sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił.Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana(...)herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa serowa jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce). Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego(...)tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego 125 g masła 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać
Smaki Nataliiłyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki żurawiny suszonej beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: płatki migdałów Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko dość szybko zagniatamy dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)pieczenia i obciążamy np grochem. Całość pieczemy 15 minut następnie usuwamy folię i pieczemy do zrumienienia kolejne 15 minut w temperaturze 170 stopni. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier i namoczoną wcześniej w gorącej wodzie żurawinę. Pod koniec pieczenia ciasta zabieramy się za bezę. Białka ubijamy
KuchcikoweLoveserka)- 1,5 szkl mąki tortowej- 3 jajka- łyżeczka proszku do pieczenia- łyżka rumu (lub innego alkoholu)- esencja rumowa- olej do głębokiego smażenia- cukier puder do posypania Do miski przełożyć serek mascarpone, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum, aromat rumowy, wbić jajka (kolejność bez znaczenia). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż powstanie gładkie ciasto(...)serka mascarpone najlepiej smakują świeże. Jeśli zostaną na drugi dzień, w zasadzie też nie ma problemu. Wystarczy je dosłownie przez chwilkę podgrzać w mikrofali. Jest to wypiek bardzo szybki, dla niespodziewanych gości, czy też, gdy dopadnie nas przemożna chęć zjedzenia słodkości. Smacznego. :)Wydrukuj przepisThe post Pączki z serka mascarpone appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKolejne wspomnienie Wielkanocy. Szczerze mówiąc mazurek wcześniej jadłam tylko raz - standardowy, pszenny z masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się(...)łyżka syropu z agawy 1/4 słoika dżemu pomarańczowego 100% bez cukru Krem 2 2 łyżki mleka sojowego łyzka masła kokosowego 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (74%) Bakalie do ozdabiania Przygotowanie: Spód Białka jajek ubić na sztywno Dodać mąkę i stewię. Delikatnie wymieszać Wylepic spód formy. Podnakłuwać widelcem Piec w 150st przez 20 minut (aż sie lekko przyrumieni
pyszne zdrowościPotrzebowałam szybko zrobić nieskomplikowane ciasto. Zapytałam Piotrka co upiec i usłyszałam: "Błagam coś zwykłego". Wszystko dlatego, że mój mąż jest wielkim fanem zwykłych ciast bez mas i kremów i skomplikowanych warstw. Jedyny wyjątek stanowią ciasta z masą kajmakową - pozostałe ciasta z masami są wg niego przekombinowane. Ciasto miało być szybkie w przygotowaniu i zwykłe i w ten sposób(...)sztywną pianę. Dodać do nich żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 4/5 masy kakaowej, która nie może być bardzo gorąca! Wymieszać dokładnie, ale nie za mocno, by nie zniszczyć ubijanego wcześniej białka. Blaszkę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Sprawdzić ciasto patyczkiem
Mania Wypiekaniavitello tonnato bez cielęciny. Do tego z sosem tatarskim, który uwielbiam. Robi się dosłownie chwilkę a będzie idealną przystawką na Wielkanocnym stole. Wygląda efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też
Ugotowane pozamiataneSzybka, łatwa do zrobienia tarta z jabłkami, cynamonem i bezą na fajnym kruchym cieście, z którego wychodzą również świetne ciasteczka. Ciasto z czystym sumieniem polecam na przykład do jutrzejszej, niedzielnej kawki sprawdzi się idealnie ;) Składniki: Ciasto: 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 2 żółtka opcjonalnie
Simply Foodbudyń waniliowy bez cukru 1 galaretka przeźroczysta Winiary 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% WIERZCH: ok 300 g świeżych jeżyn 1 galaretka przeźroczysta Winiary 2 szklanki wody Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką oraz cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta
https:KKuchniaMniamupiec w sumie bez okazji. Idealne na słodki poczęstunek do filiżanki herbaty. Zawsze się udaje i szybko znika! Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zielonych migdałów 32 g cukru z wanilią 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnikk-opcjonalnie
Wanilia i Kardamonbudyniowego waniliowego (bez cukru) 200 ml oleju rzepakowego Ponadto: 600 g mrożonych malin cukier puder do posypania ciasta świeże maliny do dekoracji Wykonanie: Najpierw zrobiłam kruche ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i dodałam pokrojone w kostkę masło. Wymieszałam i po kolei wbijałam żółtka. Ciasto szybko zarobiłam. Utworzyłam prostokątną
Kuchnia u Krysiwspomnieć, że jest szybkie w przygotowaniu a nawet zrobimy go bez pomocy miksera. W oryginale gruszki powinny pozostać na powierzchni ale moje zanurkowały w cieście. Oryginalny przepis znajdziecie klikając tu ;) . Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Życie zaczyna się w kuchnipapieru do pieczenia, układamy na podstawie na której będzie stał nasz tort docelowo. Na bezie delikatnie rozsmarowujemy masę ze śmietany układamy maliny, kładziemy następny blat i znowu śmietanę i maliny i tak też postępujemy z ostatnim blatem. Ostatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami. Uff, gotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny i szybko znika :) Inne przepisy
Kuchnia na wzgórzubardzo łatwe i szybkie do zrobienia dziś dla odmiany dodałam do nich rabarbar. Wyszły wyśmienite ! -2 szklanki mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 2 jajka - 1 szklanka jogurtu/maślanki/mleka - 1/4 szklanki oleju Tak jak obiecałam - przygotowujemy ekspresowo, nie wyciągając nawet miksera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - bez termoobiegu. Do wielkiej
dlaSmaQczosnkiem , zawinąć w folię piec w piekarniku do miękkości , podlewając od czasu do czasu wodą.10 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię i piec na złoty kolor.Podajemy z ZIEMNIAKAMI posypanymi zieleniną , mizerią i gotowanymi niezasmażanymi buraczkami.Smacznego!. Przepisy które mogą Wam się przydać !: ********************************************* MIGDAŁOWIEC KOLOROWY SERNIK SZYBKIE BABECZKI LODY NA CIEPŁO SZYBKA NAPOLEONKA HAŁKA PO ŻYDOWSKU
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizrobienia szybki torcik lodowy i banalnie prosty, na taką pogodę idealny :) Przepis dostałam od mojej koleżanki Magdy, która lubi czasem poeksperymentować w kuchni tak jak ja :) Składniki: 300 ml śmietanki 30 %, 1 mały słoiczek frużeliny wiśniowej , 150 g bezy truskawkowej, 1,5 łyżeczki cukru pudru. Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę kruszymy i połowę wysypujemy
Aga w kuchniminut na szybkich obrotach - UWAGA! słaby mikser nie wyrobi ciasta). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść (w tym momencie można dodać ziarna słonecznika) i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką(...)ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3 razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć i obsypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 220-230C przez ok. 45min. Sugerowane jest wsadzenie naczynia z wodą do piekarnika, podczas pieczenia, aby chleb podczas pieczenia utrzymał w środku odpowiednią wilgotność. Wystudzić na kratce. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfzadka w kierunku kuchni. Opornie jakoś mi idzie... Pewnie dlatego, że cięższy jest za sprawą bez, które ostatnio upiekłam.Zasadniczo miałam ochotę na deser, i długo się zastanawiałam, co dokładnie ma to być. Szybko jednak doszłam do wniosku, że niezbędną część stanowią bezy. Nie lubię tych suchych kupnych, a przygotowanie ich w domu to chwila zaledwie(...)tego nie wstydzę!Bezy wanilioweSkładniki:(na 25-30 sztuk)2 białka125 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Wlać sok z cytryny, zmiksować.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką wykładać porcje masy, zachowując odstępy.Piec w 120 st. C. bez termoobiegu przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze