50 przepisów na ciasta świąteczne - 4541 przepisów (strona:218/303)

Piernik Staropolski z marcepanem! 260

orzechy. Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem. Piernik według przepisu P. Małeckiego pieczemy 35-40 minut ale ja piekłam swój godzinę, temperatura 160 stopni C. Ciasto przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem musi być suchy. Piernik wyjmujemy z pieca i odstawiamy na minimum 1 dzień i potem przekładamy konfiturą. KONFITURA: - pomarańcze obierz ze skórki, koniecznie usuń(...)wierzch posypałam dodatkowo skórkę pomarańczową. W oryginalnym przepisie piernik przekładamy zagotowaną konfiturą śliwkową, a marcepanem obkładamy cały dokoła, oblewamy dopiero czekoladą i posypujemy orzechami. Wybierzcie wersję, którą bardziej preferujecie. Ja przygotowywałam go na oba sposoby i ten mój z pomarańczami jest na prawdę wyjątkowy. Bardzo taki unikatowy i taki świąteczny zupełnie inny niż wszystkie dotychczasowe. Szczerze gorąco Wam go polecam

SMYKWKUCHNI
Pierniczki Świąteczne 213

świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami(...)musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki

Mała Cukierenka
Pierniczki Świąteczne 139

świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca (z jego rodzinnego zeszytu z przepisami(...)musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę wymieszać z sodą i dodać ją do ostygniętej masy, wbić jajka i zagnieść ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, proszę dodać jeszcze troszkę mąki. 3. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką stolnicę i wałek, na grubość około 4-5mm. Następnie foremkami wycinać pierniczki

Mała Cukierenka
Idealne pierniki 205

Jak co roku, również i w tym roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które

Sajkofanka smaku
Zamiast barszczu 187

szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji(...)okresem tracą swoją magię, powszednieją, nie urzekają... Dlatego gdy na blogu Posadzone i zjedzone znalazłam przepis na krem z buraczków, stwierdziłam, że będzie on świetną alternatywą dla barszczu, którego zrobić po prostu nie potrafię. A ostatnio przygotowałam najlepsze pierogi świąteczne (o nich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka 429

ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami maku mogło wyrosnąć i upiec się prawidłowo, potrzebuje aż 12 godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone(...)warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek. Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych

Trzeci talerz
Oponki serowe 141

Będę bardzo oryginalna i w ramach tłustego czwartku przedstawię Wam przepis na... oponki :-D Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane

peggiwkuchni
Pierogi z kapusta i grzybami 164

Pierogi to proste, polskie danie, mające wielu zwolenników. Dzisiaj zapraszam na pierogi z kapustą i grzybami leśnymi Pierogi z kapusta i grzybami Słowo „pierogi”

Gotowanie-uk
Piernik z bakaliami 153

Uwielbiam pierniki i keksy. Ani jednego ani drugiego nie może zabraknąć u mnie na świątecznym stole. Tym razem postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno. I powiem Wam, że to był strzał w 10! Dzięki bakaliom i przyprawom korzennym ciasto jest niezwykle aromatyczne a jego zapach roznosi się po całym mieszkaniu :) W powietrzu czuć już Święta.... Piernik polałam lśniącą polewą(...)mąkę, olej i sodę z przyprawą. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać wymieszane z łyżką mąki bakalie, wymieszać. Ciastem napełnić 2 keksówki (11x30cm). Piec ok 50-60 min w 180st. Ostudzić. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jeszcze sok z cytryny. Polać lukrem i posypać skórkami kandyzowanymi

Smakołyki Asi
Rolada szpinakowa z łososiem 248

propozycja na śniadanko, na kolację, na świąteczny stół, imprezę imieninową czy urodzinową... Zrobiłam tę roladę na imieniny do pracy i wszystkim smakowała:) I pomyśleć, że miałam jakieś obawy by ją przygotować? A tu się okazuje, że lada dzień znowu będę ten smakołyk robić:) Przepis z "Przyślij przepis" Nr 28 z 03/2010 - autorką przepisu jest Pani M.Chmielewska z Warszawy. Składniki(...)papier wyłożyć masę szpinakową, delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki i piec 15 minut w temperaturze 190 st.C.  Po upieczeniu zaraz po wyjęciu z piekarnika oderwać od ciasta papier pergaminowy. Upieczone, lekko przestudzone ciasto delikatnie zrolować razem z papierem (tym co było na nim pieczone ciasto) w rulon (jak na roladę). Wystudzić. Po wystudzeniu należy rozwinąć ciasto szpinakowe, następnie

In my kitchen
Kruche mini rogaliki makowe 241

Małe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak

Dieta bez mleka
BUŁECZKI JOGURTOWE BEZ DROŻDŻY (NA SODZIE) 345

Po co komu bułki ze sklepu, w dodatku na drożdżach, sztuczne i wypychające, na drugi dzień twarde jak kamień, kiedy są te domowe, zdrowe, sprężyste, wilgotne

Calzonella.com
Świąteczne pierniki 183

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim

Zakręcony Widelec
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 131

jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku(...)powstałe z landrynek szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią

Patchwork
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady 148

Przepis autorski (mój). Muffinki są rewelacyjne i od pierwszego pieczenia - często goszczą w moim domu. Czasami pakuję je w urocze opakowania i sprawiam radość osobom bliskim i dla znajomych. Kuszą swoją delikatnością, cudownym zapachem i idealnym połączeniem składników. Co prawda - sprawdzą się o każdej porze roku, ale jako na świąteczny wypiek - pasują jak najbardziej. Szczególnie pięknie wyglądają w uroczych papilotkach(...)drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Przygotować polewę. Rozpuścić

Di gotuje
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 144

przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt(...)piekarnika czekamy moment, aż powstałe z landrynek szybki zastygną. drukuj przepis Dobrej zabawy! Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork

Patchwork
Pierniki świąteczne 92

Małgosi, kumpeli z pracy. Otóż u niej jest jakiś taki kiermasz przedświąteczny, czy tam świąteczny i można kupić/sprzedać wszelakie rękodzieła. I Małgosia wymyśliła, że swoje pierniczki na kiermasz zaniesie. Pomysł podwójnie doskonały :) Bo i Gosia ma radochę i ja mam radochę, bo mi przepis udostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko(...)miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki brązowego cukru, choć najlepiej cukier puder 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki – przyda się więcej do podsypywania i dodania w razie zbyt luźnego ciasta 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika – można więcej według uznania Opcjonalnie w przepisie jest tez możliwość dodania kakao dla uzyskania ciemniejszego koloru piernika. Wszystkie składniki najlepiej umieścić

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania