zimno, gdy Ci źle, zupa z pieczonych warzyw na nogi postawi Cię! Pyszna, kremowa zupa z mocnym aromatem pieczonych warzyw. Lekko słodkawa, ale też odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny. Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki(...)oliwą i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Smak można podostrzyć przez dodatek chili, dzięki czemu zupa jeszcze bardziej rozgrzewa. Zupę można podawać też
Pasja SmakuPamiętam jeszcze czasy gdy wigilijną zupę rybną gotowało się na głowach karpich, smak może i był ok.ale mięsa w tej zupie było niewiele. Ponieważ jesteśmy smakoszami zup rybnych dlatego od kilku lat nie przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także(...)dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo , że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część od łba, płetwy oraz filetuję kawałki usuwając długie ości. Z tego gotuję rosołek, który następnie przecedzam do innego garnka, dorzucam mięso obrane z tych kawałków i powstaje
Smaczne Zdroweniewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć 2-3 godziny wcześniej(...)doprowadzamy całość do wrzenia ( na małym palniku), co jakiś czas mieszając, tak by mąka z zakwasu nam się nie przypaliła. Dolewamy także więcej wrzącej wody. Pod wpływem gotowania nasza zupa będzie się zagęszczała. Gotujemy ok.10-15 minut od zagotowania. W czasie gotowania zupy przygotowujemy sobie dodatki do niej. Boczek kroimy na plastry
Smaczne Zdrowezimną jesień wiadome jest, że nie zapominamy o ciepłym ubiorze, dużej ilości ciepłych płynów i … o pożywnym, rozgrzewającym jedzeniu! Dziś zajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny i słoneczny kolor.. Konsystencja kremu sprawia, że jest bardzo pożywna, a dodatek imbiru i czosnku nadaje jej rozgrzewające właściwości. Wersja wykonania jest nieco(...)kukurydzianej (niekonieczne) 5-6 łyżek jogurtu naturalnego Kilka łyżek wody do ewentualnego podlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę
Symfonia Smakówchce sie wychodzic z domu i tylko codzienne obowiazki zmuszaja mnie do tego by wychylic nos z cieplutkich, domowych pieleszy. Na taka pogode najlepsza jest goraca i pozywna zupa. Wlasnie taka jest dzisiejsza zupa gulaszowa, ktora zamieszczam na blogu z okazji trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy. To zupa pochodzenia wegierskiego, pelna pysznej papryki i pomidorow z dodatkiem kawalkow miesa. Do tego(...)proszku i majerankiem. Gdy mieso ladnie sie przyrumieni zalewamy wszystko bulionem i gotujemy z dodatkiem liscia laurowego i ziela angielskiego okolo 45 minut. Po tym czasie dokladamy do zupy marchew i pietruszke pokrojone w kostke, papryke pokrojona w paseczki lub w kostke oraz pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kolejne 25 minut. Doprawiamy sola, pieprzem. Czasem gdy pomidory
Przysmaki Karolkiuwielbia pikniki, a gdy nie ma okazji na piknik to zadowala się jedzeniem na balkonie. Obiad w promieniach słońca smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjnie zjadany w domowej jadalni. Dzisiejsza zupa mimo że całkiem zwyczajna smakowała więc niezwykle. A wiosenne słońce i lekki wiaterek zaostrzały apetyt. Zupa brokułowa z kuskusem składniki 500 g brokułów mrożonka jarzynowa (pokrojona w paski) 2 średnie(...)brokuła oraz masło.Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem. W drugim garnku gotujemy różyczki brokuła i jarzynkę pokrojoną w paski. Dolewamy do tego garnka zmiksowany brokuł. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dosypujemy do zupy kuskus i pozostawiamy pod przykryciem około 5 minut. Zupę można podawać kiedy kuskus napęcznieje
Przysmaki KarolkiWiosna to dla mnie czas zielonych zup. Jedna z nich jest uwielbiana przez nas brokułowa a właściwie krem. Pyszna, prosta, sycąca zupa. Jednak tym razem postanowiłam zmienić odrobinę jej smak dodając do niej pesto, które fajnie podkreśliło charakter zupy, dodało posmaczku bazyliowego, ogólnie idealna kompozycja. Propozycja na świąteczny obiad idealna. Wpis jest wpisem sponsorowanym. Zupę podałam w ceramicznych garnuszkach, które(...)można dostać w sklepie internetowym Emako.pl . Male, jednoosobowe bo o pojemności 700 ml idealne do zapiekania w wysokich temp, podawania gorących zup, świetnie trzymają ciepło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatne zupy które zaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania II Dania(...)Możliwości komponowania smaków takich zup jest nieskończona bo przecież za każdym razem można dodać inną intensywną przyprawę lub warzywo , które zadecydują o tym , że smak będzie inny niż tej poprzedniej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTyle słodkości dzisiaj, ale poza paczkami i innymi oponkami, obiad zrobić trzeba. Może zupa ogórkowa będzie idealna na te wszystkie pyszności! Składniki : * 600g żeberek wieprzowych * marchewka * pietruszka * 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę * 2 kiszone ogórki starte na tarce * łyżka mąki * łyżka jogurtu greckiego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy * świeży koperek Przygotowanie : Żeberka zalać wodą, dodać przyprawy(...)poza solą, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszką. Gotować do miękkości mięsa. Wrzucić ziemniaki, gotować do miękkości, Mięso obrać od kości i dodać do zupy. Starte ogórki dodać do zupy i całość zagotować. Mąkę rozmieszać z jogurtem, dodać do zupy. Spróbować czy jest odpowiednio doprawiona, jeśli ogórki były słone to już nie solić zupy. Posypać koperkiem
Magiczne Życie MartyWspaniała propozycja dla wielbicieli zup i indyka :) Szybko i smacznie .Zupa ma delikatny smak indyka i masełka :) Dodatkiem jest ryż i mleko. Nie ma w tej zupie nic ,co zaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :) Składniki : 6 porcji 40 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1/2 pora 2 łyzki(...)Ryż opłucz na sicie , wsyp do osobnego garnka i zalej szklanką mleka. Gotuj z dodatkiem soli, dopóki płyn nie zostanie całkowicie wchłonięty ( 10 - 12 min ) Przełóż do garnka z zupą. Na koniec dodaj groszek konserwowy, jeśli go używasz , wraz z zalewą. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp świeżym lub suszonym koperkiem , natką . Smacznego
Słodkości i nie tylkorozmarynu do aromatyzowania oliwy lub jako naturalnych szaszłyków, nadając potrawom wyjątkowego smaku. Rozmaryn najlepiej stosować oszczędnie, ponieważ jego intensywność może zdominować delikatniejsze składniki. Tymianek – uniwersalny dodatek do mięs i zup Tymianek jest ziołem wszechstronnym, które znajduje zastosowanie w wielu włoskich przepisach, od duszonych mięs po zupy i sosy. Jego lekko cytrusowy aromat i zbalansowany smak sprawiają, że świetnie współgra zarówno(...)się mniej wyrazista niż inne zioła, pietruszka jest jednym z najczęściej używanych ziół w kuchni włoskiej. Jej świeży, lekko pieprzny smak doskonale podkreśla dania z owoców morza, makarony i zupy. Pietruszka jest również kluczowym składnikiem tradycyjnego gremolaty – mieszanki z posiekanej natki, czosnku i skórki cytrynowej, która dodaje blasku potrawom takim jak ossobuco alla milanese . Czosnek Choć technicznie nie jest ziołem
CityTaste - PrzepisyDodatek do jajecznicy lub omletu: Podgrzej sałatkę, wbij do niej jajka i usmaż. Tarta: Przygotuj pyszną tartę – przepis tutaj. Kotlety: Użyj jako dodatku do kotletów mięsnych czy warzywnych. Zupa: Dodaj do prostej zupy ziemniaczanej by uzyskać pyszną zupę jarzynową (można ją też zblendować na krem). Pasta do chleba: Zblenduj sałatkę na gładką pastę do smarowania pieczywa. Artykuł Co zrobić
Dorota Smakujesosu, to danie pełne aromatów, które doskonale komponuje się z resztą świątecznego menu. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań na wigilię. Barszcz z uszkami i zupa grzybowa Czerwony barszcz z uszkami nadziewanymi grzybami to prawdziwa esencja świąt. Alternatywą dla barszczu może być zupa grzybowa, której głęboki smak doskonale wpisuje się w wigilijny charakter. Święta to czas(...)smakowania tradycji, więc nie bójcie się sięgnąć po sprawdzone receptury i co roku przygotować coś nowego. Dlatego warto zamienić barszcz na dobrą zupę grzybową . Jakie ciasta na Wigilię? Wigilijny stół to nie tylko ryby, pierogi i barszcz – to także słodkie zakończenie wieczerzy, które wprawia nas w jeszcze lepszy nastrój. Warto postawić na tradycyjne wypieki, które doskonale wpisują się w świąteczny
codojedzeniaprzecier i koncentrat to to samo? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się dwóm popularnym produktom spożywczym: przecierowi i koncentratowi. Często są one używane w kuchni, zwłaszcza podczas przygotowywania sosów, zup i dań mięsnych. Czy jednak przecier i koncentrat to naprawdę to samo? Czy istnieją między nimi jakieś istotne różnice? Zapraszamy do lektury, aby poznać odpowiedzi na te pytania. Przecier Przecier(...)rzadszy niż puree. Przecier może być przygotowany z różnych rodzajów owoców i warzyw, takich jak pomidory, jabłka, śliwki czy marchewki. Jest on często używany jako składnik w sosach, zupach, daniach mięsnych i innych potrawach. Przecier może być również spożywany samodzielnie jako zdrowa przekąska lub dodatek do kanapek. Koncentrat Koncentrat, podobnie jak przecier, jest produktem spożywczym o gładkiej konsystencji. Różnica polega
Żyję by jeść