Przyznajemy - jesteśmy prawdziwymi makaronożercami !! :) Makaron to po prostu fenomenalny wynalazek - szybko i łatwo można wyczarować obłędnie smaczne i cieszące oko danie! Należy jedynie pamiętać, aby wybrać makaron z dobrej mąki, bez dodatku ulepszaczy. My stawiamy na #Lubella :) A już niedługo #ŚwiatowyDzieńMakaronu Z tej okazji mamy coś naprawdę niesamowitego. Chociaż początkowo nie mogliśmy wyobrazić sobie połączenia buraka(...)nastawiamy na 170 stopni termoobieg lub 180 góra / dół. Pietruszkę i ziemniaki dokładnie myjemy, buraki obieramy ze skóry. Nakłuwamy wszystkie warzywa widelcem. Do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia wlewamy do środka 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła (najlepiej klarowanego - będziemy mieć pewność, że się nie spali). Dodajemy plaster cytryny, pieprz i sól. Wkładamy warzywa i zamykamy
Kuchnia od dwojgapowoli kończą… więc póki jeszcze są, trzeba z nich korzystać! Dzisiaj mam dla Was przepis na super łatwe, jogurtowe ciasto ze śliwkami. Szybko się uwiniecie i będziecie mogli delektować się kolejnym sprawdzonym przepisem na szybkie i smaczne ucierane ciasto ze śliwkami. Tym razem do ciasta użyłam zwykłego białego cukru – po pierwsze jest go w nim niewiele(...)razem użyłam zwykłego) 2 jajka 300g jogurtu naturalnego 3% cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 16 okrągłych śliwek odmiany Angeleno (duże, okrągłe, fioletowe, twarde śliwki z małą pestką) 20g masła do posmarowania tacki (można użyć też tacki silikonowej, wtedy będzie bez masła) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić w misie miksera z cukrem na białą
Dietologmalin Dekoracja: wiórki czekoladowe maliny cukier puder, np. Cukier puder Królewski Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 - 22 cm: spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki folii bez problemu uwolnimy gotowy deser z obręczy tortownicy ). Spód: Ciastka posiekać, ale niezbyt drobno, powinny pozostać kawałeczki ciastek. Masło roztopić i dodać do ciastek, dobrze wymieszać. Masę ciasteczkową(...)płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Dodać ubitą śmietankę w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić to dość szybko, gdyż masa na tym etapie zaczyna tężeć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serowo - kawową przelać na schłodzony spód, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. UWAGA: Tortownicę
Opowieści z piekarnikaUwielbiam truskawki i pyszne torty. Tort truskawkowy bez pieczenia jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem, by pogodzić te dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście(...)udekorować obficiej truskawkami, ja już nie miałam tylu. W gorące dni tężenie trwa dłużej, więc warto robić masy pod wieczór. Same galaretki z tak małej ilości wody po ostudzeniu szybko gęstnieją, trzeba o tym pamiętać, aby się nie spóźnić z wymieszaniem ich z bitą śmietaną. Ja to przerabiałam. Co zrobić, gdy galaretka zbyt szybko zacznie tężeć? Rady znajdziesz
Anioszek w kuchnipłatków 1 dojrzały banan Przygotowanie i pieczenie ciasteczek: w miseczce mieszamy suche składniki, banan rozgniatamy widelcem na talerzyku i dodajemy do suchej masy, mieszamy całość dobrze rękoma, zlepiając masę, masa lekko się rozlatuje, nie przejmujcie się, wszystko się zbije w swoim czasie, blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia, z ciasta formujcie kuleczki(...)układajcie na papierze, lekko rozgniećcie palcami na kształt okrągłego i lekko spłaszczonego ciasteczka, pieczcie w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez 10-12 minut, bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Skończone, teraz cieszmy się ich smakiem przy filiżance kawy, dobrej herbaty lub ulubionego soku! Towarzystwo mile widziane:) Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchniulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni to słyszę, że „dobre” a jak tak na szybko na „odczepcie się” to słyszę same ochy i achy. Nie no, wyszły mi, co mam być skromna, idealnie chrupkie, ale nie sypkie, w sam raz do małej(...)więc dodaj 50 ml wody. Dodaj posiekane orzechy i wiśnie. Masa jest grudkowata, ale gliniasta, bez problemy daje się formować. Możesz formować kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie
greenscarfczekolada się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy pojedynczo jajka i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mleko i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut. [MASA SEROWA]: 700 g twarogu 200 g kwaśnej śmietany 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)międzyczasie - wbijamy do masy po jednym jajku i ubijamy, aż masa ładnie się połączy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy ok. 40 minut, do zarumienienia się sernika. [MUS MALINOWY]: 500 g malin (moje są mrożone) 2 łyżeczki żelatyny ok. 1/4 szkl. gorącej, choć lekko przestudzonej wody cukier do smaku
psgotujemymazurków zawsze pojawiających się na moim wielkanocnym stole. Łatwy do zrobienia, masa marcepanowa jest dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej(...)niego brzeg - resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować czekoladową masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać , włożyć do rondelka lub metalowej
Stare Garyśrednicy 22-24cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rzucamy łyżką kilka porcji kremu, delikatnie go rozsmarowujemy, wciskamy bezy. Między nie znowu krem, znowu wciskamy bezy. Jeśli się połamią – nic nie szkodzi. Wtykamy bezy między krem gdzie tylko się da, dociskamy, nakładamy łyżką kolejne porcje kremu, dalej wciskamy bezy. Nie ma znaczenia czy się połamią, pokruszą – krem(...)tort, krem może się lekko kruszyć. Gdy odrobinę się zagrzeje, nie ma z krojeniem najmniejszego problemu. Do tego ‘tortu’ nie nadają się wegańskie bezy ani żaden inny zamiennik tłuszczu. Wegańskie bezy rozpuszczą się – za szybko wchłaniają wilgoć. Jeśli nie chcecie używać lub nie macie spirytusu – spróbujcie zamienić go na brandy, likier jajeczny lub kremowy, np. Bailey’s. SKŁADNIKI
Karo in the KitchenCiasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami. Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon(...)Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie możecie dać więcej cukru, a jeśli macie ochotę na opcję z mniejszą ilością kalorii – owoce dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem czy maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli
Karo in the Kitchendrażnią. A potem? Potem zjem wreszcie coś normalnego. Może nie zapiekankę jak poniżej, ale mam chrapkę na zwykłego pieczonego kurczaka i surówkę z odrobiną tylko oliwy i ziół. Mięso już się marynuje. Taka zapiekanka to idealny posiłek dla rodziny, na szybki weekendowy obiad. W zasadzie sama się robi. ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI (function(...)świeże, sparzone, obrane i pokrojone - kilka plasterków sera - czerwona papryka ostra - czerwona papryka słodka - suszona bazylia - pieprz - sól Przygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy w dość grube półplastry. Grillujemy bez tłuszczu i wykładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Wykładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy
Życie zamknięte w smakupanierka, również pyszna Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich(...)minut. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do ugotowanej kapusty i całość dobrze mieszamy. Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w jajku i bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem, bulionem lub same. Dobrze też
Smakowy Rajszybko znikają!:)Przepis znalazłam tutaj. Składniki:-1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej-1 szklanka mąki żytniej chlebowej-3/4 szklanki wody-10g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)-1 łyżeczka soli-2 łyżki oliwy-3-6 łyżek słonecznika (ja dodałam jeszcze siemię lniane)Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez(...)wyrastania na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika wsypać około 0,5 szklanki lodu lub wlać wodę na blaszkę poniżej bułek. Piec około 15-20 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego
Smaczne Zdrowechyba nie macie wątpliwości jaka jest odpowiedź na to pytanie;) To kolejny mój przepis na kruche ciasteczka. Przy okazji to słodka propozycja na Dzień Dziecka. Przepis na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy podawałam ostatnio. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na rogaliki, mąkę zastąpiłam mielonymi migdałami, a jako farsz zastosowałam maliny z rumem. Jak zrobić kruche(...)gdzie jest dziurka, to miejsce wypełniamy malinami z rumem, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia (ja to robiłam łopatką) i brzegi ciasteczka nacinamy nożem, tworząc płatki kwiatka. Pieczemy ciasteczka 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasteczka wyciągamy ostrożnie z piekarnika, wykładamy na paterę, można posypać je cukrem pudrem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów
Szybko Tanio SmacznieDziś zapraszam Was na szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym . Uwielbiam takie propozycje. W mojej szafce nigdy nie brakuje zapasu płatków ryżowych
Słodkie okruszkiDzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej
Szybko Tanio SmacznieDomowe eklerki, są znacznie bardziej miękkie niż te sklepowe, ale równie smaczne. Przekładane budyniem i polane czekoladą na wierzchu. Z podanych ilości wychodzi 10 eklerek. 4/5
Czerwony GupikCiasteczka z musli dietetyczne, a moje dziecko nawet wzięło sobie parę do szkoły. No cóż wszystkie warunki spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru , więc idealne
codojedzeniaKto z nas nie lubi ciasteczek? Chyba większość za nimi przepada, co jest rzeczą zrozumiałą. W sklepach coraz częściej możemy natknąć się na "zdrowe" ciasteczka
peanutbuttermonsterPyszne delikatne ciasto. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Podczas mieszania dodawać co chwilkę po żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do
Kuchnia PokoleńKto by się spodziewał, że wegańskie wypieki mogą pozostać smaczne, mimo odrzuceniu kluczowych (jak to się utarło) składników. Idealne babeczki dla alergików lub po prostu osób
Słodkie inspiracjeWaniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sezamu - sól W pierwszej kolejności zajmujemy się kalafiorem, myjemy pod bieżącą wodą, i dzielimy na bardzo małe różdżki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim kalafior, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i sezamem, pieczemy na złoty kolor w piekarniku. Temp. 200 stopni C czas w zależności od piekarnika u mnie od 15 do 20 minut(...)spalić, nie mogą zrobić się również złote. Dodaj ryż, przesmażaj go przez 1-2 minuty, dodaj śmietankę, ciągle mieszaj, ponieważ śmietanka może Ci się przypalić, jeśli pozostawisz ją bez opieki ;-) Po 2 minutach dodaj mleko i pieprz. Risotto mieszamy co chwilę, po 2 minutach dodaj 200 ml wody, przykryj pokrywką i co 4-5 minut mieszaj łyżką, jak ryż
SMYKWKUCHNILiczę, że zatrzymamy się w jakimś fajnym miejscu i będziemy pałaszować taką tartę. Jest chrupiąca, pysznie jagodowa i szybka w przygotowaniu, czyli tak jak powinno być – smacznie i prosto. Ciasto robi się przepięknie brązowe, do tego jest zdrowe, bez glutenu, zbóż, cukru. A jagody możecie zastąpić malinami, jeżynami, borówkami, itp. Składniki: 2 ½ szklanki jagód łyżka mąki(...)Pamiętajcie zostawić trochę do posypania na wierzch. Na tartownicy wyłożonej ciastem układamy jagody. Orzechy siekamy i mieszamy z pozostałym ciastem i posypujemy tartę jagodową. Dzięki temu uzyskamy fajną kruszonkę. Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż nasze jagody zaczną “bąblować” na spodzie. Smacznego! Artykuł Tarta jagodowa bez glutenu, pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifenasączenia blatów (w wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem herbaty) do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160stC(...)ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej na noc). Składanie tortu: jeden blat tortu ułożyć na paterze, naponczować alkoholem, wyłożyć połowę frużeliny, 1/3 kremu
Obiad gotowymasła 5 żółtek Na nadzienie: 1 kg wiśni bez pestek 150 g cukru Diamant Na bezę: 5 białek szczypta soli 200 g cukru Diamant 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć(...)ostudzenia. Beza: Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitej masy dodać ocet winny, wymieszać szpatułką, następnie dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i przelać na ochłodzoną masę wiśniową. Pianę rozprowadzić równomiernie po tarcie, po czym włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 ° C i piec ponownie 60 minut
Passions hobbies lifeCobb zadowoli mięsożerców, bo znajduje się w niej i kurczak i boczek obok awokado, jajek i pleśniowego sera. Tradycyjna sałatka nie zawiera zbyt dużo sałaty ale dla mnie sałatka bez zieleniny nie istnieje, więc musiałam ją dodać. Jak każda sałatka tak i ta wymaga sosu. Oczywiście można przyrządzić prosty winegret , sos Cezar albo sos pleśniowy . W sałatce Cobb wszystkie(...)można ją polać sosem i wymieszać lub prościej maczać kawałek kurczaka lub awokado w sosie. Ta ostatnia forma jedzenia tej sałatki odpowiada mi najbardziej. Sałatka Cobb Składniki: 1 porcja pieczona pierś z kurczaka 3 plastry wędzonego boczku 1 połówka awokado kilka koktajlowych pomidorów kawałek pleśniowego sera, np. roquefort 1 jajko ugotowane na twardo garść kolorowej sałaty Usmaż boczek na złoty
codojedzeniaLubicie batoniki Bounty? Ja muszę przyznać, że nie potrafię im się oprzeć. A to ciasto właśnie przypomniało mi ich smak. Cienkie warstwy koksowej bezy przełożyłam musem z deserowej czekolady. Było to dość słodkie, jeśli wolicie to możecie użyć czekolady gorzkiej. Nie wychodzi wysokie ale solidny kawałek na pewno zaspokoi Waszą ochotę na słodycze. *foremka 25*34 cm Składniki(...)rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem i piec w 170*C pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić. Do miseczki wrzucić połamaną czekoladę i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając powoli rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek rozpuszczonej czekolady odłożyć, resztę szybko zmiksować z bitą śmietaną i wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaI mamy grudzień! ;) Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów... A ja z "okazji" pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem
FitKotbiałek pół szklanki oleju kokosowego 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g maku niebieskiego Warstwa truskawkowa: 500 g truskawek galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno(...)koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-45 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Lemon curd : Sam w sobie może stanowić deser. A wariant smakowy zależy od użytych owoców. Najczęściej spotyka się właśnie wersję cytrynową. Zatem cytryny
Karczma Honoriettytemu na degustacji produktów regionalnych na Jarmarku Hetmańskim w swoim rodzinnym mieście. Bardzo mi wtedy posmakował i od czasu do czasu znajduje się na moim stole. Jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pieróg Biłgorajski w dniu 28 września 2005r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby Piekarnicze i Cukiernicze pod nazwą "Pieróg (Piróg) Biłgorajski, dawniej(...)ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek. W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni
Ciastka - domowe słodkości