wielbicielką cynamonu i kardamonu, wiec to ciasto nie mogło nazywać się inaczej :) Składniki: 1 duża gruszka - u mnie miałam wagę prawie pół kg, 2/3 szklanki suszonej żurawiny - użyłam Kresto, około 80-100 ml esencji waniliowej >klik< , 3 jajka , 2/3 szklanki cukru , 1,5 szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki oleju , 1 łyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka mielonego kardamonu . Żurawinę zalać esencją waniliową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie odcedzić. Gruszkę umyć, długim i wąskim nożem wyciąć od dołu gniazdo nasienne - bez przekrawania gruszki. Do powstałego otworu wcisnąć namoczoną żurawinę i delikatnie docisnąć palcami. Jajka ubić z cukrem (najlepiej mikserem), dodać kardamon i cynamon. Mąkę przesiać, wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaJedno z najlepszych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek jadłam, niesamowicie delikatne i pachnące z dodatkiem żurawiny. Wzięłam przepis z TEJ strony. Moja modyfikacja tego przepisu polegała na tym, że dodałam jeszcze żurawinę. Z podanego przepisu wychodzi duża keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie(...)zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suchych drożdży ( 6 g ) 1 jajko 50 roztopionego masła lub margaryny 1/2 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki suszonej żurawiny Składniki na kruszonkę : 50 g miękkiego masła
Na słodko lub wytrawniePrzepyszne, owsiane, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady mlecznej i gorzkiej oraz suszoną żurawiną to doskonała, bardzo sycąca przekąska w ciągu dnia, szczególnie wtedy gdy czujemy spadek energii i chętnie byśmy coś zjedli... Zamiast sięgać po niezbyt zdrowego batonika czy też wafelka, sięgnijcie po owsiane ciasteczko. Ciasteczka są dość spore, zawierają mało cukru i dużo zdrowego błonnika. Kwaskowa żurawina cudownie łączy(...)mieć wyrzutów sumienia? :-) Składniki na 30 szt.: 250 g płatków owsianych górskich 200 g mąki razowej (np. orkiszowej) 100 g cukru trzcinowego 200 g zimnego masła 100 g suszonej żurawiny 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1 duże jajko Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
maniapieczeniasię podczas pieczenia zapowiada wspaniałe doznania smakowe. Zachęca i kusi swym aromatem niecierpliwie spoglądających na zegar, w oczekiwaniu na kończący się czas pieczenia, a to tylko… chlebek bananowy z żurawiną. Składniki: - 4 bardzo dojrzałe banany- ½ szklanki cukru ( w tym 2 łyżki cukru z wanilią)- 1/3 szklanki oleju arachidowego- 1 i ½ szklanki mąki tortowej- 1 jajko(...)cytryny- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- szczypta soli- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 90g suszonej żurawiny Blaszkę keksówkę (10 x 30cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Obrane banany kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem w misce. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny
mojewypiekiinietylkozależności od upodobań może być serwowany na słodko lub wytrawnie. Ceniony w kuchni z uwagi na szybkość przygotowania… i nie tylko. Kuskus kokosowo waniliowy z karmelizowanymi jabłkami i żurawiną. Składniki: - 400g kaszy kuskus - 2 puszki mleka kokosowego (800ml)- 2 łyżki brązowego cukru- płaska łyżeczka cynamonu- skórka z wyparzonej cytryny- syrop klonowy (do smaku)- szczypta soli- laska wanilii- jabłka- mrożona(...)żurawina- 2-3 łyżki masła- garść płatków migdałowych- kilkanaście sztuk pistacji niesolonych Jedno jabłko kroimy na cienkie plasterki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Z pozostałych jabłek wydrążamy ogryzki i kroimy, ze skórką w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy
mojewypiekiinietylkodłużej, co jakiś czas pojawią się nowe, ciekawe potrawy z jarmużu. Sposobów na jego wykorzystanie i podanie jest bardzo wiele. Były już chipsy, teraz będzie surówka z jarmużu i żurawiny. Składniki: - 250g jarmużu- 1 jabłko- sok z ½ limonki- skórka starta z 1 cytryny- ok. 80g żurawiny suszonej- różowa sól himalajska- wino Mirin (3 łyżki)- solej sezamowy (3 łyżki(...)solą, lekko wygniatamy ręką, aby dokładnie wymieszać z solą. Skrapiamy olejem sezamowym, winem Mirin oraz sokiem wyciśniętym z limonki – mieszamy. Dodajemy skórkę startą z umytej i wyparzonej cytryny oraz żurawinę. Na tarce trzemy jabłko ze skórką. Mieszamy wszystkie składniki.Surówka z jarmużu i żurawiny, to solidna porcja witamin i bardzo cennych składników. O zaletach jarmużu i żurawiny, mam nadzieję
mojewypiekiinietylkodadzą im rady. Po upieczeniu nabierają lekkiej słodyczy - choć nadal mocno kwaśne, wspaniale kontrastują ze słodkimi dodatkami. W dodatku mają cudny, rubinowy kolor. I jak tu się w świeżej żurawinie nie zakochać...? Do tej pory znałam tylko suszoną - używam jej chętnie, bo też jest lekko kwaskowa, i świetnie nadaje się jako dodatek do wielu ciast. Świeża kusiła mnie ogromnie(...)domu zaczęłam dumać, co by z niej zrobić... Najpierw pomyślałam o brownie - miałam ochotę na czekoladę, no i potrzebowałam naprawdę słodkiej bazy. Później przyszły mi na myśl serniczki z żurawiną i białą czekoladą - na zdjęciach wyglądają tak kusząco... Ale przecież dopiero co upiekłam sernik! A wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo... I wtedy mnie olśniło - a jakby
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak blog nie wyglądał tak zupełnie nieświątecznie, mam dzisiaj dla Was sernik. A raczej urocze mini serniczki, które kusiły mnie już od dawna.W zeszłym roku przygotowałam bajeczny sernik z żurawiną na zimno, w tym roku przyszła kolej na pieczony. W Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly znalazłam pomysł idealny - połączenie świeżej żurawiny i białej czekolady(...)prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco. I nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne. W dodatku przygotowanie ich to bułka z masłem - nawet
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak przechowywać je w lodówce, w temperaturze pokojowej bowiem szybko robią się miękkie. Nadal pyszne, ale nieco kłopotliwe w jedzeniu.Przepis znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni, od siebie dodałam żurawinę namoczoną w alkoholu, która mi bardzo tutaj pasowała.Jeśli nie macie pod ręką urodzinowej Mamy, śmiało możecie przygotować takie z okazji Dnia Kobiet. Albo z jakiejkolwiek innej. Albo zupełnie(...)amarettododatkowo:15 g kakaoMascarpone lekko zmiksować, dodać pokruszony marcepan, połączyć.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać do masy śmietankowo-marcepanowej. Dokładnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki.Żurawinę namoczyć w amaretto, zostawić na noc.Następnego dnia żurawinę dobrze odcisnąć.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej wciskając 2-3 żurawiny. Trufelki obtaczać w kakao - jeśli byłyby
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczki były mocno czekoladowe stwierdziłam, że to już by było za dużo szczęścia na raz... Jak zwykle z pomocą przyszedł mi blog Moje wypieki i ciasto ze świeżą żurawiną. Nie zastanawiałam się długo, bo świeżą żurawinę uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam(...)zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki:(na formę 25x25 cm)350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła150
Pożeraczka, czyli raz adobrzezależności co mi w duszy gra. Niedawno upiekłam Ciasteczka jaglane i Kruche ciasteczka z sezamem . Teraz mam fazę na wykorzystanie płatków ryżowych. Kilka dni temu upiekłam ciasteczka ryżowe z żurawiną, na prośbę Piotra miałam upiec takie same. Ale powtórki kulinarne nie są moich stylu. Przy tym przepisie trochę pokombinowałam w trakcie przygotowania i dodałam do ryżowych płatków otręby granulowane(...)suszonymi truskawkami, odrobinę żurawiny, słonecznik i ciut jogurtu greckiego. Ciasteczka wyszły jeszcze lepsze niż te pierwsze, do tego nie rozlewały się podczas pieczenia, więc miały bardziej zwartą strukturę. Czas wykonania ciasteczek jest iście ekspresowy. Masę nabiera się bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy je i pieczemy. Po upieczeniu ciasteczka ryżowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻurawinki – szybkie ciasteczka z żurawiną Dziś polecam Wam ciasteczka dla wielbicieli żurawiny. Proste i co najważniejsze pyszne żurawinki (bo tak właśnie nazywamy te ciasteczka) możecie przygotować dosłownie w kilka minut (nie licząc czasu chłodzenie w lodówce, ale ten też można przyspieszyć wkładając ciasto do zamrażalnika). Idealne do filiżanki kawy czy herbaty. Możecie je też podać na spotkaniu z przyjaciółmi(...)przyjęciu, a nawet na święta. Ciasteczka z żurawiną łączą w sobie, to co osobiście lubię najbardziej – słodycz i lekko kwaskowaty smak. Czyli nie za słodko, a jak pysznie. Spróbujcie, bo w końcu nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 170 g masła 1 łyżka płynnego miodu 1 opakowanie żurawiny Emix 3/4 szklanki cukru pudru
Słodkie okruszkiŚledzie z żurawiną. Przez lata jedyną wersją śledzi jakie moglibyście zobaczyć na moim stole były klasyczne śledzie w oleju z cebulką (u mnie zawsze w dużych ilościach) lub śledzie w śmietanie. Uwielbiam ich smak. Pamiętam, że znikały zawsze ze stołu jako pierwsze. Nie wyobrażałam sobie by jakiś inny rodzaj śledzia czy też sałatka śledziowa mogła mi tak posmakować(...)czegoś co na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasuje. I tak zaczęłam eksperymentować i poznawać nowe rewelacyjne połączenia smaków. Żałuję, że tak późno spróbowałam śledzi z żurawiną. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na każde święta, spotkania z przyjaciółmi większe bądź mniejsze przyjęcia. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia – śledzi i słodkiej żurawiny – to koniecznie wypróbujcie
Słodkie okruszkiprzy pomocy robota kuchennego). Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. składniki na masę serowo z żurawiną: 90 g suszonej żurawiny Helio Natura ok. 60-70 ml soku np. wiśniowego lub pomarańczowego 600 g sera białego, nie musi być mielony 80 g cukru 2 łyżeczki cukru(...)wanilią 1 duże jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie: kilka kropel olejku np. pomarańczowego wykonanie: Żurawinę zalewamy sokiem, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cukrem kryształem oraz cukrem z wanilią, opcjonalnie dodajemy olejek. Nadzienie dzielimy na dwie równe części. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty
Domowy Smak Jedzenianich wspaniały smak. Tak wlaśnie przyrządzone buraczki kroję drobno i wykorzystuję do szwedzkiej sałatki. Szwedzi lubią proste dania , a ta sałatka zawiera jedynie majonez, buraczki i konfiturę z żurawiny nie licząc przypraw i balsamicznego octu. Ostatnio dominuje na blogu szwedzka kuchnia . Lubię mieszać kuchnie świata na moim świątecznym stole. Tak więc obok tradycyjnych polskich potraw jest i szwedzka sałatka oraz(...)jechać do Szwecji aby taką kanapkę przyrządzić. Wystarczy, że maciew domu trochę buraczków i klopsiki czy po prostu małe mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną . Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy okazji świątecznych przygotowań. Szwedzka sałatka z buraków Składniki: ½ kg buraków 2 łyżki octu balsamicznego, czerwonego sól do smaku
codojedzenia