masę jajeczną, na końcu wlałam roztopione przestudzone mało i powtórzyłam czynność mieszania. Masę wyłożyłam do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 30 minut . Upieczony biszkopt wyciągnęłam na blat kuchenny i nie wyciągając go z tortownicy zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo: Ganache czekoladowe <----- to jest ink do przepisu i filmiku(...)boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach, ale to kwestia gustu :) Młody
Blondynka Gotujeradosnym pomrukiem ;) I tak oto dzisiaj obudziłam się z ogromną ochotą na kurczaka. Po śniadaniu byłam już pewna, że zrobię go na obiad. Miał być w sosie, ale bez śmietany. Koniecznie mocno pikantny. Nie miałam jednak konkretnego pomysłu jak go przyrządzić. I wtedy przypomniało mi się, że na regale mam książkę z przepisami kuchni indyjskiej, z której(...)dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to mikserem z hakami, gdyż ciasto może się nieco kleić. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.Przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w kulę i rozwałkować. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia desce, przykryć i odstawić
Obiad za dychęŚniegu u nas jeszcze nie ma. Wręcz przeciwnie, promyki słońca nieśmiało przedzierają się przez chmury. Dlatego pozostaniemy jeszcze chwilkę w jesiennych, dyniowych klimatach ze świątecznym
Candy Pandasdostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne. Ciasto nie straciło nic a nic....wyszło pyszne,wilgotne i bardzo wciągające. W takiej wersji chodziło za mną od dawna- pamiętam(...)zamrażalki. 3. Widelcem rozdrabniamy ser,dodajemy żółtka,cukier puder oraz budyń w proszku - całość mieszamy. 4. Rabarbar obieramy,kroimy w kostkę Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie,następnie wykładamy gotowy ser,również na całą powierzchnię,następnie pokrojony rabarbar,możemy go lekko wcisnąć,ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy
Niespełnione zdolności kulinarneOstatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako(...)mieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie uderzamy
Cooking MonsterKolejny kwietniowy dzień. Niby zwyczajny, a jednak dla nas wyjątkowy. Za nami 27 wspólnych lat. Tyle wspomnień: tych pogodnych, radosnych oraz wywołujących zadumę czy cień smutku
W mojej kuchniKtóregoś pięknego, słonecznego dnia, wróciłam do domu kompletnie wykończona. Jak już padłam na kanapę, to z pozycji siedzącej, niemal bezwładnie, w kilka minut, osunęłam się do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego(...)dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy
Symfonia Smakówciasta, gdzie jabłka wrzucamy w kawałkach są poprawne, ale nie mają TEGO charakteru co ciasto z przesmażonymi jabłkami, rozpływającymi się w ustach. Może kwestia tego, że nie trafiłam jeszcze na jakiś odjazdowy przepis na tego typu ciasto, a może po prostu mam taki wypaczony gust? W każdym razie, mimo natłoku ciast do wypróbowania, to ciasto na pewno nie raz zagości(...)spore \u0142y\u017cki \u015bmietany 18%\r","30 dag \u015bwie\u017cych dro\u017cd\u017cy\r","2x 3 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","szczypta soli\r","Bu\u0142ka tarta do posypania ciasta.\r","\r","Nadzienie\r","2 kg kwa\u015bnych jab\u0142ek - u mnie szara reneta\r","4 \u0142y\u017cki cukru lub wi\u0119cej je\u015bli jab\u0142ka s\u0105 bardzo
Mieszam w GarnkuIdealne śniadanie? Takie jedzone z osobami, na których obecności zależy nam najbardziej na świecie. O takie spotkania codzienne i niecodzienne warto szczególnie zadbać. Przygotowując coś pomysłowego
KulinarneImpresje.plUchodzi za najlepszy sernik, jaki można zjeść w całym Poznaniu. Jeśli wybieracie się do tego miasta, spotkacie go w Cafe La Ruina lub obok, w lokalu
Poezja smakuWachowicz jeden przepis. Jeden dosłownie! A dlaczego właśnie ten? Już się tłumaczymy, tym przepisem były "piernikowe choinki" i jest to jedyny na blogu Nasz wspólny przepis. Pierniczki razem piekłyśmy, sklejałyśmy i razem opisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania przepisu zapomniałyśmy zadzwoniła do Nas sympatyczna Pani Ania i poinformowała, że Nasz(...)listopadowy dzionek na Naszą wycieczkę. Po przyjeździe do Krakowa wybrałyśmy się do jego centrum i tam spędziłyśmy praktycznie cały dzień. Nie obyło się oczywiście bez drobnych zakupów i wizycie w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, która była odkryciem tej wyprawy. Następnego dnia też miałyśmy sporo czasu, gdyż na nagranie byłyśmy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie
Słodkie zapomnienieśmietanka kokosowa w przeciwieństwie do zwykłej zdecydowanie ciekawszy smak. Mogłabym pisać bez końca, temat tortów to temat rzeka, dlatego trzeba napisać osobny poradnik. A tymczasem najprostszy przepis dla Ciebie: Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: „Biszkopt”: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii szczypta soli(...)przygotować dzień przed przełożeniem kremową masą, dzięki czemu nie rozpadnie się przy przekrojeniu. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Do dużej miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, ksylitol, ziarenka wanilii oraz sól. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny i sodę
Roślinna - blog wegańskinieświadomym obcokrajowcom i obserwowanie ich reakcji. A są one różne: od polubienia i zaciekawienia nowym smakiem, poprzez grzecznościowe przełknięcie z mniej lub bardziej zbolałą miną, aż po natychmiastowe wyplucie bez zważania na otoczenie. Lukrecja bowiem to bardzo charakterystyczna rzecz; kocha się ją albo nienawidzi . Nie ma nic pomiędzy. Odmian lukrecji jest całe mnóstwo: od delikatnych i słodkich(...)sztuk) 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki lukrecji w proszku 65 g suszonej żurawiny 185 g zimnego masła 200 g cukru trzcinowego 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z lukrecją i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać żurawinę, połączyć. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3-4 cm, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrze