Zupa w moim ulubionym wydaniu, bo gęsta i treściwa. Z kolorową papryką, ziemniakiem, ogórkami, kukurydzą oraz kurczakiem. Pyszna, kolorowa i sycąca. Jak dla mnie jest to idealne rozwiązanie obiadowe na 2 dni. Zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza. Jedyne co u mnie nie poszło tak jak się spodziewałam, to ser nie do końca ładnie mi się roztopił. Najlepiej dodać(...)miękkości ziemniaków. W międzyczasie dodajemy usmażonego kurczaka. Pod koniec dokładamy pomidory z puszki, odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki oraz tarty ser (ser można również dodać do gotowej zupy, rozlanej już do talerzy). Gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku oregano, solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki
Smaki Na TalerzuKrem z grzybów Święta tuż-tuż, a w powietrzu unosi się już zapach cynamonu, goździków i… grzybów! Tak, dobrze przeczytaliście – grzybów! Dzisiaj na blogu prezentuję przepis na zupę krem z grzybów, która z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Czy jest coś bardziej kojarzącego się z polską tradycją świąteczną niż aromat grzybowego wywaru? Ta aksamitna, rozgrzewająca zupa(...)także sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa – tych chwil, gdy cała rodzina gromadziła się w kuchni, by wspólnie przygotowywać wigilijne potrawy. Po więcej inspiracji zapraszam was do postu ZUPY NA WIGILIĘ Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS KREM Z GRZYBÓW Składniki: 500g grzybów (np. pieczarki, podgrzybki, borowiki) świeżych lub mrożonych 2 cebule 2 ząbki
Dorota Smakujeczarny pieprz, ziele angielskie, por oraz liść laurowy. Każda z tych przypraw pełni swoją rolę w tworzeniu harmonii smakowej, dlatego warto wiedzieć, co dokładnie one wnoszą do tej tradycyjnej zupy. Sól – jest podstawą każdej zupy, w tym barszczu czerwonego. Nadaje potrawie odpowiednią intensywność i wydobywa smak pozostałych składników. Czosnek – dodaje ostrości oraz głębi smaku. Świeży, starty czosnek lub sproszkowany(...)harmonię. Dzięki dodatkowi pora barszcz staje się bardziej intensywny i wielowymiarowy. Jakie zioła do barszczu czerwonego? Wielu miłośników barszczu zastanawia się, jakie zioła są najlepsze do tej tradycyjnej zupy. Oprócz wcześniej wymienionych przypraw, takich jak liść laurowy i ziele angielskie, do barszczu warto dodać także natkę pietruszki oraz majeranek i lubczyk. Pietruszka – jej świeży smak dodaje lekkości
Rozdomowionapodróżami kulinarnymi. Dzięki nim możemy poczuć choć namiastkę dowolnego miejsca z całego świata we własnej kuchni i na własnym talerzu. Tym razem miałam ochotę na nieco egzotyki, przygotowałam więc zupę inspirowaną kuchnią tajską - przyprawiona na ostro doskonale smakuje i rozgrzewa z chłodniejsze dni. Zupa w stylu tajskim - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 700g filetów(...)odcedź, posiekaj razem z trawą cytrynową, imbirem i papryczką chili, wszystko dodaj do wywaru. 5. Dodaj cebulę, czosnek i przyprawy. 6. Marchewki i pietruszkę pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez godzinę. 7. Po tym czasie dodaj przepłukany na sicie ryż i gotuj jeszcze 30 minut. 8. Na koniec wlej mleczko kokosowe i pozostaw na gazie jeszcze
Z notatnika dietetykaBarszcz czerwony z fasolą i boczkiem Temperatury za oknem spadają, wzrasta potrzeba na pyszne, rozgrzewające zupy. Jedną z najbardziej lubianych przez Polaków zup jest barszcz czerwony. Cenimy jego smak, wartości odżywcze, prostotę wykonania i łatwą dostępność składników. Zapraszam na niezwykle pyszny barszczyk, ugotowany na boczku, który wspaniale podbija jego smak a podany z ziemniakami, fasolą i chipsami z boczku, dzięki(...)dodaj boczek parzony pokrojony w plastry, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i buraki. Zalej wodą (1,5l). Gotuj 20 min. 4. Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 min. 5. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. 6. Chipsy z boczku podsmaż minutę na patelni do ich zezłocenia – podawaj na porcji zupy. Artykuł Barszcz czerwony z fasolą
Dorota SmakujeFlaki to dość popularna polska zupa. Jedni ją kochają, inni wprost przeciwnie... Ja fanką flaczków nigdy nie byłam i nigdy nie będę, w przeciwieństwie do niektórych członków mojej rodziny. Trzeba było pójść na pewien kompromis i tak w mojej kuchni zagościły "flaczki" z kurczaka! Doskonała alternatywa dla osób, które nie lubią flaków wołowych czy wieprzowych. Flaczki z kurczaka - przepis(...)kurczaka, 2 piersi z kurczaka, 2 pietruszki, 3 marchewki, 2 cebule, 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki domowej przyprawy do zup , sól i pieprz do smaku. 1. Kurczaka zalej dwoma litrami wody, dodaj marchewki, pietruszki, cebule, domową przyprawę do zup , liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości. 2. Mięso
Z notatnika dietetykaSmak tej ultra kremowej wykwintnej w smaku zupy to istny jesienny comfort food. Okazuje się, że wystarczy tylko kilka składników by wyczarować idealną jesienną zupę :) Składniki (5 porcji): 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy z oliwek pół świeżo startej małej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 700 g obranej ze skórki(...)przez 2 minuty, a następnie dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy i smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy i doprawiamy solą. Na koniec wrzucamy starty cheddar oraz pokrojony ser pleśniowy i mieszamy do ich rozpuszczenia. Zupę podajemy z grzankami, pestkami dyni pokruszonym serem pleśniowym
Delicious PlaceMagda Jeśli ta zupa nie jest jednym z numerów jeden w kategorii comfort food to już nie wiem co nim jest. Gęsta, kremowa, aromatyczna, z mnóstwem przepysznych dodatków, no taka miska to szczęście w czystej postaci. I już nie wiem co w niej bardziej robi robotę – przepyszna surowa kiełbasa czy serowy beszamel który się do niej dodaje. Do tego(...)pieprzu oraz roztarte w rękach oregano. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw, około 15-20 minut. W tym czasie robimy serowy beszamel do zagęszczenia zupy. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając, prażymy ją aż stanie się złocista. Następnie, nie przestając mieszać, wlewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając
Smaczna Stronakostki tofu – użyłam wędzonego łyżka oleju sezamowego łyżka sosu sojowego łyżka syropu klonowego Dodatkowo: makaron ramen szczypior odrobina chrupiącego chili w oleju – opcjonalnie Przygotowujemy składniki do zupy — suszone grzybki shitake zalewamy wodą, do przykrycia. Groszek cukrowy myjemy, odcinamy końcówki. Obieramy czosnek, imbir – polecam użyć małej łyżeczki i zdrapywać nią skórkę, i oba składniki ścieramy(...)mleczko kokosowe, dodajemy miso i mieszamy do połączenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie grzybki shitake wyciągamy z wody, którą możemy wlać do garnka z zupą, a same grzybki kroimy w paski. Dodajemy do wywaru, dodajemy także makaron oraz groszek – mieszamy, aby wszystko zatopiło się w bulionie. Gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Zwróćcie
Smaczna Stronadnia poprzedniego np po przygotowaniu spaghetti Zraziki w sosie myśliwskim Przepis tutaj (KLIK) Faszerowane roladki z kurczaka duszone w pysznym ciemnym sosie. Obiad palce lizać! Zupa gołąbkowa Przepis tutaj (KLIK) Rozgrzewająca, gęsta i bardzo pożywna zupka, która idealnie sprawdza się w chłodne dni. Do tego jest naprawdę przepyszna! Smażony makaron z chrupiącymi warzywami i soczystym schabem Przepis(...)delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne zraziki z mięsa mielonego oraz ryżu, duszone w kremowym sosie z porem i marchewką. Szybki i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki. Zupa serowa z pieczarkami, mięsem mielonym i grzankami Przepis tutaj (KLIK) Kremowa, bogata w składniki i bardzo aromatyczna zupka, której ciężko się oprzeć. Jest tak smaczna i wyrazista, że trudno poprzestać
Blog z ApetytemDobrych i pożywnych zup na talerzu nigdy dość. Jest ich na blogu sporo i korzystajcie ze wszystkich przepisów bo warto. Tymczasem zapraszam do kuchni aby ugotować zupę krem z fasolki szparagowej. Zupa jest pożywna i bardzo smaczna. Warto spróbować, polecam. Zupa krem z fasolki szparagowej - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGazpacho to hiszpańska zupa wywodząca się z Andaluzji. Nie ma pewności, skąd pochodzi jej nazwa. Przyjmuje się, że może wywodzić się z łaciny od słowa caspo , czyli "drobne kawałeczki" lub z arabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb. Gazpacho nie wymaga gotowania i podawane jest na zimno, tak jak nasze klasyczne chłodniki. Jedną z najpopularniejszych odmian odmian tej zupy jest odmiana andaluzyjska(...)Awokado obierz. 5. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę, wrzuć do blendera, dodaj czosnek, sok z limonki, wodę, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie zblenduj. 6. Wstaw zupę do lodówki na kilka godzin. 7. Na patelni rozgrzej oliwę i przygotuj grzanki. 8. Zupę podawaj z grzankami, kostkami fety i kiełkami
Z notatnika dietetykaSzczaw na zimę Lubicie zupę szczawiową ? Ja muszę przyznać, że to jednak z moich ulubionych zup w okresie wiosenno letnim. Jednak szczam nie tylko do zupy wykorzystuję. Robię też Tartę ze szczawiem , Chłodnik z botwinki i szczawiu , Surówkę z kapusty i szczawiu , Zupę krem szczawiowo – brokułową i wiele innych. Warto teraz właśnie pomyśleć o tym by szczaw zamknąć
Dorota Smakujewłaśnie nazwie. Dowiedziałam się czegoś nowego w tej dziedzinie, za co bardzo dziękuje, nie mniej jednak w Internecie potocznie używa się tej nazwy dla inspirowanej azjatyckimi smakami zupy z masą pysznych dodatków. Więc nie będę odstawać, przyjmijmy więc że przygotowałam dla Was kolejny przepis a’la ramen, tym razem w wersji HOT! No jest pikantnie, nie powiem(...)smażymy kolejną minutę, mieszając. Zalewamy wszystko bulionem, mieszamy aby pasta curry się rozpuściła. Dodajemy mleczko, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy surowy makaron, zanurzamy w zupie. Przykrywamy i gotujemy około 5-6 minut lub więcej – mój makaron wymagał około 6 minut. Na minutę przed końcem gotowania się makaronu, dorzucamy do wszystkiego liście szpinaku, wciskamy w bulion
Smaczna StronaFlaczki (Flaki) to potrawa kuchni polskiej przygotowywana w formie zupy. Jej podstawą jest żołądek wołowy, warzywa oraz przyprawy. Bardzo często do tej zupy dodawane są również inne gatunki mięsa takie jak chociażby wołowina czy mięso drobiowe . Z całą pewnością jest to zupa, która wywołuje sprzeczne emocje, gdyż albo się ją uwielbia albo się za nią nie przepada(...)gustu. Odpowiednie obgotowanie flaków, dodanie do ich gotowania innych gatunków mięsa, użycie warzyw oraz wykorzystanie do ich doprawienia sporej ilości przypraw, jest według mnie podstawą genialnego smaku tejże zupy. Flaki wyśmienicie sprawdzają się jako danie gorące stąd też śmiało podać można je na uroczystościach typu imieniny czy Sylwester. Są one także idealne na obiad oraz na lunch. Zachęcam do sięgnięcia
MeCooks