Muffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 1/2
Kuchnia co dniaskładniki: 300 g mąki 120 ml mleka 12 g drożdży 40 g masła 1 jajko 50 g cukru 1 szczypta soli dodatkowo: jajo do posmarowania wykonanie
Domowy Smak JedzeniaTe bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na
Apetyczna babeczkaDzisiaj o muffinkach troszkę inaczej bo na słono ;) Idealne na kolację, imprezę czy do piwka! Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 1 jajko 50
Kolejny blog o gotowaniuNie znam prostszego i tak szybkiego ciasta które pasuje do spokojnej popołudniowej niedzielnej kawki jak i do poczęstowania spontanicznych gości.Składniki : 2 szklanki mąki (280gr) szklanka
Mechanik w kuchniDla wegetarian, ale zapewne spodobają się również mięsożercom... Składniki: ( 8 kotlecików) 500 gram ziemniaków 1/2 puszki kukurydzy 450 gram pieczarek 2 łyżki masła 3 łyżki
NaKońcuJęzykaprzepisów zabrałam się za pieczenie. Babeczki wyszły przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne.Cinnabon rolls Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży 70 g masła 150 ml mleka 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego Nadzienie(...)minut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie
Mania Gotowaniababeczki, które powstały na życzenie mojego taty. ponieważ nie za bardzo mogę go karmić mąką pszenną użyłam mąki z cieciorki. Babeczki wyszły pulchne w środku, aromatyczne (to przez gruszki) z chrupiącą skórką. Trochę się obawiałam efektu, bo z cieciorkową mąką dopiero się zaprzyjaźniam, jednak to jeden z lepszych moich eksperymentów - więc zapraszam ;-) Muffinki z cieciorką i gruszkami MUFFINKI Z CIECIORKĄ(...)mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Gruszki drobno siekamy i dodajemy do ciasta - mieszamy. Blachę do muffinek smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (po pierwszych 7 minutach przykrywamy babeczki folią aluminiową
peggiwkuchnisłonecznikowego (ok 3,5 łyżki) 200g śmietany 30% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Jajka z 150g cukru zmiksować na puszystą masę. (ok 4 minuty) Do masy jajecznej dodać olej i dokładnie wymieszać, następnie powoli małym strumieniem wlewać śmietanę cały czas miksując. Kolejno dodać(...)pieczenia. Wlewać ciasto po 2 płaskie łyżki do natłuszczonej foremki do muffinek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg- 150'C na 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Studzimy na kratce. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Lekko studzimy. Cukier (pozostałe220g) mieszamy z cynamonem, wysypujemy na płaski talerzyk. Przestudzone muffinki wyciągamy ostrożnie z foremki. Każdą po kolei maczamy
Tagebuch po polskucukru Polewa kajmakowa; 3 dag masła 5 dag brązowego cukru 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Przygotowanie; Miękkie masło ubijamy na jasny puch, dodajemy jajko (jeśli masa się zwarzy to nic nie szkodzi)dodajemy mak i mieszamy. Do drugiej miski wkładamy wszystkie składniki masy serowej. Blenderem miksujemy aż masa będzie gładka. (dzięki blenderowi(...)lekko podpieczony. Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki karmelu. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, jednak należy ciągle mieszać ponieważ karmel lubi się przypalać. Wystudzone babeczki polewamy ciepłym karmelem po wierzchu. Smacznego! Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki
Radość kipiąca uśmiechem.rekompensuje. Babeczki są czekoladowe, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. Przyozdobione pysznym kremem czekoladowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone smakują obłędnie. A wisienką nad i jest okrągłe toffifee. Polecam Wam bardzo. Są pyszne, nie wymagają nakładu pracy a ucieszą niejednego. Składniki na 12 sztuk: 100 g miękkiego masła 175 g cukru brązowego 1 jajko 100 g mąki(...)Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Wlewamy czekoladę, mieszamy szpatułką do połączenia się. Rękaw cukierniczy, zakończony okrągłą tylką wypełniamy kremem, następnie dekorujemy babeczki. Na sam czubek wykładamy toffifee. Inspiracja bbcgoodfood.com The post Czekoladowe Cupcakes appeared first on Made
Made By Mom And Sondodajemy jogurt naturalny, olej (kokosowy musimy rozpuścić), ekstrakt waniliowy oraz jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy także do drugiej miski kakao rozpuszczone w wodzie. Następnie do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy składniki suche i mieszamy, tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy. Masę wykładamy do przygotowanych wcześniej papilotek, do każdej babeczki dodajemy łyżeczkę nutelli i delikatnie mieszamy masy (najlepiej wykałaczką). Blaszkę
Smaczne Zdrowemuffinek, bo tym razem z mąką pszenną razową. Do moich babeczek dodałam 300 g truskawek, ale to zdecydowanie za duża ilość, bo mimo, że w smaku wyszły fenomenalne, to trudno było je wyjąć z papilotek. Dlatego też w przepisie ilość truskawek koryguję do 200-230 g :-) SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 250 ml maślanki 70 ml oleju (np. rzepakowego
Passions hobbies lifedużo innych rzeczy, których nie ma na tej liście :) J - jajka, jogurt naturalny i jabłka K - kremówka (zawsze mam w lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym
Mania Wypiekaniaprzepisu. Podana ilość składników wystarcza na na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze : Składniki na ciasto: 300 g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 150 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300 ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną
Świat Ciasta