Dziś zapraszam Was na klasykę, czyli pomysł na pastę kanapkową. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i… pyszna czosnkowa pasta serowa gotowa Idealna, aby odmienić swoje
Słodkie okruszkiPyszne i ekspresowe w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Pięknie rośnie i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod
cool and mintyświeżo mielony czarny pieprz Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 1.5 godziny . Ostudzone pomidorki razem ze skórkami pokroić w 5 mm kostkę. Do rondelka wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szczyptę soli. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia, ale bez rumienienia około 15 minut. 2 łyżki oliwy(...)odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem. 60 g parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć sos z pieczonych pomidorów. Na sos rozłożyć makaron, a następnie cukinię. Równomiernie rozprowadzić jeszcze ciepły
Moja Delicjawyobrażam sobie Świąt bez pachnącego, aromatycznego piernika. Szczególnie upodobałam sobie ten przekładany powidłami i oblany czekoladą. Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada - dla mnie połączenie doskonałe. Tradycyjny piernik świąteczny przygotowuje się na długi czas przed świętami. Ja jednak mam dla Was przepis zdecydowanie szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu , co wcale nie umniejsza jego smakowi. Piernik(...)doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika Do przełożenia: 350 g powideł śliwkowych
kolorowotorcikowociastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru, a z racji kaloryczności miodu dodałam jako drugie słodzidło erytrytol, który nie zawiera dodatkowych kalorii (jeśli wolicie ksylitol, możecie użyć go zamiennie). Do zimowej, rozgrzewającej herbatki(...)sodą i solą. Dodać jajko i przestudzone składniki mokre. Zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować niezbyt cienko ciasto i wykrawać ulubione kształty. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Artykuł Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotowocami i ekologicznym musem kokosowym, a do tego sałatka owocowa również polana musem kokosowym. Ciasto francuskie z owocami to również fajna opcja szybkich przekąsek imprezowych lub gdy mamy ochotę ma "coś" słodkiego - możemy nimi delektować się bez wyrzutów sumienia. Smakują rewelacyjnie - sama nie mogłam się od nich oderwać 😉 Mus kokosowy, często nazywany też masłem kokosowym, po skosztowaniu rozpływa(...)kokosowego BIO Foods by Ann Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na małe prostokąty o wielkości około 5/6 cm x 8 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 min. Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Banana obieramy i również kroimy
Kuchnia MagdaLenywafelków kakaowych (bez polewy) 100g masła 1 szklanka wiórek kokosowych (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 3 jajka Wafelki należy dokładnie pokruszyć (*). Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo połączyć z jajkami. Do masy dodać wiórki kokosowe i pokruszone wafle. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto piec w rozgrzanym(...)dzięki nisko zawieszonym ostrzom - na drobno pokroi też orzechy i zioła. Z wafelkami również sobie poradziła. Dodatkowo jest łatwa do demontażu, a wykonane z tworzywa części nadają się do szybkiego zmywania ręcznego jak i w zmywarce
Di gotujeproszek. 2. Mąkę przesypujemy do dużej miski. Następnie schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodajemy rozdrobnione wiórki kokosowe, jajka, cukier z wanilią i szybko rękoma zagniatamy ciasto (możemy to oczywiście zrobić w odpowiednim mikserze). 3. Gotowe ciasto nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki(...)wycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek. 5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 6. Do rondelka lub garnuszka przekładamy
Mała Cukierenkatartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały. Zatem hasło na dziś: prosto, szybko i pysznie:) Składniki: 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki krupczatki 1 łyżka cukru pudru 120g masła 1 jajko(...)cukier brązowy do obsypania boków 2 szklanki pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać jajko, śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość
Obiad gotowygładka i sztywna. • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. • Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. • Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. • Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C(...)połączyć z gotującym się mlekiem, cały czas mieszając aby masa nie przypaliła się. • Utrzeć masło dodając po łyżce zimnej masy budyniowej. Uważać, aby nie robić tego zbyt szybko, bo masa się zważy. • Z gotowej masy odłożyć 1/3 do posmarowania wierzchu i boków, a do reszty dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Posypka
To co kochamkakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury pokojowej. Składniki suche, czyli: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda, wsypać(...)jednego naczynia i wymieszać. Jaja, jogurt oraz olej wymieszać rózgą ( lub zmiksować ) na jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając
kolorowotorcikowozakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w zanadrzu ciasto francuskie. Ja- przyznaję bez bicia- używam kupnego i takie też zawsze, no prawie zawsze, mam w zamrażarce. Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami. Mam nadzieję, że ten prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki(...)300ml mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych kwadratów i układamy świeże owoce lub konfiturę. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w temp. 200st C. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzieskórka otarta z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobi się wyraźnie jaśniejsza. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać sok i skórkę z cytryny, utrzeć wszystko na puch. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć miksując. Białka ubić na sztywną pianę(...)mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami":) Po wystudzeniu polewamy
Kulinarne Inspiracjeprzygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao puszka masy makowej Helio(...)godziny. Jasne ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę do pieczenia (moja ma 23,5x35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na nie wykładamy masę makową, a na nią brązowe ciasto (można je zetrzeć na tartce, lub rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na mak). Beza: 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka
Cynamonowe szczęścieSzybkie ciasto orkiszowe z owocami, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, oleju i jogurtu (bez dodatku cukru), zauroczy Was swym smakiem. Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko kokosowe i wręcz rozpływa się w ustach. Gdy macie ochotę na coś słodkiego lub gdy czeka Was wizyta gości, to ciasto sprawdzi się idealnie. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy(...)mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już pięknie wyrasta w piekarniku... :-) Piekłam w ciemnej formie, o wym.37x25cm. Składniki suche: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (250g), można zastąpić cukrem, np trzcinowym - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy ) - 1/4 płaskiej łyżeczki sody - 1/4 płaskiej łyżeczki soli
Smaczne Zdrowe