bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1196/1508)

Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 197

też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v  Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v  Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v  Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna(...)łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 183

Ten przepis na czekoladowe trufle jest niemal tak stary jak świat. W liceum dostałam książkę „Demon jednego danka”, z serii Filipinki. Bo kiedyś, kiedy

Mieszam w Garnku
Bezglutenowe placuszki z truskawkami 190

Od kilku dni nieustająco nęka mnie niejaki Kermit, któremu głęboko na sercu leżą problemy z moją erekcją. Robi to na tyle intensywnie, że sama zaczęłam się

ladykitchen
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 217

   Idealne orkiszowe ciasto z genialnym grzybowym farszem. Dotychczas dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo

Smaczne Zdrowe
Makowa Panienka 13515

Makowa Panienka wiśniowa – czyli pyszne przekładane ciasto składające się z dwóch blatów makowo-kokosowo-migdałowych przełożonych pysznym kremem i dżemem wiśniowym! Klasycznie robione z kremem

Kulinarne Przeboje
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 186

marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?!  A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz?  A czy próbowałeś marchwi żółtej, jeszcze słodszej(...)uzyskania gładkiego pure. Połączyć z serkiem, jajkiem i pozostałymi dodatkami. Doprawić do smaku wg uznania.  Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć na wierzchu kawałek pergaminu i obciążyć z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc wybrzuszeń. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego

KUCHARNIA
Kiełbaski z grilla z ziołami i żółtym serem 196

sobotę doczekałam się grilla:) Wprawdzie obyło się bez parasola ale bywały chwile grozy, kiedy to z nieba zaczęły spadać coraz to większe krople. Ale byłam bardzo zdecydowana, że nic i nikt na świecie nie zepsuje mi tego grillowania :) Na szczęście na dobre zaczęło znowu lać, kiedy w spokoju jedliśmy kolację :) Czyli chyba jakaś mała czarownica ze mnie jest - czary(...)zdarzyło się, abym kiedykolwiek odmierzyła składniki gram do grama :D Zawsze na oko^^ 4. Ciasta na kruchym czy biszkoptowym spodzie? Zdecydowanie biszkopt! :) 5. Najlepszym wg. Ciebie Twoim daniem jest... Hm...i tu dłuuuga chwila zastanowienia ;) Sądzę, że robię bardzo dobre leczo, naleśniki no i...ciasta;) 6. Starasz się wymyślać przepisy samodzielnie czy za pomocą książek, blogów, programów? Z tym bywa

My simple kitchen
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 149

Wspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane

Niedzielny kucharz
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 243

   Chleb z mąki z samopszy i orkiszu, to kolejny z pysznych chlebów na zakwasie. Już jakiś czas temu odkryłam jeszcze starszą od orkiszu i

Smaczne Zdrowe
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 146

ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta(...)ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast

Ciastka - domowe słodkości
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 219

miski i zalej wrzątkiem na wysokość 2 cm ponad poziom kaszy. Przykryj i odstaw na 5 minut.  Do kalafiora dodaj pokrojone na kawałki cebulę, czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz natkę pietruszki. Zmiksuj na masę, w której nadal widoczne są małe grudki. Dodaj kuskus, jajka i 3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem i opcjonalnie kuminem. Wymieszaj(...)patelni wymieszaj z większością sera mozzarella. Farszem napełnij makaronowe muszle i ułóż je w sosie pomidorowym. Posyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut. Posyp pozostała natką pietruszki i podawaj.  Niedziela - Tarta z pomidorami i czarnymi oliwkami Tę tartę w zamyśle umieściłam jako weekendowy przepis na ciepło, jednak teraz uświadomiłam sobie

Chilli Czosnek i Oliwa
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 142

ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody(...)again the leftovers and roll again, and so on. The less convectional method – make a roll of a part of the dough and cut a small piece of it and roll that piece. Regardless the method of making the circles put some filling on each circle and close it. Do it precisely, so it won’t fall apart while

Martyna Cooks
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 177

ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody(...)again the leftovers and roll again, and so on. The less convectional method – make a roll of a part of the dough and cut a small piece of it and roll that piece. Regardless the method of making the circles put some filling on each circle and close it. Do it precisely, so it won’t fall apart while

Martyna Cooks
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 168

dobrze znaną z rozmów kwalifikacyjnych, "skontaktujemy się w przyszłości" :), co przynajmniej jest jakąś odpowiedzią, o tyle "najwięksi gracze" nie dość, że nie byli zainteresowani problemem, to maile poszły bez echa.  Po głębszym zastanowieniu wyraziłem ogromne zrozumienie. Po pierwsze: Gdyby problem został rozwiązany, to pieniądze na jego rozwiązanie nie byłyby wydawane. Skończyłby się byt instytucji za to odpowiedzialnych(...)masa z bułki tartej, a nie mąki, która ma się delikatnie lepić. Po uformowaniu kiełbaski nie ma być mocno zwarta, a trochę się kruszyć. Formujemy kiełbaski, owijamy papierem do pieczenia, zostawiając trochę luzu i zawijamy końce jak przy cukierku. Takie "blanty", jak to określił jeden z uczestników, gotujemy na parze. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia, to umieszczamy kubek

Kryzysowa Książka Kucharska
"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 190

Gdy C. wychodził rano do pracy, otworzyłam tylko jedno oko i życzyłam mu miłego dnia. Zerknęłam za okno, i uśmiechnęłam się do siebie. Moim oczom ukazała

Pożeraczka, czyli raz adobrze