dworze zimno więc miska ciepłej zupy po dniu pracy w sam raz :) dzisiaj mam dla Was grochówkę pyszną bo na kiełbasie bekonowej Hańderek . Zapraszam :) Składniki : 3 pętka kie ł basy bekonowej Hańderek 2 marchewki kawałek pora i selera 1,5 szklanki grochu około 2,5 l wody sól, pieprz ewentualnie domowa vegeta do smaku(...)marchewkę, por i obrany seler.Dodajemy,majeranek, oregano, ziele angielskie, listek laurowy sól lub vegetę do smaku. Dolewamy resztę wody. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy zupę aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Ja do zupy lubię dodać śmietankę ale wy nie musicie jej dodawać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPolska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć(...)tarce o dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze dosolić. Przed podaniem każdą
wyzwania kuchenneDelikatna, lekka, trochę z kwaśna zupa z kurczaka. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 pierś kurczaka kilka gałązek natki pietruszki 5 łyżek makaronu nitki sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 żółtko 1 łyżka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego pół cytryny Przygotowanie Rosół, wodę i pietruszkę gotować w garnku. Dodać umytą i pokrojoną pierś(...)cytryną i jogurtem w miseczce. Wlewać stopniowo po odrobinie rosołu i wymieszać dokładnie. Powtórzyć kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. Wyjąć pietruszkę i podawać zupę posypaną świeżymi liśćmi pietruszki. Artykuł TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z kurczaka pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyTrochę kwaśna, odżywcza i ciekawa zupa z mielonym mięsem. Idealna szczególnie kiedy nie ma czasu. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 250 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 5 szklanek wody 5 łyżek makaronu ryżowego sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 jajko sok z połowy cytryny Przygotowanie Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać mięso(...)zrumienić. Wlać wodę i zagotować. Wsypać makaron i ugotować do miękkości. W miseczce wymieszać jajko z sokiem z cytryny. Wlać odrobinę zupy do miseczki. Powtórzyć czynność kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Artykuł KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z mielonym mięsem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyŁatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 pory 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 2 małe marchewki 2 łyżki oliwy 2 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać(...)oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Posolić i popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować. Artykuł PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyJesień najbardziej kojarzy mi się z dyniowymi przysmakami. Dynia jest znakomita zarówno do słodkich deserów jak i wytrawnych pyszności. Dziś w menu boska zupa dyniowa z dodatkiem sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 500g musu z dyni (żółtej, na zdjęciach stoi mała hokkaido do ozdoby) 2 duże ziemniaki 100g sera mascarpone od Mlekoma 100g sera cheddar od Mlekoma 1 łyżeczka startego(...)chipsy serowe powinny być gotowe. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami serowymi. Na zdjęciach: talerz głęboki
Gotowanie i blogowaniekiedy mam blender to kremowe zupy są u nas częstym gościem na stole. Dziś zawitała pyszna zupa z cukinii i "makaronem" z sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 średniej wielkości cukinie 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 50g jogurtu naturalnego 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma pieprz 2 łyżki oliwy Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę(...)pióra, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu. Na zdjęciach: talerz głęboki
Gotowanie i blogowaniePyszna zupa na mym stole a czy na Waszym również? Lubicie topinambur? Zupa jest bardzo zdrowa a dzięki zawartości parmezanu i chorizo bardzo pożywna, polecam gorąco. Zupa krem z topinamburu z parmezanem i czipsami z chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Meksykańska zupa z pulpetami jest wyjątkowa, smaczna i rozgrzewająca. Zarówno do zupy jak i do pulpetów dodałam kmin rzymski – … Przeczytaj cały artykuł Post Meksykańska zupa z pulpetami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDzisiejsza propozycja zupy jest bardzo męska. Została przygotowana przez mojego męża i naszego kolegę Wojtka. To danie ich męskiego wieczoru spędzonego przy piwie. Konsystencja mnie trochę zaniepokoiła ale po spróbowaniu okazała się strzałem w dziesiątkę. Ta zupa na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają owoce morza i ryby, jest obłędna i koniecznie musicie ją wypróbować. Składniki(...)dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez
Niezły Młynekgotujemy do momentu aż groch będzie miękki, uważając żeby się nie rozgotował. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, zagęszczamy zupę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem i przyprawą maggi, dodajemy
Bajeczna KuchniaGęsta zupa pieczarkowa Składniki 200 g wieprzowiny z kością 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża cebula oliwa koperek liść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę(...)dodałam do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na dużych oczkach, następnie dodałam do zupy. Cebulkę i pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. Por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam pieczarki, cebulkę i por, następnie dodałam do zupy. Na sam koniec gotowania dodałam przyprawy i zioła. W osobnym garnku ugotowałam makaron
nietadietaPłynne Czwartki Jak co czwartek zapraszam Was na zupę. Dziś przygotowałam delikatną zupę dyniowo-marchewkową , która jest lekko słodka i cudownie aksamitna. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 dynia piżmowa 3-4 marchewki
Codzienne Gotowanieramen trwa w najlepsze! Ta japońska zupa, obok sushi, stała się głównym daniem eksportowym państwa kwitnącej wiśni. Niektórzy pewnie zapytają, o co tyle hałasu. Odpowiedź jest prosta o (nie)zwykły rosół z kluskami i różnymi dodatkami, których wybór zależy tylko i wyłącznie od nas. Niby nic niezwykłego, ale powiedzmy sobie szczerze — któż nie kocha ciepłego maminego czy babcinego rosołu(...)reszta świata, wyszli z tego samego założenia. Dzięki temu ramen stał się daniem kultowym na miarę BicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest
Food Squareniedzielny walentynkowy obiad polecam Wam pyszną i delikatną zupę. Oto aksamitny krem z selera, który na pewno zachwyci Waszą drugą połówkę. Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie(...)Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie, W międzyczasie szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym. Z zupy wyjmujemy listki, warzywa miksujemy, dodajemy śmietanę i sól, mieszamy. Zupę podajemy posypaną tymiankiem i szynką
Kulinarne przygody Gatity