prawdopodbnie tyle, że zaczynamy tęsknić za kuchnia kaukaską. Póki co do Gruzji się raczej nie wybieramy, ale znów z pomocą przychodzi książka Kaukasis O. Hercules i jej przepis na zupę estragonowa (u nas lekko zmodyfikowany). Z estragonem jest tak, jak z anyżem i kolendrą - albo się kocha, albo nienawidzi, ale nawet przeciwnicy estragonu nie powinni zbytnio narzekać - jego lekko wkurzający(...)smak zdaje się w tej zupie za bardzo nie przeszkadzać! Składniki (4 porcje): - 1 spory ziemniak - 2 łyżki oleju - 1 cebula - 2 marchewki - 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) - 2 pomidory - 2 łyżki ryżu basmati - ostra papryka - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - kilkanaście listków estragonu (lub 1/4 łyżeczki suszonego) Przygotowanie: 1) Do garnka wlewamy 5 szklanek wody. Ziemniaki kroimy
Roślinożerni urlopowiczeteż nowe, dobre miejsce do robienia zdjęć, także mam nadzieję, że te będą również lepsze. W 2020 zamierzam powrócić do mojego postanowienia i gotować co najmniej 1 zupę w tygodniu ;) Bardzo lubię geste, sycące i aromatyczne zupy, a zima to idealna pora na ich gotowanie ;) Dlatego w tym roku możecie spodziewać się kilkudziesięciu nowych przepisów na zupy
Codzienne GotowanieParzybroda z szybkowaru Prosta, tania i smaczna zupa Parzybroda z kapusty i ziemniaków, doprawiona czosnkiem i majerankiem. Jej nazwa wywodzi od tego, że kapustę do tego przepisu kroimy w bardzo duże kawałki, które potem przy jedzeniu zupy zbyt gorącej mogą poparzyć brodę Przygotowując to danie w szybkowarze, oszczędzimy czas i w ekspresowym tempie otrzymamy smaczne danie. Szybkowar sprawi, że kapusta(...)ziemniaczki będą mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Zapraszam też do wypróbowania przepisu na klasyczna Zupę Parzybroda oraz do przepisów na dania z szybkowaru . PRZEPIS NA PARZYBRODA Z SZYBKOWARU Składniki na parzybroda z szybkowaru: 1 główka ok 1,5kg kapusty białej 1 cebula 150g wędzonki np kiełbasy lub boczku 4 ząbki czosnku liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 1 łyżka
Dorota Smakujegarnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie . Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły .Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma(...)łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy. Ja wlewam do garnuszka i miksuję mikserem aby uniknąć grudek na powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze przez chwilkę gotować. Wyłączyć gaz. Podawać z uszkami z grzybami lub z pierogami ruskimi lub z kapustą. W naszym domu jest tradycja, że w Boże Narodzenie wyjadamy potrawy z Wigilii
Z Kuchni Do Kuchniwykorzystywana jest w kuchni? Inulina z cykorii znajduje w kuchni szereg zastosowań. Wykorzystuje się ją między innymi jako dodatek do budyniów, kisieli oraz galaretek. Może posłużyć jako zagęszczacz do zup i sosów, a po dodaniu do ciasta sprawi, że wypiek będzie przyjemnie chrupiący. Maltodekstryna Maltodekstryna to wielocukier powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Ma postać białego proszku, a pod względem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą
Kulinarny S.O.S.powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Polecam również… – Barszcz czerwony czysty – Zupę krem z brokułów – Zupę ryżową – Barszcz biały bez zakwasu – Zupę fasolową z kiełbasą
Kulinarne S.O.S.Olej do smażenia · Papryka czerwona · 1 łyżka sosu sojowego · Francuska zupa cebulowa · Kremowa zupa borowikowa · ½ śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Mięso obieramy z błonek, rozcinamy, wzdłuż(...)roladę. 9. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 10. Zupy razem ze sobą łączymy wlewamy 1 ½ szklanki wody oraz ½ szklanki śmietany, 5 minut gotujemy. 11. Wyszedł nam gęsty
Kulinarna Chwilamniej tradycyjnej formie. Dziś będzie zestaw dla osób, które lubią słodkie smaki i to nie tylko na deser. Może przyda się też na obiad w kolejne dni świąt. Zupa z suszonych grzybów i owoców Składniki na 4 porcje: garść suszonych owoców (mix jabłek, gruszek, śliwek na kompot z suszu) garść suszonych grzybów litr gorącej wody ćwierć łyżeczki cynamonu 2 łyżki(...)sosu sojowego sól, pieprz uszka z grzybami do podania (u mnie mrożone) natka pietruszki do dekoracji Przepis na zupę z suszonych grzybów i owoców Grzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć na noc zalewając je gorącą wodą. Dodać cynamon. Następnego dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka, dodać do ciepłej zupy
Ugotowane pozamiataneRosół z wolnowaru jest tak aromatyczny, że nie dorówna mu żadna inna metoda gotowania. Pokochałam ten sprzęt od pierwszego użycia i nie wyobrażam sobie przygotowywania takich potraw jak zupy, bigos, gulasze mięsne i warzywne czy golonka bez użycia wolnowaru. Korzystając z wolnowaru nie muszę się obawiać, że coś wykipi albo się przypali. Nie muszę mieszać, podlewać wodą czy pamiętać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki
królestwo garówprosty trik pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować idealną zupę rybną? Głowa ryby jest najlepszą częścią do przygotowania zupy rybnej, pamiętaj o wyjęciu uczu. Możesz też dodać inne podroby takie jak płetwy czy ogon. Do zupy rybnej najlepiej nadaje się karp
To Musisz Wiedzieć