Witam Kochani, dziś kontynuacja tematu tłustego czwartku i walentynek. Dziś przedstawię Wam przepis, który łączy te dwa dni. Pyszne oponki serowe z kształcie serc. Proste, pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuroku postanowiłam zebrać je w całość i przygotować dla Was darmowego ebooka do pobrania, który powinien pojawić się do połowy grudnia. Znajdą się w nim przepisy z bloga oraz bonusowe niepublikowane nigdzie pomysły. Świąteczną serię zaczynamy od cynamonowego sernika bez spodu, bez dodatku białego cukru i glutenu. Wartości odżywcze na całość: 1177 kcal(...)nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą - w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem, który jest również odrobinę wyczuwalny w smaku. Jeśli lubimy smak i aromat cynamonu możemy dodać go więcej
Health-Fit-LifeNiedzielny poranek. Słońce przedziera się nieśmiało przez mgłę. Herbata jeszcze nie wystygła. To już najprawdopodobniej ostatni przepis przed cyklem przepisów świątecznych. Jeszcze w scenerii jesiennej, gdyż po ciastkach nie ma już śladu. Bardzo lubimy takie owsiane wypieki, zwłaszcza mała M za nimi przepada. A i ja chętniej daję jej takie domowe ciastka niż te ze sklepu bo wiem(...)jajka i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Na końcu wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Powstanie dosyć gęste ciasto. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dosypać je do ciasta wraz z sezamem i słonecznikiem i za pomocą łyżki dokładnie je połączyć z pozostałymi składnikami. Dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego
My simple kitchenproblemu możemy je upiec tuż przed świętami. Możemy z nich wykonać witraże, które pięknie będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka 100g roztopionego masła 100g miodu 130g cukru pudru 1 łyżka(...)oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość około 4mm wycinamy pierniczki. Jeśli chcemy zrobić pierniczki z witrażami to w wyciętych kształtach wycinamy otwory i wsypujemy w nie pokruszone landrynki (z okopką
Smak mojej kuchnipora pomyśleć o Wigilii i świątecznym stole. Dziś mam dla Was przepis na świąteczne muffiny piernikowe. Korzenny zapach unosił się w całym domu, przez moment poczułam już magię świąt :) Muffiny wyszły przepyszne, wilgotne w środku. Koniecznie musicie spróbować a może i u Was zagoszczą na świątecznym stole :) Z podanych składników wyszło mi 14 muffinek. Składniki: * 2 szklanki mąki(...)olej. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać rodzynki, migdały, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać do nich ciasta na 2/3 wysokości papilotek. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z muffinkami i piec je około 30-35 minut. Schłodzić na kratce. Muffiny można polukrować, jednak
Zrób to smacznieNic dodać nic ująć, tylko jeść jedno za drugim. Oto nie lada gratka dla wszystkich łasuchów czyli Czekoladowe misie karnawałowe. Powstały wg przepisu Majki . Zmodyfikowałam je
Dzieje kuchennej WiewióryLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85
Gospodyni Miejska"Dziś zaproszę Was na pierniczki. Cieniutkie, twarde z początku, z czasem stające się coraz bardziej miękkie. Aromatyczne i bardzo świąteczne, dodatkowo długo utrzymujące świeżość. Jeżeli nie
Słodkie Przyjemnościgrubość około 2 cm (forma o wymiarach 30 x 21 cm, jeżeli użyjemy połowę składników). Ciasto należy „piec w średnim piecu”. Co to znaczy „średni piec” ? Odpowiedź znalazłam w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją Stanisława Bergera z 1956 roku, do której przepisy pisała właśnie Helena Kulzowa-Hawliczkowa. Średni piec to około 150 – 160 stopni. Wierzch mazurka po upieczeniu jest bardzo(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Jeszcze ciepły mazurek pokroić uważajac aby się nie pokruszył z wierzchu. Mazurek upiec co najmniej dzień wcześniej. czekoladowa dekoracja świąteczna - jajko w gniazdku - Barbara Decor by Barbara Luijckx zastawa
królestwo garówpowidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków :) No i ja dałem duuużo buraków przez co nie jest(...)żurawiny, ale nie na blogu kryzysowym. Tutaj posłużę się tym z paczki uzyskiwanym z czarnej marchwi i limetki. Składniki: - kisiel o smaku żurawinowym - woda - cukier Wykonanie: Kisiel przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Rozrzedzamy wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji i dodajemy cukru do smaku. Na koniec piosenka, którą kiedyś usłyszałem w taksówce, a bez której nie ma świąt
Kryzysowa Książka KucharskaZapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy Świątecznego piernika SKŁADNIKI: 2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka) 6 jaja 350 ml wody 500 g margaryny 2 łyżki cynamonu 2 łyżki przyprawy do piernika bakalie kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie 4 krople aromatu migdałowego 2 łyżki miodu gorzka(...)blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzyJak już pisaliśmy ostatnio - śledziowe szaleństwo w pełni. Dlatego dzisiaj coś pysznego i ładnego zarazem. Przedstawiamy tatar ze śledzia, który z pewnością będzie ozdobą każdego wigilijnego
Kuchnia od dwojgaprzygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam(...)może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko
Food SquarePamiętam, że kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie
Ciastkozercy