zupa - 39805 przepisów (strona:728/2654)

Krupnik 218

Polska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć(...)tarce o dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki.   Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze dosolić. Przed podaniem każdą

wyzwania kuchenne
TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z kurczaka 198

Delikatna, lekka, trochę z kwaśna zupa z kurczaka. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 pierś kurczaka kilka gałązek natki pietruszki 5 łyżek makaronu nitki sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 żółtko 1 łyżka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego pół cytryny Przygotowanie Rosół, wodę i pietruszkę gotować w garnku. Dodać umytą i pokrojoną pierś(...)cytryną i jogurtem w miseczce. Wlewać stopniowo po odrobinie rosołu i wymieszać dokładnie. Powtórzyć kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. Wyjąć pietruszkę i podawać zupę posypaną świeżymi liśćmi pietruszki. Artykuł TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z kurczaka pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z mielonym mięsem 134

Trochę kwaśna, odżywcza i ciekawa zupa z mielonym mięsem. Idealna szczególnie kiedy nie ma czasu. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 250 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 5 szklanek wody 5 łyżek makaronu ryżowego sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 jajko sok z połowy cytryny Przygotowanie Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać mięso(...)zrumienić. Wlać wodę i zagotować. Wsypać makaron i ugotować do miękkości. W miseczce wymieszać jajko z sokiem z cytryny. Wlać odrobinę zupy do miseczki. Powtórzyć czynność kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. i doprawić do smaku solą i pieprzem. Artykuł KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z mielonym mięsem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów 176

Łatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 pory 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 2 małe marchewki 2 łyżki oliwy 2 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać(...)oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Posolić i popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować. Artykuł PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Krem dyniowy z chipsami serowymi 162

Jesień najbardziej kojarzy mi się z dyniowymi przysmakami. Dynia jest znakomita zarówno do słodkich deserów jak i wytrawnych pyszności. Dziś w menu boska zupa dyniowa z dodatkiem sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 500g musu z dyni (żółtej, na zdjęciach stoi mała hokkaido do ozdoby) 2 duże ziemniaki 100g sera mascarpone od Mlekoma 100g sera cheddar od Mlekoma 1 łyżeczka startego(...)chipsy serowe powinny być gotowe.  Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Do przygotowanego bulionu dodajemy kawałki upieczonej dyni, ugotowane ziemniaki, przyprawy, mascarpone i blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, do gorącej dodajemy kostki sera, wyłączamy ogień i tylko mieszamy, by równomiernie rozprowadzić ser. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Zupę podajemy z chipsami serowymi. Na zdjęciach: talerz głęboki

Gotowanie i blogowanie
Zupa krem z cukinii 159

kiedy mam blender to kremowe zupy są u nas częstym gościem na stole. Dziś zawitała pyszna zupa z cukinii i "makaronem" z sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 średniej wielkości cukinie 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 50g jogurtu naturalnego 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma pieprz 2 łyżki oliwy  Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę(...)pióra, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu. Na zdjęciach: talerz głęboki

Gotowanie i blogowanie
Zupa krem z topinamburu z parmezanem i czipsami z chorizo 213

Pyszna zupa na mym stole a czy na Waszym również? Lubicie topinambur? Zupa jest bardzo zdrowa a dzięki zawartości parmezanu i chorizo bardzo pożywna, polecam gorąco. Zupa krem z topinamburu z parmezanem i czipsami z chorizo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Meksykańska zupa z pulpetami 198

Blueberry Corner by "jagodzianka" Meksykańska zupa z pulpetami jest wyjątkowa, smaczna i rozgrzewająca. Zarówno do zupy jak i do pulpetów dodałam kmin rzymski – … Przeczytaj cały artykuł Post Meksykańska zupa z pulpetami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Karaibska zupa z owocami morza 201

Dzisiejsza propozycja zupy jest bardzo męska. Została przygotowana przez mojego męża i naszego kolegę Wojtka. To danie ich męskiego wieczoru spędzonego przy piwie. Konsystencja mnie trochę zaniepokoiła ale po spróbowaniu okazała się strzałem w dziesiątkę.  Ta zupa na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają owoce morza i ryby, jest obłędna i koniecznie musicie ją wypróbować.  Składniki(...)dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.  Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez

Niezły Młynek
Grochówka 141

gotujemy do momentu aż groch będzie miękki, uważając żeby się nie rozgotował. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, zagęszczamy zupę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem i przyprawą maggi, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Zupa pieczarkowa. Gęsta, bez glutenu i bez laktozy 164

Gęsta zupa pieczarkowa Składniki 200 g wieprzowiny z kością 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża cebula oliwa koperek liść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę(...)dodałam do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na dużych oczkach, następnie dodałam do zupy. Cebulkę i pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. Por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam pieczarki, cebulkę i por, następnie dodałam do zupy. Na sam koniec gotowania dodałam przyprawy i zioła. W osobnym garnku ugotowałam makaron

nietadieta
Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa 166

Płynne Czwartki Jak co czwartek zapraszam Was na zupę. Dziś przygotowałam delikatną zupę dyniowo-marchewkową , która jest lekko słodka i cudownie aksamitna. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 dynia piżmowa 3-4 marchewki

Codzienne Gotowanie
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 238

ramen trwa w najlepsze! Ta japońska zupa, obok sushi, stała się głównym daniem eksportowym państwa kwitnącej wiśni. Niektórzy pewnie zapytają, o co tyle hałasu. Odpowiedź jest prosta o (nie)zwykły rosół z kluskami i różnymi dodatkami, których wybór zależy tylko i wyłącznie od nas. Niby nic niezwykłego, ale powiedzmy sobie szczerze — któż nie kocha ciepłego maminego czy babcinego rosołu(...)reszta świata, wyszli z tego samego założenia. Dzięki temu ramen stał się daniem kultowym na miarę BicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest

Food Square
Aksamitny krem z selera z olejem rzepakowym 143

niedzielny walentynkowy obiad polecam Wam pyszną i delikatną zupę. Oto aksamitny krem z selera, który na pewno zachwyci Waszą drugą połówkę. Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie(...)Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie, W międzyczasie szynkę kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym. Z zupy wyjmujemy listki, warzywa miksujemy, dodajemy śmietanę i sól, mieszamy. Zupę podajemy posypaną tymiankiem i szynką

Kulinarne przygody Gatity
Zupa porowa z łososiem 194

Lekka, aromatyczna zupa ziemniaczano porowa z dodatkiem łososia-to pomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut.  Składniki: 80 dag ziemniaków 30 dag surowego łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 20 dag kremowego serka topionego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół(...)osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na oliwie na patelni aż będzie miękki, zestawiamy z ognia. Gotową zupę nalewamy do talerzy, posypujemy łososiem, od razu podajemy.  Smacznego

Wanilia i Kardamon