bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1224/1508)

Pizza wegetariańska na spodzie z batata :) 196

Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam pizzę, więc pewnie dawno temu, bo jak już jem to tylko i wyłącznie domowej roboty i chyba nie było okazji, aby

Zdrowie na języku :P
Wiosenne ptysie wielkanocne 184

Wiosna oficjalnie dotarła i rozpakowała swoje manatki. Mówi się, że kwiecień- plecień ale przecież wiadomo, że od teraz będzie już tylko zieleniej, bardziej kolorowo i coraz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Seromak 221

stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto jest(...)zostawiamy około 1/4 do kruszonki. Pozostałą częścią wylepiamy natłuszczoną i podsypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy masę serową. Na wierzchu rozprowadzamy pianę z białek pozostawionych od ciasta kruchego. Na pianę ścieramy schłodzoną resztę ciasta kruchego. Całość pieczemy około 55-65 minut w 175 stopniach. Upieczone i ostudzone ciasto najlepiej przez noc schłodzić

Jacob Tastes
Lodowiec 161

Zrobiło się w końcu bardzo ciepło, a przy takiej pogodzie, wiadomo,  tylko jeść lody.Ciągle tylko słyszę ,,mamo! gorąco! Mamo!"Nie chciało mi się iść

Ciasteczkowy Potwór
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 172

Wyjazd na wakacje zaplanowaliśmy na późny wieczór. Podróż nocą ma swoje plusy - ruch jest mały, nie jest gorąco, wszystko idzie jakoś szybciej. Oczywiście, trzeba uważać, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik Zebra 324

mojprzepisna.pl | Sernik Zebra Chciałam Wam zaimponować, że potrafię, że pięknie, że to też da się zrobić z sera… a wyszło jak wyszło. Nie mniej jednak

moj przepis na
Pączki polskie tradycyjne 185

skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręcznie około 15 minut, dodać stopiony tłuszcz i ponownie wyrabiać, ciasto powinno odstawać od naczynia. Na koniec wlać spirytus i ponownie wyrobić. 3. Ciasto posmarować olejem lub roztopionym masłem, przykryć ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny. Wyrośnięte przełożyć na stolnicę, rozwałkować (bardzo(...)Uformować pączki, układać na ściereczkę zlepieniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 4. Rozpuścić tłuszcz, sprawdzić temperaturę kawałkiem ciasta, wkładać po 3-4 pączki, by mogły swobodnie pływać, przykryć pokrywką, smażyć do zrumienienia, przewracać i smażyć bez przykrycia z drugiej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierze kuchennym. Polać lukrem, przybrać skórką pomarańczową. Ja swoje nadziewałam

Kuchnia Prezydentowej
Słodko - makowo i bakaliowo :) 193

najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem(...)oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa!  Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł nie tylko moje podniebienie, ale także moich

Sajkofanka smaku
Odrywane bułki dyniowe 157

niż dodać jej za dużo. Wyrobione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny (w lecie czas ten może się znacznie skrócić). Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ponownie lekko zagnieść, po czym odrywać kawałki ciasta (najlepiej oprószyć dłonie mąką) o wadze 120 g. Z ciasta formować kule i kłaść jedną obok(...)wyrośniętymi bułkami. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki piec około 35 minut. Aby bułki nie przypaliły się od góry, gdy już się ładnie zarumienią, należy położyć na nich papier do pieczenia (po czym ponownie zaparować piekarnik). Upieczone bułki przełożyć na kratkę do ostudzenia (najlepiej obrócić blaszkę do góry dnem

Passions hobbies life
Szpinakowy tort naleśnikowy z cytrynowym kremem maślanym 109

tort naleśnikowy to będzie hit! Prosty i szybki w przygotowaniu, niewymagający pieczenia, czy też żadnych umiejętności cukierniczych (wystarczy, że umiesz smażyć naleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym kremem maślanym(...)wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty

Food Square
Sernik na zimno z jabłkami 163

Jak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik bananowy na biszkoptach 116

usypiać dziewczynki. One oczywiście zaraz pognały za mną i rozsiadły się na blacie, ale były już tak zmęczone, że właściwie słyszałam same jęki i stęki ;) więc zmieniłam plany zagniatania ciasta na spód (na szczęście znalazłam w szufladzie biszkopty) i wykonania wcześniej wymyślonej masy i na prędce sięgnęłam po blender i to, co było pod ręką - bardzo już dojrzałe banany, ostatki(...)wylądował w piekarniku, a ja zagoniłam towarzystwo spać. Takie są do tego oporne, że usnęły tuż przed jego wyjęciem :P a w międzyczasie jeszcze je zostawiałam, by zmniejszać temperaturę pieczenia (zawsze tak robię). Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Sernik wyszedł obłędnie pyszny, kremowy, ale przy tym o przyjemnie zwartej konsystencji, dzięki czemu krojenie było istną przyjemnością! Można było jeść

Kolorowy Przepisownik
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 225

wyrabiaj około 5 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, wyłóż na nie masło. Ciasto następnie złóż i wyrabiaj około 10 minut. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią i odstaw na 90 minut do wyrastania w cieple - np. do piekarnika z włączonym światełkiem. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel(...)równych części (po około 70 g). Przykryj folią i daj ciastu odpocząć 10 minut. Uformuj z ciasta okrągłe bułki, które umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw po przykryciem do drugiej fermentacji, trwającej 40 minut. W dolnej części piekarnika umieść żaroodporny pojemnik z wodą, następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 ºC. Wstaw blachę z bułkami i piecz

Grahamka, weka i kajzerka
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 154

Proponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat, sprawia iż nie polecam go zastępować czymś innym! Spód ciasta zawiera sporą garść mielonych migdałów, które dodają ciastu smaku i struktury(...)łyżeczki naturalnego, świeżego, lejącego miodu (użyłam ziołomiodu z dziką różą) do polania upieczonego ciasta   Przygotowanie bezglutenowego ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić (jeśli nie mamy w stanie ciekłym) , ostudzić. 3/4 szklanki

Moja Delicja
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 200

Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji(...)ogromny wpływ na atmosferę i klimat warsztatów. Kluczowym elementem były jednak produkty, z których powstały wszystkie jadalne podarki.  Diamant dostarczył nam doskonałe cukry, które rozpustnie i bez umiaru dosypywaliśmy do wszystkich smakołyków. Absolutnym odkryciem był trzcinowy cukier puder - (klik), który podbił nie tylko moje podniebienie. Polecam Wam z całego serca - ma nie tylko cudowny karmelowy posmak, ale także

KUCHARNIA