cukru. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie. Następnie dodać ocet i odstawić(...)malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym lub sokiem malinowym sprzedwanym w aptekach . Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż to on w połączeniu z octem zapewnia zupie słodko-kwaśny smak. W zależności od upodobań smakowych, ocet należy następująco dozować: 2 - 3 łyżki - barszcz mało kwaśny, łagodny, słodkawy; 4 - 5 łyżek - barszcz średnio kwaśny, lekko słodkawy
Gospodyni Miejskacukier, sól i pieprz. Wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Na tym etapie nie dodawać żadnej wody. Po tym czasie do garnka z burakami, cebulą, czosnkiem i przyprawami dodać bulion. Zupę (gotując na małym ogniu, bez przykrycia) doprowadzić do wrzenia i od razu zestawić z ognia. Nie gotować . Odstawić na kolejne 24 godziny. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito(...)podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu. Podczas gotowania barszczu, gdy doda się już buraki z sokiem, zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki
Gospodyni Miejskaprzypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach). Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu(...)pieprzem do smaku. Rosół podawać gorący, z makaronem i pokrojoną marchewką, posypany natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić 4 dużymi udkami lub innymi częściami kurczaka np. skrzedłkami. Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu , przez około 4 godziny. Świeży lubczyk
Gospodyni MiejskaJesień dynią stoi... Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente , kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje. Smacznej(...)jednej limonki oraz żelatynę, wymieszać, schłodzić w zamrażarce (5 minut). Pistacje posiekać, ze śmietany uformować 2 kulki przy pomocy łyżki do lodów, obtoczyć w pistacjach. Do dyń wlać zupę, na środku umieścić garść cukiniowego spaghetti, na wierzchu położyć kulkę śmietany
SzczyptaSmaQbabcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI : kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić marchew 1 dużą pietruszka(...)warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru ) - gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie, liść laurowy oraz pietruszkę z selerem, pozostawiam samą marchew. Można spokojnie to pominąć, robię to dlatego, że moi domownicy tego
Basia w kuchniczasie śniegu już nie było ani grama. Także za oknem brzydka i ponura jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała po 2 dwie sztuki: Składniki: marchewka pietruszka ziemniak por seler Poza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej(...)bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania
pieprzny smaczekoknem buro i ponuro a to jeszcze przecież lato. Korzystajmy więc z letnich smaków, świeżych warzyw, owoców i ziół. Dzisiaj zaproponuję coś dla miłośników kremów a będzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready(...)pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie obrać ze skórki. Gdy zupa będzie gotowa zmiksować blenderem, Zupę podawać posypanym bobem, natką pietruszki i serem
pieprzny smaczekDzisiaj propozycja zupy z cukinią oraz z gorgonzolą. Dla osób które nie lubią śmierdziucha alternatywą będzie topiony serek. Pyszny pomysł na obiad zarówno w jednej jak i drugiej odsłonie. Sposób wykonania identyczn y. Składniki: 4 małe cukinie 1 ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chilli bulion warzywny sól 2 łyżki(...)zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki: 2 kromki chleba białego
pieprzny smaczekDzisiaj z moim idolem Karolem łamiemy przepisy, oczywiście Okrasą. Według jego przepisu zrobię zupę dyniową, która nie będzie zupą z mleczkiem kokosowym znaną powszechnie tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera(...)blenderem na krem razem z liściem laurowym i zielem. Serek obrać z pleśni i sam środek przysmażyć na łyżce oleju na bardzo wolnym ogniu razem z kminkiem. Gotową zupę podajemy na gorąco z łyżką serka i posiekaną natką pietruszki
pieprzny smaczekbardzo nie mam czasu na stanie w kuchni wtedy przyrządzam 2 w 1 czyli zupę z mięskiem :) Dziś zapraszam na pyszną , sytą i rozgrzewającą zupę gulaszową Składniki: 40 dag szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 1 cebula 5 ziemniaków 2, 5 litra bulionu warzywnego sól pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym(...)bulionu,na patelnię wrzucamy pokrojoną papryke w kostkę, cebulę i pomidory, dusimy ok 5 minut, dodajemy do garnka z mięsem. Ziemniaki obieramy kroimy w dośc sporą kostkę,dorzucamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, ja jej daję dośc sporo. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchnidużych oczkach. Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Dosmakowujemy sokiem z ogórków. Po ugotowaniu zupy marchewkę, według uznania możemy zetrzeć na tartce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomirozgrzeją, uszczęśliwią i nie przemęczą naszych żołądków. Nadeszła więc w naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci(...)krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :) Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior - Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe
Wypisz Wymalujzupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa jest aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem mleka kokosowego, curry, grzybów mun i makaronu w kształcie ryżu. Spróbujcie Składniki: 100 g makaronu „Czarniecki” w kształcie ryżu 1 litr bulionu drobiowego kawałek imbiru (około(...)miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym. Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu. Smacznego
Oryginalny smakcoś bardzo delikatnego, a zarazem wyrazistego smakiem. Na coś szybkiego, ale trwałego jeśli o pamięć chodzi. Na coś subtelnego, ale charakternego zarazem. Jest na to parę sposobów, m.in. zupa krem z pora. Kremowe zupy wielu kojarzą się z papką dla dziecka. Nic bardziej mylnego. Dobrze zrobiony kremik może tylko zachwycić i małego i dużego smakosza. Zapewniamy, że jeśli(...)pół wzdłuż a następnie w pióra. Ziemniaczki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra. Wszystko razem gotujemy. Doprawiamy. Zabielamy śmietaną. Dodajemy masło. Gdy lekko przestygnie blendujemy i... zupa gotowa!! :) Kremowe, zielone pyszności lubią (na zasadzie przyciągania się przeciwieństw) towarzystwo chrupiących, złocistych grzanek, które bardzo łatwo zrobisz, zamykając się w minucie. Wystarczy pokroić pieczywo, które tak na marginesie nie musi
Wypisz Wymalujgotowania świątecznej szynki został mi piękny, aromatyczny rosołek, który, aż prosił się, aby wykorzystać go do zupy. Zrobiłam na nim pyszną pomidorówkę, dla odmiany z lanymi kluskami. Przepis na zupę TUTAJ a poniżej przepis na lane kluski : Składniki: 2 jajka 4 łyżki mąki Wykonanie: Jajka rozbijamy do miseczki. Dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy do uzyskania w miarę gładkiej(...)masy. Jeśli będzie za gęsta dolewamy troszeczkę wody i mieszamy znów. Masę wlewamy na gotującą się zupę. Delikatnie mieszamy
Walijskie Pichcenie