a la pizza - 500 przepisów (strona:19/34)

Podpłomyki 123

Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy  co przygotować do jedzenia to podpłomyki są idealnym rozwiązaniem, mogą zastąpić obiad

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukiniowe łódeczki z sosem 146

mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka* puszka pomidorów * mała cebula* ząbek czosnku* garść zielonych oliwek bez pestek* świeże zioła - bazylia, oregano* sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat* rozmaryn Prymat* łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie :Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem

Magiczne Życie Marty
Domowy koncentrat pomidorowy (przecier) 140

słoików. Kolejną propozycją przetworu z pomidorów jest koncentrat pomidorowy (zwany też przecierem pomidorowym), idealny do zupy pomidorowej, jako baza do sosu do gołąbków czy nawet jako sos do pizzy (wzbogacony wtedy o zioła). Jest nieco pracochłonny, ale warto! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Letnia sałatka z morelami 203

czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 2/3 kostki fety Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiego sosu chili, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub prowansalskich), sól, pieprz Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na strzępy. Morele sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Oliwki odsączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, a fetę

Czerwień i błękit
Jajka sadzone na pomidorach 150

jestem już z powrotem po przerwie urlopowej :) Dziś pomysł na weekendowe, letnie śniadanie. Mimo że nie przepadam za ciepłymi pomidorami (dlatego nigdy nie dodaję ich do pizzy), to z jajkiem sadzonym komponują się idealnie i smakują wyśmienicie. Składniki: 2 jajka jeden pomidor pokrojony na grube plastry 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlałam olej

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka z tuńczyka z kaszą bulgur 245

malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki sosu połączyć ze sobą, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed

Czerwień i błękit
Sos pomidorowy na zimę 442

pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calzone z salami i kukurydzą 166

Calzone, czyli pizza złożona w kształt pieroga to potrawa bardzo pożywna i sycąca. Farsz może być dowolny, powinien jednak być dość gęsty.Składniki na 2 sztuki:1 i 3/5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki letniej wody1 łyżeczka suszonych drożdży3/4 łyżeczki soli1 łyżka oliwy z oliwek200 g sera mozarella10 plastrów salamikukurydza konserwowaświeży tymianek2 łyżeczki przecieru pomidorowegoMąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać

wyzwania kuchenne
Spaghetti alla bolognese 121

Moja wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka.Składniki na 4 porcje:300 g makaronu spaghetti razowego500 g mięsa mielonego z indykałyżka oliwy2 cebule3 ząbki czosnku200 g passaty pomidorowejsól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oreganoMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu

wyzwania kuchenne
We are the... champignons 189

Ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się także w wersji wytrawnej. To oczywiście żadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;)  Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka, 20 g drożdży,1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić

bastalena
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 165

czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez 15-20 min.  Nie wiem jak Wy, ale ja jestem w siódmym niebie

bastalena
Ani wódka, ani wino nie zastąpi Ci "Bambino" 220

Dzisiejsze święto pizzy uczciliśmy deserem lodowym. Jagodowym semifreddo. Ten rodzaj deseru powstaje poprzez zamrożenie kremu o konsystencji musu. Jak dla mnie to coś pomiędzy klasycznymi lodami śmietankowymi, a sorbetem. Warto spróbować!    Jagodowe semifreddo 300 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka 1,5 szklanki mrożonych jagód herbatniki z czekoladą łódeczki z ciasta francuskiego (do podania) Jagody rozmroziłam i rozdrobniłam

bastalena
Kotlety bezmięsne 240

dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy .Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa

Moje domowe kucharzenie
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 192

elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).Każdy trójkąt posmarować lekko olejem i zawijać proste rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem

Moje domowe kucharzenie
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 161

prądu było kilka godzin..a mój chlebek był gotowy do pieczenia...ale w końcu upiekłam.. i wyszło to co widać na zdjęciu...Chlebek piekłam na kamieniu do pizzy..Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie.. Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’ 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie

Moje domowe kucharzenie