zupa - 39805 przepisów (strona:729/2654)

Zupa porowa z łososiem 170

Lekka, aromatyczna zupa ziemniaczano porowa z dodatkiem łososia-to pomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut.  Składniki: 80 dag ziemniaków 30 dag surowego łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 20 dag kremowego serka topionego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół(...)osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na oliwie na patelni aż będzie miękki, zestawiamy z ognia. Gotową zupę nalewamy do talerzy, posypujemy łososiem, od razu podajemy.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
ZUPA KREM Z SELERA 291

Selerowy krem bardzo kojarzy mi się z zimą. Tą prawdziwą. Śnieżną, mroźną. Taką, gdy wracając do domu, marzy się o czymś gorącym, gęstym i treściwym. Taka jest ta zupa. Mam wrażenie, że seler jako bohater dania jest wciąż niedoceniany. Owszem, wrzucamy go do zupy, by pogłębić jej smak, czasem robimy surówki z surowego korzenia, ale... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
zupa jarzynowa z wątróbką drobiową... 187

szklanki wątróbkę oczyścić z błon, dobrze opłukać i zagotować, zebrać cedzakiem pianę dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zagotować, dodać ziele angielskie i liście laurowe, kucharka, paprykę, pieprz wsypać zupę mrożoną, dodać masło i gotować do miękkości ziemniaków zimną śmietanę ubić i podać porcję śmietany w zupie na talerzu - zupa jest szybka w przygotowaniu, smaczna i dla smakoszy wątróbki wyśmienita

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa cebulowa 190

prostu uwielbiam tą zupę, a że zostały mi kości po schabie (schab może łącznie miał z 2,5 -3 kg) to postanowiłam na tych kościach zrobić bulion. Całość wyszła super na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza w smaku niż pierwszego dnia. Składniki 1,2-1,5 kg cebuli 3 ząbki czosnku 0,5 litra wina białego (najlepiej wytrawnego(...)wolnym ogniu jeszcze min 30 min. Im dłużej tym lepiej. Najważniejsze by cebula była miękka i rozpływała się w ustach, w konsystencji ma być jak "rozgotowany" makaron. Gotową zupę przelewamy do misek posypujemy serem i podajemy z grzankami

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa ogórkowa 240

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Klasyczna, prosta i wyjątkowo smaczna. Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób bardzo dobrze ją zna. Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej.  Przygotowuję ją na różne sposoby.  Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę(...)zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić do smaku. (Jeśli zupa jest za mało kwaśna można

Di gotuje
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 127

ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII SKŁADNIKI: 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE(...)której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można oczywiście dodać więcej bulionu lub wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę. Całość przyprawić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 min. do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, dodając śmietanę. Całość doprawić jeszcze do smaku pieprzem, solą

Calzonella.com
Czerwony barszcz zabielany 191

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY Barszcz zabielany to zupa, którą uwielbia moja cała rodzina. Ja osobiście uwielbiam je nie tylko za swój wspaniały smak i kolor, ale przede wszystkim za ich właściwości zdrowotne . O nich piszę szerzej tutaj >> . Kocham je ponieważ są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ja jednak dla podkręcenia smaku barszczu dodaję podsmażaną na maśle cebulkę, dzięki czemu zupa(...)pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki, marchew i pietruszkę. W połowie gotowania dolać ocet, żeby buraki nie straciły koloru i by nadać lekko kwaskowaty smak zupie. Na początek można wlać niewielką ilość octu, a później dolać wedle upodobań pamiętając, że barszcz zabielany nie jest mocno kwaśny. Do wywaru dodać czosnek. Całość zamieszać, zmniejszyć ogień i chwilkę

Calzonella.com
Zupa pomidorowa z soczewicą 229

Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na zupę pomidorową z soczewicą. Zimne dni są już za nami, ale na ciepłą zupę zawsze znajdzie się ochota. Idealna na obiad lub  lancz po długim spacerze. Soczewica jest rzadko stosowana w polskich kuchniach, częściej sięgamy po fasole, groch i  bób. Pragnę Was zachęcić do gotowania  potraw z jej udziałem(...)pomidory  i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy.  Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka.  Całość gotujemy przez 10 minut i przyprawiamy do smaku. Smacznego

cookpl
soczewica z fasolą - gęsta smaczna zupa 169

Następnie dodajemy żeberka i suchą soczewicę,oraz 3/4 szklanki fasoli mung (jeśli ktoś lubi-można bez niej) zamykamy pokrywą i gotujemy około 15 minut .Zostawiamy ,bo w nagrzanym szybkowarze zupa sama się gotuje. Na patelni , podsma żamy pokrojony w kostkę boczek , dodajemy pokrojoną cebule , posiekany czosnek. Krótko mieszamy wrzucamy do szybkowaru .Teraz dodajemy pozostałe składniki. Dolewamy wodę(tyle ile chcemy(...)zupy-jakieś 3-3,5 l.) i zamykamy .Podgrzewamy 5-8minut do zagotowania i pozostawiamy szybkowar zamknięty. Po samoistnym odpowietrzenia zupa gotowa , posypujemy posiekaną pietruszką ,lub szczypiorkiem SMACZNEGO !!!! Dzi ś taką serwowałam na obiad,bo uwielbiam fasol

w mojej kuchni
zimowa kartoflanka 177

kartoflanka Dziś chcę przedstawić przepis na pożywną zupę która nie tylko rozgrzeje nas w zimowe popołudnie, ale urzeknie nas również aromatem majeranku i słodkim śmietanowym  smakiem. składniki dla czterech osób bulion wołowy 0,5 kg goleni wołowej ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego(...)marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku  sól, pieprz składniki na zupę 4 spore ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 korzenia selera 2 ząbki czosnki 2 łyżki masła 1 łyżka maggi domowego, zrobionego na przykład według tego  przepisu 150 ml słodkiej śmietany 18 % 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania

Miód i pieprz
Ziemniaczana z fenkulem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.76 236

choróbsko, gorączka i kaszel nadal trwają. Czym tu się pokrzepić? Musiałam wymyślić coś na ciepło, coś co Córcia zje na obiad, co łatwo przełknie jej chore gardło. Pomyślałam o zupie a potem zajrzałam do "Warzywa" i wiedziałam, że w ruch pójdą jabłka, ziemniaki i fenkuł.  Zapachniało magią i uwarzyłam wspaniałą, prostą zupę pachnącą pieczonym czosnkiem. Ziemniaczana z fenkułem(...)miękkości ziemniaków). Upieczone jabłka i czosnek wyciśnięty z łupinek zalewamy resztą wywaru. Dorzucamy trzy łyżki ugotowanych już ziemniaków i blendujemy na gładki krem. Wlewamy go do garnka z zupą. Solimy, pieprzymy, wsypujemy listki z pozostałych gałązek tymianku. Przekładamy do garnka upieczonego fenkuła. Całość zagotowujemy i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa czosnkowa 195

Blueberry Corner by "jagodzianka" Prawie każdy kraj ma swoją zupę, która się w jakiś sposób wyróżnia. Zupa czosnkowa jest bardzo czeska. W każdej restauracji … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa czosnkowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa grzybowa 181

Niedługo skończy się sezon na grzyby więc warto je wykorzystać i zrobić prostą i szybką zupę grzybową. Zupa grzybowa Składniki: - 500 g grzybów leśnych (ja dałam podgrzybki) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 2 łyżki masła - 200 ml śmietany 18% - bulion ok.1,5 l - 250 g makaronu świderki - 1 łyżka natki zielonej pietruszki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, myjemy(...)gotujemy do miękości. Wlewamy śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5-10 min. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Makaron zalewamy przygotowaną zupą. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zupa śliwkowa 129

Sezon owocowy i upały, więc na obiad pyszna zupa ze śliwek, która jest idealna na zimno i gorąco. Zupa śliwkowa Składniki: - 700 g śliwek węgierek - 250 g makaronu świderki - cukier - szczypta cynamonu - śmietana Przygotowanie: Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.  Zalewamy 2 litrami wody, słodzimy do smaku i gotujemy około 30 minut, doprawiamy cynamonem. W między czasie(...)gotujemy makaron. Ugotowaną zupę miksujemy. Podajemy z makaronem, zabieloną śmietaną, można też jeść bez śmietany. Na upały najlepsza jest na zimno, ale równie pyszna jest na gorąco.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Zalewajka z ziemniakami i grzybkami 1150

Czasami chcemy zjeść coś dobrego i szybkiego. A dodatkowo w takie mrozy przydałoby się jeszcze trochę rozgrzać po spacerze. Ta zupa jest świetnym rozwiązaniem na szybki, rozgrzewający i sycący obiad. Nie wiem jak Wy ale my bardzo ją lubimy. Zupę podałam w talerzu z serii "Antonio" od Porcelany Bogucice. 3 kiełbaski śląskie 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki(...)ziele ang. oraz kostkę grzybową lub namoczone wcześniej grzybki. Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas na żurek (można wlać mniej jeśli nie lubicie zbyt kwaśnej zupy). Dodajemy majeranek i lubczyk, gotujemy jeszcze ok 10-15 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z jajkiem na twardo

Smakołyki Asi