Ciastka mooooocno czekoladowe. 155pokroić na kawałki, ja to zrobiłem. Dla waszego zdrowia, bezpieczeństwa i komfortu polecam jednak zaopatrzyć się w płatki. Migdały mogą wylądować w misce razem z czekoladą. Teraz ciasto, właściwe tak więc bez większych ceregieli, zabawy w roztapianie czy ogrzewanie masła, przesiewanie mąki i innych dziwnych praktyk rodem z Salem. Do miski wsypujemy: mąkę, cukier dodajemy żółtka i masełko(...)jednolite ciasto. Na początku, nie będzie się chciało połączyć ale jak już chwyci, to pójdzie łatwo. Ogólnie powinno się udać, wedle uznania jeżeli wasze ciasto będzie się zbytnio kleić podsypcie je odrobiną mąki. Teraz ciąg dalszy zabawy w dzieci, będziemy lepić ciastka. Przed tym jednak, polecam wyjąć wszystko z piekarnika, zdarzało się już pewnie piec patelnie czy coś
Kuba Gotuje
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 196zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić. 2. Ciasto czekoladowe: Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić). Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Dodać(...)masy płynne masło z czekoladą i whisky (opcjonalnie). Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 170* C z termoobiegiem lub 180*C bez termoobiegu. Wystudzić. 3. Masa budyniowa: Budyń wanilinowy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie
Kulinarna (nie)codzienność
Muffinki z porem i boczkiem 217się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam! Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie do Gin i Zuzi zobaczyć jakie babeczki one przygotowały ;) Składniki : 1 średni por 100g chudego boczku (bekonu lub pancetty) 140g maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce połączyć jogurt, jajko i oliwę, dodać przestudzone pory z boczkiem oraz słodką i ostra paprykę i wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (u mnie papierowe) i nakładać do nich ciasto (mniej więcej do połowy wysokości). Piec
Codzienne Gotowanie
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1910ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony(...)makowce o długości ok. 28-30cm . Do pieczenia wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte w papier do pieczenia (1-2cm luzu między papierem a makowcem, inaczej strucla urośnie na boki i straci kształt). Makowiec zawijany z ciasta półkruchego Składniki: CIASTO 480g mąki pszennej 200g masła 120g
Smakołyki Bereniki
MALINOWE DROŻDŻÓWKI 181ekspandowana Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, dżem malinowy, szczyptę soli, nalewkę malinową oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne(...)wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło. Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLeny
Krakersy. Pochrupiecie? 247można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych np. Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku(...)szklanki mąki 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody (125 ml) 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wystarczy dosłownie kilka ruchów ręką - ciasto zagniata się niebywale szybko i łatwo. Jest fantastycznie
KUCHARNIA
Proste ciasto z powidłami 203kawy, na leniwe popołudnie, idealne i szybkie. Podaję z cytrusowym lukrem lub domową polewą (mocno!:) czekoladową Dziś u mnie proste ciasto bez miksera pachnące pomarańczami i powidłami. Wspaniałe w smaku, delikatne, rozpływające się w ustach, proste! Takie ciasto na jedną keksówkę znika szybko, często obdarowuję nim znajomych, na zdrowie! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska(...)bakalie Przygotowanie: W misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Chlebek bananowy z chia... 178wszystko, zyskuje automatycznie miano 'zdrowego' po dodaniu owej magicznej rośliny zwanej 'chia'... Czekolada? Od razu lepsza! Ciastka? Fantastyczne wręcz dla zdrowia! Ciasto? Niemal lekarstwo! :) Dlatego ulubiony i bardzo ceniony chlebek bananowy, z nieodzownym dodatkiem magii, nie przeszedł bez echa i nie dał na siebie długo czekać... Przepis z bloga Munchkin Time . Składniki: (na 1 bochenek; blaszka/foremka okolice(...)foremkę - wyłóż papierem do pieczenia. Używajac miksera zmiksuj dokładnie cukier z masłem. Dodaj jajka i banany. Zmiksuj do czasu, aż składniki się połacza. W osobnej misce wymieszaj makę, sodę, sól i chia. Wsyp sucha mieszaknę do mieszanki maślanej i szybko wymieszaj szpatułka - nie za długo; tylko do czasu, aż składniki się połacza! Wylej gotowe ciasto do foremki i piecz
Lejdi of the house
Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką 659cieście użyłam właśnie przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 130g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)pieczenia, zmielone migdały i wymieszać. 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z migdałami i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć
Mała Cukierenka
Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie 207dłużej. 5. Po wyrośnięciu, odgazowujemy ciasto ponownie je zagniatając i dzielimy je na 9 części, z każdej formując bułeczkę. Układamy je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Przed wyrośnięciem Po wyrośnięciu Piekarnik elektryczny rozgrzewamy do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepany
Gotowanie...to proste !
Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami 238waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op. mleko 500 ml. cukier 2 łyżki masło 2 łyżki cukier puder do obsypania borówki 300-400 g. Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce od piekarnika z papierem do pieczenia. Wyciąć szklanką kółka
Kuchnia Paulettes
Szybkie ciasteczka wg Aleex 205szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować w rękach 20 kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko lekko wcisnąć wybrane dodatki. U mnie to były kawałeczki czekolady deserowej. 6. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC w opcji termoobieg (jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas należy ustawić
W mojej kuchni
Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni 165kleiku ryżowego (bez dodatków) 150g masła 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki
Di gotuje
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 224wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują do tej wytrawnej pizzy. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana mielona bazylia i oregano – opcjonalnie, do woli, ciasto będzie ładnie dodatkowo(...)soli – wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj. Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki i tworząc ulubioną grubość ciasta i brzegi. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp
Zasmakuj Kuchni