Zupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby
JedzeniomaniaJeszcze kilka lat temu nie zjadłabym dania z dużą ilością selera… Jednak z czasem smaki się zmieniają :) Ostatnio miałam ochotę na lekką zupę – z dużą ilością warzyw. Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki(...)garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą blendera i przyprawić do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką
Ugotowaćrazy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem. Składniki
pieprzny smaczekZupa na studiach pełni funkcję ratownika, mianowicie: ratuje studencki budżet ratuje od śmierci głodowej gdy wraca się wykończonym z zajęć(starczy podgrzać!) ratuje nadwątlone zdrowie no i ratuje podniebienie - rzecz jasna od gorących kubków! Dziś kwaśna ogórkowa-ratująca też od objawów kaca i pozwalająca poczuć jakiś smak,gdy Twoja odporność odmawia współpracy... Składniki włoszczyzna czyli: a)3marchewki b)1pietruszka(...)8.Nakładać na talerz 9.Zabielając śmietaną czy jogurtem uważać by się nie zważyło czyli -zalewać ją średnio gorącą zupką -na talerz/do michy dodać śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy,wymieszać,zalać resztą planowanej porcji Smacznego! P.S. Zamiast ziemniaków a) podawać z ryżem(proponuje ryż ugotować oddzielnie i dodać do zupy pod koniec gotowania) b)z pierożkami z nadzieniem mięsnym
Fiolka w kuchnizmroku, zimnych nocy i zółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli to danie obowiązkowe tej jesieni(...)gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 10-15 minut. Nastepnie całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy papryka, harrisą, solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem. Zupę podajemy gorącą, udekorowaną pesto i kilkoma plastrami mozarelli, w towarzystwie chrupiacych grzanek. * Pesto (można użyć gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych listków), można użyć
Zawsze głodna!Wczoraj trochę poszalałam w kuchni. Ugotowałam wyborną zupę - krem z pieczonej papryki (przepis wkrótce na blogu) oraz upiekłam tartaletki z serem ricotta, cheddar i moimi suszonymi pomidorkami. Podałam je właśnie ze wspomnianą zupą. To było pyszne połączenie. Takie tartaletki to świetna przekąska, dodatek do zupy, ale też idealna kolacja. Polecam Wam ten przepis. Nie wymaga dużo pracy, jest prosty
Zakątek rozkoszy kulinarnychStaram się przygotowywać zupy często, bo dzieci bardzo je lubią. Dziś u nas pyszna grochówka na wędzonym żeberku. Sycąca i pożywna z fasolą tak ostatnio polubioną przez maluchów. Ze świeżym majerankiem prosto z doniczki. Zapraszamy! kawałek wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu(...)Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZupa owocowa ze śliwek i gruszek jest smaczna, podana na ciepło lub jako chłodnik na zimno. Składniki: 1 kg. śliwki mogą być węgierki 1 kg. gruszek 5 szklanek wody cukier do smaku 4 owoce goździki 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżka mąki kartoflanej Przygotowanie: Śliwki i gruszki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim(...)cynamon, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 5 minut. Jeśli ma to być chłodnik czysty -to owoce przecedzamy, a chłodnik dosładzamy do smaku cukrem. Natomiast jeśli mamy ochotę na zupę owocową to w czasie gdy śliwki gotują się już z dodatkiem goździków i cynamonu rozrabiamy mąkę kartoflaną z 2 – 4 łyżkami zimnej wody i wlewamy rozrobioną w ostatnie minucie
Smaczne PotrawyJest to przepis na szybką zup ę pomidorową z dodatkiem ryżu.Ta lekka i bardzo popularna w polskich domach zupa ,z pewnością przypadnie do gustu wielu dzieciom. Składniki: 3 litry wody 1 opakowanie koncentratu pomidorowego 2 kostki bulion warzywny 5 łyżek czubatych ryżu 2 marchewki Przygotowanie: Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy kostki rosołowe Knorr. Marchewkę obieramy i kroimy w grube
Smaczne PotrawyZupa z batatów to miła odmiana. Pomarańczowa jak kremy marchewkowy czy dyniowy. Wiele je łączy – choćby umiłowanie do pikantnych, egzotycznych przypraw i gęstej, kremowej konsystencji. O batatach jeszcze będzie – słodki ziemniak… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcudodajemy obrane ze skórki i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie mięso kroimy na mniejsze kawałki i też dodajemy do zupy. W miseczce mieszamy jajko z mąką za pomocą widelca. Powstałe zacierki delikatnie wrzucamy do zupy. Dodajemy gałkę, imbir, cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i koperek. Całość gotujemy jeszcze około
Pobite gary Barbaryangielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować ok. 30 min. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut(...)zupy dokładamy podsmażone warzywa i rozdrobnione pomidory z puszki. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut
Pobite gary BarbaryDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA KREM Z CUKINII Z KIEŁKAMI ORAZ SOSEM CHILLI Z LIMONKĄ I KOLENDRĄ Składniki: - 500 gram indyczej szyi (ja dodałam jeszcze pancerze krewetek, bo akurat też je robiłam) - 2-3 litry(...)pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy do czasu aż zmięknie. Wrzucamy warzywa pozostałe z gotowania wywaru i obrany czosnek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy do całkowitej miękkości wszystkich składników. Następnie zupę miksujemy na gładko. Doprawiamy słodką śmietanką i solą (jeżeli jest to potrzebne). Podajemy z posiekanym mięsem indyczym, kiełkami i jogurtem, ułożonymi w centralnej części talerza. Wokół tej kompozycji, doprawiamy sosem
Życie zamknięte w smakuzapisałam, więc nie polecę – ale było łagodne i smaczne. Podane w kubełku z lodem serwowane było z wielką celebracją. Po wnikliwym przestudiowaniu karty zdecydowaliśmy się na dania tradycyjnie Hiszpańskie. Zupy oczywiście różne. Mąż – rybną ( jak zawsze!) a ja tradycyjne gazpacho czyli pomidorowy chłodnik. Na drugie danie paella – specjalność regionu Walencji, w którym gościliśmy. Żeby jednak było ciekawiej to w wersji(...)pomidorowy ( inny niż u nas, bo ze świeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę. Zupy nas zachwyciły. Rybna – to właściwie zupa morska, pełna owoców morza i kawałków rybiego mięsa. Gazpacho okazało się puszystym kremem pomidorowym, bardzo świeżym i doskonale doprawionym z oddzielnie podanymi, drobno krojonymi
Smaki EwyOgórkowa to zupa, która najlepiej smakuje w chłodne, zimne dni. Aby jesienią/zimą przyspieszyć przygotowanie zupy ogórkowej - latem przyrządzam ogórki tarte do słoików. Dzięki temu, nie muszę ścierać kiszonych ogórków, a czas przygotowania zupy jest o wiele szybszy. Składniki: 3 kg dużych ogórków kilka kwiatostanów kopru 2 liście chrzanu 1 główka czosnku 1 korzeń chrzanu 2 łyżki
Ugotować