bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1231/1508)

PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI CYNAMONOWO-ORZECHOWE 194

   Co prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym 153

Późne lato to czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki

365 dni dookoła kuchni
Szybka ciabatta 152

Kiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 186

Chrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni

Book of spells
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 264

Chrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni

Book of spells
Serviettenknödel -roladka do mięsa z suchego pieczywa. 196

Kolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w

Tagebuch po polsku
Chaczapuri adżarskie 2459

Chaczapuri?? Wygląda na to, że mało światowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi

Smaki Na Talerzu
Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 165

uszkach i wypełnione przepysznym farszem z białą kiełbasą, ziołami i kremowymi nutami miodu z musztardą. U wielu podaje się barszcz biały z jajkiem ugotowanym na twardo lub sadzonym, albo bez jajek ale za to z kiełbasą, a w mojej rodzinie barszcz biały występuje w postaci pitnej, czysty i wyrazisty w smaku. Myślę, że właśnie do zagryzania takiego barszczu sprawdzą(...)ziołami i serkiem Apetina Miód i Musztarda. Całość: 1. Ciasto podziel na 6 równych części i jedną małą kuleczkę (na uszy, noski, ogonki). 2. Każdą z części rozwałkuj na kształt koła, wypełnij porcją farszu (ok. 3/4 łyżki) i dokładnie zalep. 3. Bułeczki układaj zlepieniem do dołu. 4. Z pozostałej części ciasta wycinaj uszy, formuj noski i ogonki - doklejaj do zajączków

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Przełamywanie barier - makaroniki 185

W tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Herbatniki kakaowe, czyli o leku na jesienną melancholię 140

Razem z przedostatnim dniem września ogarnęła mnie melancholia. Rankami, już od powrotu z wakacji, we znaki daje mi się zimny, przeszywający do szpiku kości, wiatr. Dni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje. 182

Dziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie

DefinicjaSmaku
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 113

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 150

Tak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 109

Piątek, a więc pieczywko. Mniam.I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort a`la Kider Pingui 170

masę jajeczną, na końcu wlałam roztopione przestudzone mało i powtórzyłam czynność mieszania. Masę wyłożyłam do tortownicy o średnicy 23 cm  i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 30 minut . Upieczony biszkopt wyciągnęłam na blat kuchenny i nie wyciągając go z tortownicy zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo: Ganache czekoladowe <----- to jest ink do przepisu i filmiku(...)boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach, ale to kwestia gustu :) Młody

Blondynka Gotuje