misce (lub dzieży robota), dodajemy masło, wodę oraz jajko i wyrabiamy ciasto do połęczenia składników. Ciasto owijamy w folię spozywczą i na ok 30 minut umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowyjemy cienko i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok 10 minut aż spód będzie rumiany. Przygotujmy farsz. Winogrona myjemy
Szybko Tanio Smacznieresztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca) i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-17 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być lekko(...)zarumienione.) (*) Ciastka można przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy użyć odpowiednich czekolad i proszku do pieczenia. Mąkę gryczaną oraz proszek bez glutenu jest do nabycia na stronie Zdrowy Market
Di gotujeCiasto bez mąki i cukru? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że TAK! Zachwyca smakiem oraz intensywnym kakaowym kolorem. Jeśli ktoś jeszcze nie wierzy, że z fasoli można zrobić ciasto - niech spróbuje tego poniżej, a nie będzie żałował! Składniki: (na małą keksówkę) 2 puszki fasoli czerwonej 2 średniej wielkości banany(średnio dojrzałe) 4 łyżki kakao 4 jajka(...)łyżki miodu czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki oleju Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy na sitku. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 minut
Lena Gotujebudyniu czekoladowego (bez cukru) 300g truskawek Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem i kakao, składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać - dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, szczyptę soli oraz żółtko, zagnieść ciasto - jeśli ciasto trudno zlepić, dodać 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić(...)boki formy do tarty (można też rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć do formy, papierem do góry) - ja zostawiam boki z ciasta nieco wyżej niż brzeg formy, żeby podczas pieczenia ciasto delikatnie opadając, nie obniżyło za bardzo brzegu tarty - ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone ciasto wstawić
Smakołyki Berenikiksylitolu (może być zwykły cukier) 1 jajko (s) Migdały zmielić liub rozdrobnić w malakserze. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie z ciasta uformować koło o śr ok 23-25 cm, zawinąć brzegi, ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Piec w 175 stopniach 35 minut, aż ciasto będzie zrumienione. Ostudzić. Żurawina: 100 g suszonej żurawiny
coolinarnycukier, sól do smaku z ciepła wodą. Dokładanie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie z obu stron, tak by z wierzchu były chrupiące, a wewnątrz pozostały(...)lekko wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy na jedną kromkę warstwę sosu ze świeżego ogórka, układamy wegetariańskie hamburgery z serem wielkopolskim lub bez, na to kolejna warstwa sou, marynowane buraczki i na wierzch druga część bułeczki. Dekorujemy listkami bazylii. Dobra rada: wielkopolski ser smażony można dostać w dobrych delikatesach lub wykonać samodzielnie, trzeba tylko zdobyć prawdziwy wiejski twaróg
WojnaNaSmaki.pljajko 8 płaskich łyżek mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego szczypta soli i 1 łyżeczka oleju do gotowania Przygotowanie: Ugotowaną marchewkę kroimy w plastry. Przekładamy do miski i dodajemy jajko i ricottę. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Wyrabiamy( ciasto jest dość luźne), najlepiej w rękawiczkach, ponieważ marchewka barwi skórę
słodkie i nie tylko historie kulinarnemigdały, cukier puder i sól wymieszać. Dodać aromat, miękkie masło i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić na pół, uformować w wałki. Każdy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 4 godziny. Ciasto pokroić na plasterki jednakowej wielkości. Z każdego uformować rogalik. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym do 180 st. C przez 12-14 min. Jeszcze ciepłe obtoczyć
Słodkie inspiracjeproste do przygotowania. Składniki: 2 szkl ugotowanego ryżu 3/4 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1-2 łyżki dżemu Łowicz 100% z czarnego bzu olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Ryż przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy mleko. Blendujemy razem aby ziarenka ryżu się rozpadły. Następnie dodajemy jajko, cukier(...)mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię rozgrzewamy, kładziemy 1 łyżkę oleju kokosowego, czekamy aż się rozpuści. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na 1 placuszek-ciasto bardzo się rozpływa ( najwyżej 2 placki). Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy z dżemem i świeżymi owocami. Zamiast oleju kokosowego można smażyć na innym tłuszczu
słodkie i nie tylko historie kulinarnepowrotem do miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawiać na 2-3 godziny w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, uformować owalny chlebek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Przygotować pomadę, mieszając wodę z mąką i solą. Posmarować nią(...)wyrośnięty chleb. Ostrym nożem ponacinać od góry bochenek kilka razy wszerz. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - grzałka góra-dół; w 1/3 wysokości piekarnika o dołu; bez termoobiegu - i piec około 1 godzinę - u mnie dokładnie 70 minut . Podczas pieczenia wstawić na dno piekarnika niską blaszkę wypełniona wodą - w ten sposób podczas parowania wody, wytworzy się na chlebie
Grunt to przepis!wyrobić ciasto (przez około 5 minut). Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny, aż potroi swoją objętość. Oliwki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Następnie formować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć je na papierze do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić
KuchniaWeDwoje.plmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka z cytrynowej czekolady Cukieteria Lukier: cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny Wykonanie: Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao(...)oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli się zarumienia po bokach to zaraz wyjmuje :) Studzę na kartce,lukruje i posypuje
Różowa kuchniaciasto, które umila popołudnia. Szczególnie te pochmurne i deszczowe. Czasem nic nie poprawia lepiej humoru niż domowy pyszny wypiek. Babkę możecie podac w towarzystwie czerwonych malin, kleksa bitej śmietany itp. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę, u mnie kopertowa 20x12x8 cm) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżeczki budyniu (proszek), całość mieszamy łyżką. W drugiej misce
Słodkie okruszkisprawdzam zawsze czy ręka mi bez problemu odstaje. Ważne, aby ciasto było dobrze wyrobione i pulchne (ugniatać należy około 5 minut). Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. W międzyczasie rozpuścić margarynę na kruszonkę i po lekkim przestudzeniu łyżką połączyć wszystkie składniki, aby powstała kruszonka. Kiedy ciasto wyrośnie należy je ponownie zagnieść(...)umieścić w przygotowanej blasze 35cmx25cm (powinna być natłuszczona). Uformować jak do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę i ponownie nakryć ściereczkę do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra dół) i piec przez 35-40 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku. Smacznego
ChilliJemymogło się obyć bez ciasta z jagodami. Przepis na to kruche ciasto znalazłam na blogu u Kasi i od razu mi się spodobało. Nie wiem tylko czy nie jest w nim za mało sera, bo jest słabo wyczuwalny. Następnym razem zastanowię się czy nie zrobić z podwójną ilością masy serowej. Ciasto: 550 g mąki krupczatki 3/4 szklanki(...)cukru pudru 250 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g mascarpone 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 600 g jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części
Ewusiowe Smaki