idealnie komponują się one z czekoladą, która wzbogaca wnętrze muffinów. Z podanej porcji można przygotować 9-10 babeczek . Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą Składniki: 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 160g jogurtu naturalnego 60g cukru trzcinowego 60g oleju kokosowego 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 60g czekolady (u mnie
Smakołyki Berenikibrązowego cukru Mąkę, cukier, czekoladę, orzechy, proszek, płatki i kakao wymieszać w jednej misce. W innej połączyć roztrzepane jajko, banana, olej i mleko. Składniki mokre przelać do suchych i szybko wymieszać jedynie do zniknięcia maki (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki nie będą pulchne). Nakładać do papilotek umieszczonych w formie do muffinek lub do silikonowych foremek. Piec
Chocolate Muffin BlogW naszym kraju mamy wiele tradycji wigilijnych. Jedną z nich jest 12 postnych potraw na wigilijnym stole. Mało, że mają być na stole to jeszcze każdą
Kolizje SmakówPyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy
Kolizje SmakówPrezent- niespodzianka na DZIEŃ KOBIET :) Przepis na tę babeczkę z najlepszymi życzeniami ode mnie dla wszystkich Kobiet :)Składniki : 10 dag masła 5 płaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale
Proste PotrawyPost Muffiny malinowe z ‚oczami’ na Halloween pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojecóż więc stresować się tym czego i taki nie zdążymy zrobić? Cieszmy się z Świąt, które nadchodzą... Ucierane babeczki z żurawiną i czekoladą składniki 200 g mąki 100 g miękkiego masła 125 g białej czekolady 100 g suszonej żurawiny 2 jajka 80 g cukru 1 jogurt naturalny - 200 ml 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g płatków migdałowych wykonanie
Przysmaki KarolkiSkładniki: 3/4 kostki masła 1/2 szkl brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 2 szkl mąki tortowej 1 łyżka wina musującego lub rumu skórka z limonki 1 łyżeczka cynamonu masa krówkowa: 500 ml mleka kondensowanego 0,5 szkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki(...)oraz ziarenkami z połowy wanilii, gotujemy 10-15 minut, odstawiamy do ostygnięcia po czym mieszam ze śmietaną kremówkę ubijamy z ziarenkami pozostałej wanilii. Banany tniemy na plasterki na ostudzonym babeczkach układamy plasterki banana, zalewamy ostudzoną masą krówkową. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi- Smacznego
Luźna Kuchniamuffiny, czy babeczki kojarzyły się raczej w słodkiej wersji. Ale pomyślałam, czemu by nie spróbować ich w innym wydaniu. Poszperałam w internecie i znalazłam podstawowy przepis na muffiny do których dodałam tylko ( w tym przypadku) szynkę, żółty ser i szczypiorem. Co myślicie o takim zestawieniu? Składniki: 0,5 szkl. mleka, 1,5 szkl. mąki, 2 jajka, ok. 2 łyżki roztopionego(...)pieprz) mieszamy w misce. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki mokre ( jajka- roztrzepujemy,mleko, masło). Szynkę i ser kroimy w drobną kostkę, szczypiorek myjemy i siekamy. Łączymy z sobą składniki mokre z suchymi szybko mieszając (nie musi być dokładnie) dodajemy pokrojone szynkę, ser i szczypiorek. Mieszamy. Przygotowujemy foremki na babeczki- polecam używać silikonowych, ponieważ babeczki po upieczeniu idealnie odchodzą od foremki
Pudełko rozmaitościcały ser. Ważne żeby był miękki, wilgotny. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie wbijamy całe jajko. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę mleka, mieszamy ręcznie do połączenia składników. Kroimy 1/2 jabłka w kostkę. Do przygotowanych 2 foremek na babeczki przekładamy po 2 łyżki masy serowej. Następnie kładziemy kawałki jabłka i po łyżeczce dżemu truskawkowego. Wykładamy
Słodkie okruszkiPrzepis ciut zmodyfikowany, podpatrzony u Nigelli Lawson - "Nigella gryzie"Takie babeczki można je piec cały rok :)Składniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 gram miękkiego masła 125 gram cukru 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka przypraw korzennych 2 jajka kilka łyżek mleka orzechy włoskie pokruszone- około 1/4 szklanki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni(...)masę z ciasta Na wierzch można dodatkowo położyc orzechy Wstawiamy na około 15 min. do nagrzanego piekarnika Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Z tej porcji wychodzi około 7 sztuk babeczek, składniki najlepiej podwoić
Proste Potrawyposiekanej czekolady Wykonanie: Masło, mąkę, cukier, jajka, proszek i ekstrakt zmiksować, aż masa będzie jasna i gładka. Na końcu wmieszać groszki czekoladowe. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nakładać do 2/3 wysokości papilotki. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce. Z przepisu powinno wyjść ok. 10 babeczek. Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com
Mania WypiekaniaWaszych poczynań kulinarnych z przepisów z mojego bloga :) Składniki na ok.20 babeczek: 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 200 g cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu 2 jajka 120 g jogurtu naturalnego 50 g mleka - tak ważyłam mleko(...)dodałam jajka i pastę z wanilii jedno po drugim. Miksując dalej dodawałam na przemian jogurt z mlekiem z mieszanką mąki i kakao. Czynność powtarzałam do wyczerpania składników. Na końcu dodałam barwnik i zmiksowałam do połączenia się składników. Ciasto powykładałam do papilotek. Piekłam w 175 stopniach przez ok 20 minut. Do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone i wystudzone babeczki udekorowałam
Blondynka GotujeOliwę, wodę i jajko dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Kroimy por w drobne paseczki, a mozzarelle w kostkę, dodajemy do masy i mieszamy całość. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Silikonowe lub metalowe foremki (wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką lub bułką tartą) wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy
Ciastkozercyczemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :)Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekaszklanka malinpół szklanki wydrylowanych czereśniKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy(...)kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy tworząc małe okruszki, którymi następnie będziemy posypywać muffiny. Wierzch muffinek posypujemy przygotowaną kruszonką.Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 25 minut.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościpieczenia i cynamon. Dodać cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać. 3. W drugiej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać do suchych składników i wymieszać - tylko do połączenia się składników. 4. Banany obrać, pokroić w plasterki. 14 plasterków odłożyć do dekoracji babeczek, a pozostałe rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Wymieszać, ale niezbyt dokładnie. 5. Foremki silikonowe lub papilotki
Domowa Cookierenka AgiMuffinki nie tylko są pyszne w smaku, ale również ciekawie się prezentują. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 100
Passions hobbies lifeDobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka • 3 jajka • 2 łyżki miodu • 1 łyżka cukru brązowego
W królestwie smaków BeatyPuszysta, lekka, kokosowa, bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Babki ucierane to obowiązkowy Wielkanocny smakołyk :). Składniki: 15 dag cukru 12 dag miękkiego masła 3 jajka – żółtka
Apetyczna babeczkaskładniki* 375 g mąki pszennej* 300 g cukru* 1 duży cukier wanilinowy* 5 jajek* 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego* 180 ml oleju* 3 łyżeczki proszku
Mix smakuSkładniki na 24 muffinki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju2 jajka 2,5 szklanki mąkiłyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki
Świat CiastaPyszne , wilgotne , puszyste z delikatnym posmakiem chałwy Składniki : 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru2 jajka1 Szklanka
Malinowa Kawiarenka