeśli rok był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł). Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:) Z wielu dostępnych przepisów(...)minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki. Na głęboką, suchą patelnię wrzucić boczek, podgrzewać mieszając
6nieboczym kojarzy się jesień? Z dynią, jabłkami i orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy lubią(...)raczyć się z nim wraz z kawą. w ogóle, to wypieki z orzechami – wszelkiego rodzaju orzechowce, miodowniki to ciasta, którym niestety nie potrafię się oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt. Moim tegorocznym odkryciem, są orzechy laskowe. Znałam je od dawna, ale w tym roku robiłam z nimi i nutellę i używałam do kremów i ciast. Mają
Mieszam w GarnkuClafoutis to jedno z prostszych do zrobienia deserów. Bardzo przypomina ciasto naleśnikowe (w składzie i stopniu trudności), tylko że pieczemy je w piekarniku. Klasyczny francuski przepis zawiera letnie wiśnie lub czereśnie. W mojej zimowej wersji znajdziecie czekoladę i gruszki oraz dodatek czegoś ekstra - słonej gorgonzoli. O wspaniałości duetu gruszka i gorgonzola opowiadałam Wam już nie raz, np. przy okazji przepisu(...)clafoutis z gruszką i gorgonzolą przygotowałam specjalnie dla Magazynu Green Canoe Style i to na ich stronie znajdziecie przepis. Stworzyłam go już jakiś czas temu, jeszcze przed erą deserów bez cukru, jego skład jest więc tradycyjny. Jednak zrobiłam go później po raz drugi wymieniając składniki na zdrowsze. Jeżeli więc chcielibyście zrobić lżejszą wersję czekoladowego clafoutis , pomińcie śmietanę i dodajcie
Chilli Czosnek i OliwaLava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne – dzięki temu, gdy jemy ciastko, płynny środek spektakularnie zacznie wypływać niczym lawa z wulkanu. Mega seksowny deser. Miałam okazję(...)sposobu). Mieszamy, aż masło i czekolada stworzą jednolitą masę. Cztery kokilki (ramekiny) smarujemy wewnątrz bardzo dokładnie masłem i precyzyjnie wysypujemy kakaem dno oraz ścianki. Piekarnik nagrzewamy do 230°C bez termoobiegu. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem przez 2-3 minuty. Wlewamy czekoladę (może być lekko ciepła) i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i cynamon – jeszcze raz krótko
Poezja smakułyżeczka octu Mąkę, cukier, masło i żółtko zagniatamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje(...)Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę octu. Bezę wykładamy na tartę. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 5 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniemąki gryczanej 15 g mąki kokosowej 120 g płynnej części mleczka kokosowego z puszki 30 g stałej części mleczka kokosowego z puszki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g erytrytolu szczypta mielonej wanilii Dodatki: mrożone owoce (ananas, mango, wiśnie) krem karmelowy (MyRawJoy - Siła Roślin) Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, najlepiej za pomocą trzepaczki(...)momentu pojawienia się pęcherzyków. Kolejno przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Gotowe podałam z rozmrożonymi owocami i polałam surowym kremem karmelowym. Nie obyło się także bez kubka kawy, tym razem była to kawa grzybowa Four Sigmatic z chaga i lion’s mane (więcej o niej przeczytasz TUTAJ
Zdrowie na języku :Piśc jeszcze bardziej na łatwiznę, i zamiast zagniatać ciasta wykorzystać chleb, odciąć skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej(...)soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki kleiku ryżowego * dałam dla pewności, że masa nie będzie pływać, następnym razem zrobię bez kleiku 50 g wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone (dla mnie im więcej tym lepiej ale minimum jeden słoiczek
greenscarfjuż taką naszą rodzinną tradycją i dlatego nikt nie objadał się rano woląc na obiad wziąć dokładkę! I te dokładki zawsze były! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny, pieczony schab inspirowany właśnie wspomnieniami z dzieciństwa. Marynowany w majonezie z dużą ilością cebuli, czosnku oraz ziół i aromatycznych przypraw. Po upieczeniu smakuje fenomenalnie! Jest niesamowicie soczysty i delikatny! Jest świetnym(...)plasterki świetnie zastąpi wędlinę na kanapki. Ja go uwielbiam! Gwarantuję, że Wy też się zakochacie! Ps. Majonez Kielecki tradycyjnie towarzyszył nam w kuchni od zawsze. Spróbujcie! SKŁADNIKI: SCHAB: * schab bez kości – ok. 1 kg * Majonez Kielecki – 4 łyżki * biała cebula – 3 szt * świeży czosnek – 2 ząbki * świeży rozmaryn * papryczka chili * pieprz czarny świeżo mielony * papryka
Ostra na Słodkopapryką jest tak prosta do przygotowania, że poradzą z tym sobie nawet bardzo początkujący kucharze i zajmie to zaledwie kilka minut, pozostały czas to pieczenie, które nie wymaga od nas wielkiej uwagi. Pieczony w piekarniku lub w wolnowarze rolowany boczek pokrojony na cienkie plasterki to również doskonała wędlina do kanapek. Jednym słowem rolada boczkowa to potrawa bardzo uniwersalna. Uwaga(...)jeden z kilku moich przepisów, które zostały opublikowane w miesięcznki kulinarnym Durszlak. Rolada z boczku z suszonymi śliwkami - składniki ok. 1,5 kg płat chudego surowego boczku bez skóry i kości około 100 g suszonych śliwek 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2-3 łyżki suszonego majeranku 1-2 łyżki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej) sól
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata