Pamuła śliwkowa z Góry Ropczyckiej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Góra Ropczycka, gmina Sędziszów Małopolski, powiat ropczycko-sędziszowski Pamuła to ogólnie mówiąc zupa owocowa. Dla jednych to wielki przysmak pamiętany z dzieciństwa, dla innych wspomnienie trudnych czasów, kiedy gotowanie zup owocowych było bardziej koniecznością, niż wyborem. W zależności od zakątka Podkarpacia, pod nazwą pamuła kryją się jednak różne smaki. Gotowano(...)świeżych owoców, z owoców suszonych albo na powidłach. Najpopularniejszym owocem wykorzystywanym do tych zup były śliwki, ale używano też innych owoców. Różny był też sposób jej podawania – z kluskami, z chlebem i twarogiem, albo z ziemniakami. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pamułę śliwkową z Góry Ropczyckiej. Gotowano ją ze świeżych śliwek damaszek, które po rozgotowaniu zagęszczano śmietaną. W oryginale rozgotowanych
Trzeci talerzMoja wariancja na temat zupy Minestrone: z cukinią, pomidorami, fasolką, selerem, marchewką, cebulą i pieczarkami. Podana z makaronem. Pyszna, pożywna zupa z dużą ilością warzyw. Składniki: średnia cukinia, duża marchewka, średnia cebula, 2 duże pomidory, 3 - 4 łodygi selera naciowego, duża garść fasoli szparagowej (w mnie mrożona zielona i żółta) 4 pieczarki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy(...)oczyszczamy, kroimy w plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy fasolkę. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę - dodajemy do zupy wraz ze słodką papryką oraz suszonymi pomidorami, pieprzem, gotujemy jeszcze 5-7 minut. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zupę podajemy ciepłą wraz z makaronem
Lena Gotujevotes) Ogórki kiszone na zupę ogórkową, sposób na bombiaste ogórki Dzisiaj przedstawiam sympatycznego przydasia w postaci ogórków kiszonych, gotowych do użycia do zupy ogórkowej. Mega szybkie i proste do wykonania. Tak przygotowane sprawią, że ugotowanie obiadu zajmie tylko chwilkę. Efekt taki sam jak przy ścieraniu ogórka kiszonego, a nawet lepszy Mocno czosnkowo – koprowe, aromatyczne. Można do nich z powodzeniem(...)już zaczną pachnieć kiszonką, przenieś w chłodne ciemne miejsce i przechowuj jak zwykłe kiszone ogórki. Ogórki kiszone tarte są bardzo praktyczne i w moim przypadku mocno skracają czas gotowania zupy na obiad Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ogórki kiszone na zupę ogórkową, sposób na bombiaste ogórki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyCzas na zupę kurkową, czyli jedną z tych zup której latem zabraknąć nie powinno na naszych talerzach. Oczywiście jeśli lubicie grzyby bo jeśli nie to nie ma sprawy, niech jedzą ci co kurki uwielbiają. Zupa jest aromatyczna i przepyszna więc polecam każdemu wielbicielowi kurek. Zupa kurkowa z koperkiem - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon cukiniowy trwa więc często cukinia gości na stole. Tym razem polecam przepis na zupę krem z pieczonej cukinii i czosnku. Do zupy krem jak zawsze polecam grzaneczki. Polecam także zupę krem z żółtej cukinii z wędzoną papryką czy krem z pomidorów i cukinii . składniki: 1 kg młodej cukinii 1 główka czosnku średniej wielkości 1 l bulionu drobiowego sól olej(...)bulionu wrzucić upieczoną cukinię i wycisnięty z łupinek czosnek. Gotować ok 10 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietanę, dosolić do smaku i jeszcze raz zmiksować. Gotową zupę podałam z grzankami
Monia miesza i gotujewiem jak u Was z pogodą, ale u nas dość chłodnawo. A jak chłodnawo to najlepiej wchodzi zupa. Do grochówki zabieram się nie wiem od ilu lat. Tak, lat. W dzieciństwie miałam ją na wyciągnięcie rąsi – jako córka wojskowego. I tak, mam świadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie(...)etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec mięso z żeberek można pokroić w mniejsze kawałki i także wrzucić do zupy. Podobne przepisy: Grochówka z białą kiełbasą Grochówka wegetariańska Wegetariańska grochówka z włoską
Kardamonovysmażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy(...)niego grzanki, pokrojone w paski plastry łososia, kapary i poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Krem z brukselki z fetą Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z groszku z grzankami Zupa krem z cukinii i pora Artykuł Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyRzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną. Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami Barszcz czerwony z uszkami
KardamonovyBarszcz ukraiński to dość specyficzna zupa - bardziej przypomina danie jednogarnkowe niż typową polską zupę. Dodatkową ciekawostką jest to, że pod tą nazwą kryje się w zasadzie wiele potraw, nie ma bowiem jedynego tradycyjnego przepisu na ten barszcz - nawet w jednym regionie można spotkać kilka różnych jego wersji. Barszcz ukraiński został w Polsce dość znacznie zmodyfikowany, aby bardziej odpowiadał naszym gustom(...)dość zaskoczeni. Ja tym razem pozostałam jednak wierna naszym rodzimym modyfikacjom i przygotowałam barszcz ukraiński z fasolą. Mimo wszystko jednak nie pozostałam aż tak wierna polskim tradycjom, ponieważ moja zupa jest bezmięsna i z dodatkiem mleczka kokosowego. Wege barszcz ukraiński - przepis na 8 porcji Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne: 3 buraki, 200g fasoli, 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela
Z notatnika dietetykaNiezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem makaronu. Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 7-8 większych pieczarek 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego śmietanka 30% ok 2 litry gorącej wody lub bulionu natka pietruszki, koperek, lubczyk suszony majeranek sól, pieprz dowolny ugotowany makaron olej lub masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać(...)gorącą wodą lub bulionem i gotować. 2. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na patelni, aż woda z nich odparuje i się lekko zarumienią. Dodać do zupy. W tym momencie do zupy dodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, lubczyku, koperku i suszony majeranek. Dodać też
Kuchnia domowa AniPyszna letnia zupa koperkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Wzbogaciłam ją mięsną wkładką w postaci pulpecików z mięsa z indyka. Polecam też inne wersje zupy koperkowej- z ryżem oraz zupę krem . składniki: ok 1,5 l bulionu, u mnie drobiowy 600 g obranych ziemniaków 2 marchewki 6 kopiastych łyżek posiekanego koperku 0,5 szklanki śmietanki 30 % 450 g mięsa(...)smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już prawie miękkie z mięsa uformowacć małe kulki i wrzucać bezpośrednio do garnka. Dodać także koperek i gotować całość jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujeZupa brukselkowa to pyszne i pożywne danie, idealne na chłodniejsze miesiące. Zupę można podać z grzankami lub łyżką kwaśnej śmietany, aby wzbogacić smak i teksturę. Brukselka jest warzywem o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Jest bogata w witaminy C i K, a także w błonnik i antyoksydanty, które chronią organizm przed chorobami 1. Zupa z brukselki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!krem z cukinii i bazyli z kurczakiem. Taką zupę można podać na wiele sposobów. Może być to zupa keto z dodatkiem kurczaka i serka śmietankowego. Może być wegetariańska z samym serkiem i wegańska bez serka i bez kurczaka. Czyli baza tej zupy może być aż do trzech rodzjów diet. Składniki: pietruszka 1 szt. seler średni lub ½ szt. cebula(...)dodać kostkę bulionową i gotować 10 minut. Następnie dodać cukinie i gotować 5 minut. Dodać serek i zmiksować na krem. W międzyczasie usmażyć kurczaka. Usmażonego pociąć na kawałki. Wylać zupę do misek i położyć na wierzch kurczaka
AZgotuj!Zupa z mięsa mielonego - zupa dynamit. Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Idealny posiłek na chłodne dni. Artykuł Zupa z mięsa mielonego (zupa dynamit) pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąKremowa zupa chrzanowa Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć myśleć o świątecznym menu. Na naszym stole oprócz żurku od jakiegoś czasu zaczęła się pojawiać kremowa zupa chrzanowa. Według mnie ten przepis idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. Możemy ją podać z białą kiełbasą i jajkiem, ale pyszna jest też sama bez żadnych dodatków. Można również sobie samemu regulować(...)ostrość, zwiększając lub zmniejszając ilość chrzanu. Na blogu znajdziesz także pomysły na inne wielkanocne zupy, np.: żurek na domowym zakwasie wielkanocny biały barszcz na zakwasie jabłkowa zupa krem z chrzanem KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatity