dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Ciasto piekłam ok. 40 minut, ale jak wszyscy wiemy czas pieczenia zależy od piekarnika... tak więc sprawdzamy patyczkiem i pieczemy do momentu aż po wbiciu w ciasto patyczek będzie suchy. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie- mniej zdrowo ;)). Smacznego, zdrowego! Zatrzymując się jeszcze na chwilę przy karobie(...)każdemu będzie pasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina smaku czekolady). Idealnie natomiast komponuje się jako dodatek do ciast tego typu z udziałem kakao, jako polewa do naleśników, słodkich śniadań, owsianki. Jest w 100 % naturalna i bez dodatku cukru
Symfonia SmakówCiasto cytrynowe ma niesamowity aromat i obłędny smak. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. 1 margaryna bezmleczna (250 g
Dieta bez mlekaZ rana wymyśliłam sobie, że dobrze byłoby wypić południową kawkę w towarzystwie dobrego ciacha. A że kawę pijemy punktualnie o 12 to nie miałam zbyt dużo
RelaxtimePołączenie czekolady z wiśniami przeszło do klasyki. Najczęściej wykorzystywane jest w deserach. Bo czy jest coś smaczniejszego niż połączenie wiśni, lekko gorzkawych i słodkawej czekolady
Szybko Tanio SmacznieNastępnie formować kule, które potem spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pod wpływem ciepła rąk robi się bardziej klejące, więc jeżeli będzie się Wam kruszyć po wyjęciu z lodówki trochę je zagniećcie, to samo później formując w dłoniach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 10 minut. * ja robiłam z masłem(...)możesz go zastąpić olejem kokosowym, wielokrotnie stosowałam ten trik, gdyż nie zawsze mam masło w lodówce, oba tłuszcze skleją ciasteczka, jak i nadadzą im kruchości. W wersji wegańskiej i bez laktozy koniecznie użyj właśnie oleju kokosowego **możesz je zmielić w młynku do kawy lub blenderze z odpowiednią końcówką, ja polecam młynek do kawy, jest to łatwiejsze przy tak małej
Fabryka pomysłówjego ilość i jakość w diecie to moje "tradycyjne" ciasto może okazać się mało słodkie. Nie używam tu białego czy brązowego cukru, zamiast tego jest miód i daktyle. W cieście są też takie dodatki jak żurawina, orzechy czy jabłko. Całości dopełniają przyprawy korzenne, bez których nie ma świąt. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć(...)dodajemy zmiksowane daktyle z miodem i olejem. Do masy dodajemy mieszankę suchych składników. Dokładnie mieszamy i dokładamy żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do małej keksówki i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu ciasto możemy ozdobić lukrem lub cukrem pudrem
Przysmaki Karolkizwykłe weekendowe pieczenie. Keks łatwo się przygotowuje i szybko znika. Nie można go nie lubić i nie można skończyć na jednym kawałku. Przepis znalazłam u Samanthy. Jedyną różnicą, w stosunku do oryginalnego przepisu, było dodanie przeze mnie do masy oleju przed dodaniem ubitych białek. Tak mi pasowało. Na szczęście keks wyszedł bez problemu. To przepis do którego(...)masą. 3. Dodawać -przesianą wcześniej- mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto. 4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.Smacznego
UgotujmyTo.plTort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową Tort w kształcie herbu Legii Warszawa, przygotowany dla ośmioletniego Mateusza. Pokryty masą cukrową, jako tynk pod masę użyłam kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej , w środku krem z białej czekolady, dużo frużeliny truskawkowej oraz odrobina cytrynówki do nasączenia biszkoptów. Tort robiłam w formie 19 cm x 29 cm, następnie posługując się szablonem(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki biszkoptu
moj przepis napamiętam, kiedy ostatni raz przyszywałam guziki, może dlatego że bez okularów nie potrafię już nawlec nitki na igłę. Ale tym razem nie miałam problemu Polecam Wam bardzo dobre ciasteczka, ciasteczka guziki, które wspaniale prezentują się na talerzu, doskonale będą się również nadawać na prezent połączone kawałkiem przewleczonej przez dziurki kolorowej nitki, albo dla lepszego efektu nitką zrobioną z plastycznego(...)kolorowego cienko zrolowanego lukru. A gdy zapakujemy ciasteczka w celofan- satysfakcja obdarowanego będzie gwarantowana :)Takie ciasteczkowe guziki będą piec uczestnicy warsztatów w ramach Akademii Smaku, które poprowadzę, nazwa „Super babki i fajne ciacha” chyba mówi sama za siebie czego można się będzie spodziewać. Polecam również ciasteczka o kształcie kwiatków albo kruche orzechowe serca one też doskonale nadadzą się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyjątkowy, chyba najprostszy przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką, nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie. Polecam dla początkujących. Podałam go z pastą tapenade-z czarnych oliwek i filecików anchois. Składniki: ½ kg mąki pszennej(...)solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam. Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam
Wanilia i Kardamonwyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam(...)rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Pur é e z dyni : Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą. Łyżką wyjąć miąższ z pestkami. Kawałki (skórką do góry) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20-30 minut
Kuchnia Elliebez kremu długo zachowują świeżość, a do ich wykonania nie musimy używać miksera. MUFFINKI BANANOWE Z KREMEM LIMONKOWYM Składniki: (na około 12 muffinków) Muffiny: 1,25 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 banan 30 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)olej oraz mleko i śmietanę a także roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące. Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 17 -20 minut
Bon appetit mon amieSernik z polewą chałwową A może sernik? Albo lepiej, sernik z polewą chałwową? Mąż się upierał przy deserze, ale już od jakiegoś czasu miałam ochotę na
Relaxtimedrobnych oczkach jabłko (taki ala mus) i cynamon (opcjonalnie można dodać cukier). Mieszamy wstępnie składniki. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Rozgrzewamy olej. Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju (w razie potrzeby można pomóc sobie dłuższą łyżeczką, mi zawsze ciasto ładnie odchodzi od łyżeczki). Rada! Łyżeczkę co jakiś czas
Słodkie okruszkiekspresowe i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się także na obiad. Na wierzch możecie dodać co tylko lubicie albo to co Wam zostało w lodówce:) Wartości odżywcze na porcję bez dodatków: 279 kcal w tym: B: 12 g; W: 23 g; T: 16 g. Składniki (jedna porcja) - 150 g obranej cukinii - 25 g mąki orkiszowej lub kukurydzianej - jajko(...)oleju Dodatki - pół pomidora - ogórek konserwowy - plaster żółtego sera Wykonanie Cukinię trzemy na tarce. Dodajemy jajko oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy nasze ciasto na kształt pizzy. Pieczemy z obu stron na złocisty kolor. Pod koniec układamy kawałki pomidora, pokrojonego ogórka oraz ser. Przykrywamy pokrywą i pozostawiamy dopóki ser się rozpuści. Pizzę podajemy z keczupem
Health-Fit-Lifemąką i dokładnie wymieszać. Masa powinna być wilgotna i gęsta. Za pomocą łyżki (najlepiej takiej do lodów), formować sporej wielkości kulki. Z ciasta formować małe koszyczki z dość głębokim wgłębieniem. Do środka wkładać około pół łyżeczki dżemu. Piec przez 15 minut w 170ºC
Healthy food explorerfanką ciast z owocami sezonowymi. Z kremem czy bez, świeże owoce zatopione w cieście to coś, co uwielbiam. Tym razem przygotowałam ucierane ciasto ze świeżymi malinami i borówkami, słupkami migdałów i gęstą, kwaśną śmietaną. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie szybkie. Potrzebne nam (na prostokątną formę 20cm x7cm) : *na ciasto ucierane: - 2 spore jajka - 100 g masła - 1/3szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej - szczypta soli - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Tip: Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. * dodatkowo: - świeże owoce (u mnie maliny i borówki) - kilka łyżek migdałów w słupkach - gęsta, kwaśna śmietana Przygotowanie: Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cły czas ubijając dodać sól. Następnie dodać jajka, ubijając
W poszukiwaniu inspiracjidokładnie mieszamy. Spód każdej z tortownic wykładamy papierem do pieczenia wyciętym w dopasowany krążek. Zarówno papier, jak i boki tortownicy smarujemy olejem. Do każdej z tortownic wylewamy po połowie porcji masy. Biszkopty pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 15 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Bardzo łatwo przeoczyć moment, kiedy stracą swój jasno zielony(...)wygląd absolutnie nie wpływa na ich smak, bo nadal są przepyszne Po upieczeniu, biszkopty wyciągamy z formy, żeby przestygły. Bita śmietana: Do wysokiego garnka wrzucamy stałą część mleka kokosowego (bez płynu), przesiewamy cukier puder i wlewamy ekstrakt z wanilii. Całość ubijmy ręcznym mikserem aż będzie sztywna. Jeden spód wkładamy na tortownicę i smarujemy połową gotowego kremu. Kładziemy drugi spód
Lamarida.plskładniki oraz powoli łączyć je ze sobą. W mojej wersji babka piaskowa jest bez dodatków – nie udekorowałam jej ani cukrem pudrem, ani inną, słodką ozdobą. Nie przepadam za tego typu ozdobnikami, ale oczywiście Wy możecie ubrać ją według swojego uznania, pamiętając, aby dekorować przestudzone ciasto Babka piaskowa przepis na dwie małe formy na babkę 2 duże jajka(...)masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia + cukier puder, lukier lub polewa Masło rozpuść odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut, do czasu aż powstanie jasna i puszysta masa. Do mamy jajeczno-cukrowej dodaj ziarna wanilii. Mąkę przesiej
365 dni dookoła kuchniprzemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno, ale i tak bardzo nam smakowały. Przepis na pewno jeszcze powtórzę, ale już bez dodatku mąki pełnoziarnistej. Składniki na roztwór solno-drożdżowy: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g wody 15 g miodu/cukru trzcinowego 10 g miękkiego masła roztwór soli i wody Wykonanie(...)sól, wodę i drożdże, dobrze wymieszać, aż sól się rozpuści. Naczyńko wstawić na noc do lodówki ( lub co najmniej na 4 godz) dzień pieczenia: umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Pod koniec dodać masło pozostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w 30`C (wstawić no nagrzanego piekarnika i natychmiast wyłączyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasta składam na pół i przeplatam. Tak uformowanego palucha układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z paluchami nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie paluchów drożdżowych: Przed pieczeniem paluch maluję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem lub makiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około(...)minut na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Paluchy drożdżowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebproszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut. Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto na ściereczkę, uważajmy żeby się(...)oparzyć. Delikatnie ściągamy papier, gorące ciasto zwijamy, pomagamy sobie ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Przepis na pyszne ciasto z dowolnymi owocami, bez miksera KLIK
Pani na deserCałość wyrabiam na gładkie ciasto (przy pomocy robota kuchennego, bez którego nie umiem żyć :) ) Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam folią spożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę. Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję(...)kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko - ślimaczki :) wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez ok 20 min (pamiętajcie, że każdy piekarnik grzeje inaczej i u mnie wystarczyło 20 min a u Was np. potrzeba będzie 30 min). Lukier
Kuchnia Vikiróżanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli Dodatkowo: • 1 szklanka konfitury różanej • Około 5 kandyzowanych wiśni • Pokruszone bezy • opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu • Polewa z białej czekolady(...)cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut
Podróż w kulinariaPolecam prostą babkę parzoną ..Ta babka należy do średnio moich ulubionych.. 🙂 Składniki: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki
Ugotujmy Cośtakie połączenie brownie z sernikiem super sprawa. Przepis banalny choć przez moją inwencję wyszły aż 2 blachy Mimo wszystko zniknęły w dość szybkim tempie. Przepis na termomix choć i bez niego jak widać udało się ;). Składniki na polewę: 60 g wody 30 g cukru wanilinowego 70 g kakao ciemne 450 g cukru 350 g margaryny Do rondelka wlewamy wodę(...)wsypujemy cukry, mieszamy a jak zacznie się rozpuszczać dodajemy kakao i mieszamy wszystko razem. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Odlewamy pół szklani a resztę studzimy. Składniki na ciasto: 20 g proszku do pieczenia 300 g maki tortowej 6 jajek Do lekko ciepłej polewy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie
Mam apetyt na ...gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części). Przygotowuję ciasto: wszystkie składniki dokładnie łączę. W razie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze, niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek. Jabłka moczę w cieście i smażę na dobrze rozgrzanej patelni (smażyłam bez tłuszczu) na małym ogniu do momentu aż będą rumiane. Gotowe placuszki obsypuję cukrem
JejKuchniawodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 5 minut. Na stolnicę silikonową lub na papier do pieczenia wyciągamy woreczki z serem, rozpakowujemy roztopiony ser i zagniatamy ser w kulę – jak kruche ciasto. Serową kulę rozpłaszczamy, wałkujemy na grubość wg uznania. Na rozwałkowany ser nakładamy przygotowany farsz – nie musi być ostudzony – zwijamy ser jak roladę
Gotowanie i blogowanieKochani, życzę Wam wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, szampańskiej zabawy sylwestrowej, samych sukcesów, realizacji marzeń, optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :) Szczęśliwego Nowego Roku! Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą, borówkami, serkiem waniliowym* i cynamonem *serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu(...)Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową /przepis własny/ 40 g mąki pszennej graham 30 g bio mąki kokosowej szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek
Poranek na słodkosobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. Paluszki lizać! P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje składników są duże(...)opakowania herbatników kakaowych 450 g gęstych powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wrzątku Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Nadal ucierając dodawać po trochę sera, kaszę mannę, budynie. Dodać także skórkę otartą z pomarańczy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafioletowe , słodkie . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru(...)pół szklanki (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej cytryny 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 jajka pół szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g) Dodatkowo : ok 800 g śliwek 2 łyżki cukru ( można pominąć gdy śliwki sa mocno dojrzałe i słodkie) 100g płatków migdałowych
Malinowa Kawiarenkamigdały :) W wersji z kakao pewnie też byłoby pyszne. Mimo dodatku bananów i mąki pełnoziarnistej wychodzi bardzo puszyste. Ja upiekłam to ciasto w małej keksówce. Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem 210 g dojrzałych bananów (waga bez skórki,wychodzi ok.2 sztuki) 15 g miodu 10 g kakao gorzkiego 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić inną mąką np.orkiszow(...)pszenną) 1 łyżeczka sody 2 jajka Banany zblendować na puree. Masę przelać do foremki i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra-dół i piec przez ok. 25-28 minut do tzw.suchego patyczka.Wyjąć i przestudzić
FitKotwyłożyć papierem do pieczenia.Nagrzać piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Do miski wsypać zawartość opakowania, dodać 125 g pokrojonej zimnej margaryny i 3 łyżki wody. [ciasto może się ciężko mieszać na początku]. Zagnieść ciasto lub zmiksować na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) 2-3 min do połączenia składników.Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć (do grubości(...)układać na blaszkę w odstępach ok. 23 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 min (do uzyskania złocistego koloru ciastek). Ciasteczka wystudzić na blasze (bezpośredn io po upieczeniu będą miękkie
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu, szukając czegoś w Internecie, natknęłam się u Arabeski na ten niezwykle ciekawy przepis ( KLIK ). A, że miłośników kajmaku i mleka w proszku u
Cakes By Kejtłyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy
Gotowanie...to proste !wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 10 minut. Masa jabłkowa: W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na ćwiartki, a następnie
nietadietaMuffinki z owocami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej 150 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nietadietazakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 350 g mąki pszennej graham(...)łyżeczki soli 420 ml letniej wody W misce wymieszać mąki ze solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeskładniki: 100 g sezamu ok. 2 łyżki miodu, prawdziwego (najlepiej zaopatrzyć się u zaprzyjaźnionego pszczelarza ) wykonanie: Sezam podprażamy na suchej patelni (uważamy aby za bardzo go
Domowy Smak Jedzeniaciasto dzielimy na 8 części i formujemy w lekko spłaszczone kulki. Bułeczki gotowe, jeżeli ktoś chce same bułeczki to może przejść do ostatniego akapitu, my dodamy jeszcze boczek. Boczek kroimy w drobną kostkę, my zawsze idziemy na łatwiznę i kupujemy już pokrojony. Każdą bułkę smarujemy śmietaną, jeżeli mamy gęstą śmietanę to nie żałujmy jej. Następnie posypujemy je boczkiem. Całość pieczemy(...)temperaturze 200 ‚C bez termoobiegu przez 25-30 minut. Pyszne i zdrowe bułeczki są gotowe. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.plgarowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Mój chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze(...)około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut
Uwaga Babcia Piecze Chlebczasie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać ciasteczka. W połowie z nich zrobić dodatkową dziurkę, np. kieliszkiem. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego(...)zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić. 2. Ostudzone ciastka bez dziurki wysmarować Lemon Curd, przykryć ciastkami z dziurką(wcześniej oprószonymi cukrem pudrem). Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniecieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka(...)Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru ok. łyżka wrzątku kolorowa cukrowa posypka Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 9 mniej więcej równych części - np. formując z niego podłużny wałek i krojąc go na kawałki. Każdy kawałek będzie naszą jagodzianką, a więc z ciasta formujemy placek wielkości dłoni, wsypujemy jagody, które posypujemy cukrem i zalepiamy dokładnie ciasto formując bułeczkę. Ulepione bułeczki pieczemy w formie wyścielonej papierem do pieczenia układając
Symfonia Smakówjajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 300 ml maślanki 1/2 słoiczka syropu orkiszowego (ok. 200 g) 5 łyżek oleju rzepakowego Dodatkowo: truskawki Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski. Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników. Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek. Piecz
Zdrowie na języku :Pprzygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży i czekanie przez cały dzień, aż ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję błyskawiczną. Potrzebne nam (na 8 chlebków): - 500 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła - 300 ml mleka *opcjonalnie: - suszone
W poszukiwaniu inspiracjiDziś kolejny przepis na chleb, tym razem najzwyklejszy pszenny, bez żadnych wynalazków, ale za to bardzo smaczny. Składniki 3/4 szklanki wody 2 łyżki stołowe mleka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto powinno przyrosnąć dwukrotnie. Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie. Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec(...)minut bez parowania wnętrza piekarnika. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/grecki-chleb-na-zakwasie/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById
dom-agi.plsmaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. ================================== Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką(...)wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym
w mojej kuchnismaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką(...)wycinamy koła. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym
w mojej kuchnicytryny ½ łyżki octu ½ szklanki wody Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm i ułożyć na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni
Na słodko lub wytrawniewięcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy
Słodkie Przyjemnościszybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym.Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* jajko L – 3 szt* cukier – 0,5 szkl* mąka – 2/3 szkl* mąka ziemniaczana – 4 łyżki* olejek do ciasta waniliowy – 1 łyżka* proszek do pieczenia
Ostra na Słodkobudyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut, do zezłocenia.Ostudzić na kratce.Smacznego!U mnie są wiewióry
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeden długi i kroić przy stole. 300g łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej ze słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia.Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem.Nasz francuski przysmak można przyozdobić(...)paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta.Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości.Piec w temp.190 stop około 20 min, do ładnego zrumienienia ciasta
Kulinarny karnet Christopheradrożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, resztę wody i wyrabiamy ciasto. Oliwki bez pestek kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką ciasto, dodajemy oliwki, pietruszkę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy w dwa szerokie wałki o długości(...)kroimy na 16 kawałków tej samej wielkości. Z każdego formujemy kulkę i kładziemy na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym - gotowe bułeczki pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Bułeczki przed pieczeniem możemy posmarować zbełtanym jajkiem albo oliwą. Czas pieczenia: Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 15-25 minut, aż nabiorą złotobrązowej
Niezły Młynekporażkę.Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek, jednak gdy je pierwszy raz spróbowałem, bardzo przypadło mi do gustu. Zachowuje świeżość przez kilka dni, jest dość wilgotne ale nie zakalcowate. Jest to wypiek, który zagości jeszcze niejeden raz na naszym stole. Poniższy przepis dostałem od siostry. Właściwie jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłem, była zmiana sody na proszek do pieczenia. Przełożyłem(...)kremem do karpatki z paczki (takim bez gotowania). Następnym razem planuję zrobić krem mascarpone, zastanowię się też nad dodaniem rodzynek – takie eksperymenty ;) Czytaj dalej
Gotuj z Misiem